daria salikova 1401606 unsplash
ESCAPE TIPS

Ταξιδιωτικές συμβουλές για τη δική σου ασφάλεια,ταξιδιώτη

Μέσα σε αυτά τα χρόνια που έχω ταξιδέψει, ήρθα αντιμέτωπος με αρκετές δυσκολίες. Αν και μέσα από μερικές από αυτές, που λίγο έλειψαν να μου χαλάσουν το ταξίδι και τη διάθεσή μου γενικότερα, έμαθα αρκετά πράγματα. Κι επειδή δεν είμαι τόσο φίλος της φράσης “να πάθεις για να μάθεις”, σκέφτηκα να καταγράψω τα πιο βασικά.

Στο μεγαλύτερο κομμάτι του, ο κόσμος αποτελείται από υπέροχους ανθρώπους και μέρη! Αλλά, όπως κάποιος έχει αναφέρει πολύ σωστά, “αντιμετωπίζεις τα καλύτερα, με το να προετοιμάζεσαι για τα χειρότερα”. Οπότε, δώσε βάση στα παρακάτω

Κατέγραψε βασικές πληροφορίες έκτακτης ανάγκης

Κανένας δε γνωρίζει πως μπορεί να εξελιχθεί ένα ταξίδι, πόσο μάλλον επιζητεί ότι καλύτερο. Όταν όμως οι πιθανότητες γυρίσουν εναντίον, ο χρόνος αντίδρασης είναι πολύτιμος. Στο λέω με βεβαιότητα, ότι το ποσοστό των ανθρώπων που κινούνται με σταθερότητα για να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση, είναι απειροελάχιστο. Συνεπώς, που θέλεις να βρίσκεσαι;

helloquence 61190 unsplash

Για να γίνεις κι εσύ μέρος αυτής της “ξεχωριστής ελίτ αντιμετώπισης ταξιδιωτικών καταστροφών”, φρόντισε να έχεις έτοιμη τη λύση. Φτιάξε ένα πλάνο έκτακτης ανάγκης, που θα ακολουθήσεις, αν τα πράγματα ξεφύγουν. Δε χρειάζεται να είναι ξεχωριστό για κάθε περίπτωση, απλά να ακολουθεί μια κοινή γραμμή. Βάλε ανάλογα τηλέφωνα, διευθύνσεις, emails και όλα τα σχετικά. Σε ηλεκτρονική μορφή αλλά και γραμμένα σε μια κάρτα που θα έχεις σε ασφαλές μέρος.

Φυσικά, δεν ξεχνάς να φτιάξεις αντίγραφα των ταυτοτήτων, διαβατηρίων και άλλων σημαντικών εγγράφων ταυτοποίησης. Χρησιμοποίησε επίσης, είτε το scanner είτε την κάμερα του κινητού σου για να τα αποθηκεύσεις online. Κι εύχομαι να μη σου χρειαστούν ποτέ!

Μάθε πληροφορίες για ταξιδιωτικές απάτες

Δυστυχώς, σε όποιο μέρος κι αν ταξιδέψεις στον κόσμο, θα βρεις ανθρώπους που θα επιχειρήσουν να σε ξεγελάσουν και να σου αποσπάσουν, πέρα από την προσοχή, κάποιο χρηματικό ποσό. Σου λένε να έχεις πάντοτε τα μάτια σου δεκατέσσερα, γιατί όλα πιθανά. Όλοι έχουμε μεγάλη ιδέα για τις ικανότητες αντίληψης που διαθέτουμε και πέφτουμε από τα σύννεφα αν μας συμβεί κάτι. Γιατί, όλα είναι πιθανά.

Όπως στη Ρώμη, ιδιαίτερα στους τουριστικούς χώρους. Ανάμεσα στους τουρίστες μπροστά από το Κολοσσαίο, αλλά και στη Fontana di Trevi, σίγουρα θα πετύχεις διάφορα άτομα που θα προσπαθήσουν να σου “χαρίσουν” κάποιο βραχιόλι. Με το ελάχιστο αζημίωτο φυσικά. Μέχρι να ανοίξεις, εντελώς τυχαία και χωρίς γνώση το πορτοφόλι σου κοντά τους, να τους δώσεις κάτι. Τότε θα γίνεις στόχος, ιδιαίτερα αν δεν ικανοποιήσεις το ποσό προσφοράς που έχουν στάνταρ στο μυαλό τους. Μακρυά.

jezael melgoza 250810 unsplash

Σε άλλες περιπτώσεις, όπως έχω συναντήσει και στη Θεσσαλονίκη, θα επιχειρήσουν να στο βάλουν στο χέρι και να στο σφίξουν. Αποτέλεσμα αυτού, να μη βγαίνει βρε παιδί μου. Οπότε σε “αναγκάζουν” εμμέσως πλην σαφώς να δώσεις κάτι.

