Απλοί τρόποι να εξοικονομήσεις χρήματα για το επόμενό σου ταξίδι (Οδηγός επιβίωσης)
Τον τελευταίο καιρό, σε αρκετές συζητήσεις που είχα είτε με φίλους είτε με γνωστούς, τέθηκε το θέμα κατά πόσο είναι εφικτό να πραγματοποιήσει κάποιος εκείνο το ταξίδι που πάντα επιζητούσε. Να γίνει κομμάτι των δικών του αναμνήσεων και να μην υπάρχει μόνο σε postcard ή ως ψηφιακή εικόνα, «δώρο» από κάποιον πιο τολμηρό. Πλέον το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη οργάνωση!
Αρκετοί φίλοι μου πάλι μου αναφέρουν πως το πιο σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν για τα ταξίδια τους, χωρίζεται σε δύο περιπτώσεις: όταν κάποιος θα έχει τα λεφτά, δε θα έχει παρέα (γιατί δεν είναι εύκολο φύγεις εξόρμηση solo) ή, όταν θα έχεις παρέα, δε θα υπάρχει ρευστό στην άκρη.
Εάν βρίσκεσαι στη δεύτερη κατηγορία (στην πρώτη απλά χρειάζεται ώθηση και λίγη τόλμη παραπάνω), θα προτείνω με τη σειρά μου μερικούς τρόπους για να μαζέψεις ένα budget και να δραπετεύσεις (μιας και έχεις καταφέρει να βρεις το επόμενο team συνταξιδιωτών σου). Η έννοια της εξοικονόμησης κάποιου χρηματικού ποσού δεν υπάρχει έμφυτη στον ανθρώπινο νου. Αλλά όταν υπάρχει κάποιος απώτερος και συνάμα μεσοπρόθεσμος στόχος, δίνεται μεγαλύτερο κίνητρο!
Οργάνωσε τα οικονομικά σου
Ρίξε μια ματιά στην κατάσταση του τραπεζικού σου λογαριασμού και τα κόστη της εβδομάδας. Έχοντας γνώση όλων, μπορείς να αρχίσεις καλύτερη οργάνωση. Μπορείς εύκολα να αρχίσεις να καταγραφείς τα καθημερινά σου έξοδα για να έχεις μια εικόνα των καταναλωτικών σου συνηθειών, είτε γραπτώς είτε ακόμα και σε εφαρμογές στο κινητό σου (σε φυσιολογικά επίπεδο, μη γίνεις ένας ακόμη Scrooge)! Σύντομα θα δεις αλλαγές στη διαχείρισή τους.
Ξεκίνα να βάζεις στην άκρη
Αφού εκτιμήσεις την κατάσταση, ξεκίνα να υπολογίζεις πόσα μπορείς να αφαιρείς από τα λεφτά που διαθέτεις. Σε ένα εισόδημα, κάποιος μπορεί να βγάλει ένα ποσό που σταδιακά μπορεί να αυξήσει ανάλογα τις συνθήκες και τις περιστάσεις που τον βολεύουν. Οι αλλαγές δεν γίνονται απότομα αλλά με μικρά βήματα, άλλωστε η εξοικονόμηση χρημάτων χρειάζεται σύστημα. Μπορείς ακόμη να ανοίξεις κάποιο λογαριασμό αποταμίευσης και βάλε κάποιο ποσό να πηγαίνει εκεί αυτόματα!
Κόψε κάποια από τις συνήθειές σου (ξεκίνα από τις κακές)
Μπορεί να είναι κομμάτι της ρουτίνας σου, μια πρακτική που σε βολεύει και δε θες ή δεν είσαι σε θέση να σταματήσεις. Για κάποιους μπορεί να είναι ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, για άλλους ο καφές από το μαγαζί αντί να φτιάξουν ή μια επίσκεψη στο φούρνο που βρίσκεται στο δρόμο για τα δουλειά. Ξεκίνα να τις περιορίζεις. Αν υπολογίσεις τα λεφτά που θα μπουν στην άκρη ανά μήνα, θα εκπλαγείς με τα ποσά που μπορείς εύκολα να μαζέψεις!
Περιόρισε τη διασκέδαση
Κάλεσε φίλους στο σπίτι (εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα) για καφέ, οργάνωσε θεματικές βραδιές παρέα, επισκέψου μέρη στα οποία υπάρχει ή μπορεί να υπάρξει, κάποια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ελεύθερη είσοδος και ψάξε για άλλες δωρεάν δραστηριότητες που γίνονται στην πόλη. Σίγουρα υπάρχουν αρκετές επιλογές χωρίς να κοστίζουν πολύ! Δε λέω να κόψεις τις επισκέψεις στα bar και τα clubs της πόλης τελείως αλλά έχεις τη δυνατότητα να μειώσεις τη συχνότητα που βρίσκεσαι εκεί. Θα είναι σίγουρα και μια ευχάριστη αλλαγή για σένα και την παρέα σου!
Ξεκίνα να μαγειρεύεις περισσότερο στο σπίτι
Απέφυγε όσο μπορείς το φαγητό απ’ έξω. Εκτός της βελτίωσης που θα δεις στην υγεία σου, η μεγάλη αλλαγή θα φανεί και στο πορτοφόλι σου. Σε περίπτωση που ανησυχείς πως οι μαγειρικές σου ικανότητες είναι περιορισμένες; Υπάρχει χώρος για βελτίωση! Θα αποκτήσεις επίσης και μια επιπλέον δεξιότητα και, γιατί όχι, να ανακαλύψεις το κρυφό σου ταλέντο! Ακόμη, συμφέρει να ετοιμάζεις περισσότερο φαγητό, έτσι ώστε ότι μένει να το παίρνεις μαζί σου στη δουλειά. Έτσι θα περιορίσεις και τις συχνές πρωινές επισκέψεις στο γειτονικό σου φούρνο!
Σταμάτα τις άσκοπες αγορές
Το έχω σαν αρχή για τον εαυτό μου: κάθε φορά που θα πάω για ψώνια στο supermarket, έχω μια λίστα γραμμένη στο κινητό. Έτσι ώστε να μην παρασύρομαι από κάτι εξτρά. Ακόμη, οι εποχιακές εκπτώσεις είναι ευκαιρία όταν θέλεις να κάνεις κάποιες αγορές. Το ίδιο μπλουζάκι που βρήκες σε λίγους μήνες θα είναι στη μισή τιμή, λίγη υπομονή. Και πάντοτε φυσικά να επιλέγεις με βάση ότι χρειάζεσαι! Αυτό ισχύει τόσο για ρούχα, παπούτσια καθώς και για ηλεκτρονικά είδη. Το αναφέρω γιατί έχω πιάσει τον εαυτό μου να βρίσκεται αρκετές φορές χαμένος σε αυτή την κατηγορία.
Χρησιμοποίησε ένα κουμπαρά
Θυμάσαι εκείνο το γουρουνάκι που σου είχανε πάρει δώρο στα γενέθλιά σου και πιάνει πια σκόνη; Αν όχι, κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου και ξεκίνα να το «ταΐζεις». Ότι θέλεις. Κάποιοι προτιμούν κέρματα άλλοι πιο κιμπάρηδες ρίχνουν και χαρτονομίσματα. Όταν θα αναγκαστείς να τον σπάσεις, έχε και μια σακούλα έτοιμη, μη χάσεις ότι με κόπο μάζεψες και χαμογέλα με τη συγκομιδή σου!
Στο τέλος κάθε «διαδρομής», μετά από κάποιες θυσίες που θα έχεις κάνει για το επικείμενο ταξίδι σου, θα αντιληφθείς πόσο αξίζει. Φαίνονται τόσο απλοί τρόπου αλλά για αρκετούς είναι ακόμα πιο δύσκολοι στην εφαρμογή τους. Ακόμα περισσότερο, να τους γίνει συνήθεια. Απλά, χρειάζεται πλάνο και επιμονή για να το ακολουθήσεις πιστά και να πετύχει!
Τι λέγαμε εκείνο το ταξίδι στην Βαρκελώνη; Βάλτο μπρος!