Στη Βαρκελώνη, καθώς κατεβαίνει κάποιος τη Las Ramblas, μπορεί να συναντήσει ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων αλλά και ποιότητας. Δεν έχουν όλοι την φιλική διάθεση να σε συναντήσουν ή να σου πουλήσουν κάτι. Αρκετοί πλανόδιοι “μάγοι της μπάλας”, θα προσπαθήσουν να σε παραπλανήσουν, ώστε κάποιος τυχαίος να πέσει πάνω και να αποσπάσει προσωπικά αντικείμενα από τους θεατές. Κλασσικό.

Ασφάλισε τα προσωπικά σου αντικείμενα

Αν και οποιοδήποτε ταξίδι, με αντικείμενα αξίας δεν είναι και η καλύτερη ιδέα, καλό είναι να φροντίζεις αναλόγως πως θα τα ασφαλίσεις. Αρκετός κόσμος που ταξιδεύει, μεταφέρει μαζί του φωτογραφικό εξοπλισμό, smartphones και άλλα gadgets. Πριν ξεκινήσεις για έναν προορισμό, ζύγισε τις επιλογές σου.

dane deaner 272373 unsplash

Αρχικά, έχε μαζί σου μια τσάντα που δε στηρίζεται μόνο σε ένα απλό φερμουάρ. Εκεί μπορείς να αποθηκεύσεις πράγματα μικρότερης αξίας, καθώς, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να παραβιαστεί το φερμουάρ με κάτι απλό, όπως ένα στυλό! Ακόμη, και όταν φτάσεις στο χώρο διαμονής σου, ρώτησε για κάποιο χώρο αποθήκευσης για να ασφαλίσεις τα αντικείμενά σου. Αν βρεθείς σε κάποιο hostel, έχει πάντα μαζί σου κάποια ισχυρή κλειδαριά και όχι της reception.

Ρώτησε τους ντόπιους για συμβουλές

Και πες τώρα ότι δεν έχεις φροντίσει να μάθεις αρκετά στοιχεία για την περιοχή ή το μέρος γενικότερα. Ποια άλλη εναλλακτική υπάρχει; Οι ντόπιοι φυσικά!

Οι περισσότεροι θα είναι φιλικοί (σπάνια πέτυχα περιπτώσεις που δεν δέχθηκαν να μου μιλήσουν) και θα σε κατευθύνουν μακριά από επικίνδυνα μέρη. Καλό είναι πάντα να παίρνεις και δεύτερη γνώμη εφόσον αντιληφθείς ότι δε σε έχουν καλύψει ή αμφισβητούν οι ίδιοι τις απαντήσεις τους. Μπορεί να θέλουν να βοηθήσουν έστω και στο ελάχιστο.

eliott reyna 1336856 unsplash

Καλή περίπτωση πάντα αποτελούν οι οδηγοί ταξί και λεωφορείων (εφόσον γνωρίζουν αγγλικά ή εσύ γνωρίζεις τη γλώσσα τους), καθώς μπορούν να σου δώσουν ιδιαίτερες πληροφορίες εκ των έσω για την περιοχή. Μερικές φορές, καλύτερες κι από τους ταξιδιωτικούς οδηγούς.

Αλλά, μπορείς πάντα να κάνεις την αρχή με ερωτήσεις στη reception του ξενοδοχείου ή του hostel που θα μείνεις. Ακόμα και αν μείνεις με airbnb, μη ξεχάσεις να ρωτήσεις, εκτός των γενικών προτάσεων, για το τι και που θα πρέπει να προσέχεις.

Κράτα κάποιον ενήμερο για τις διαδρομές σου

Αρκετοί προτιμάμε να αποφασίζουμε για το πρόγραμμα του ταξιδιού αμέσως μόλις πατήσουμε το πόδι μας στην εκάστοτε χώρα. Οπουδήποτε όμως κι αν βρισκόμαστε, πάντα είναι καλή ιδέα να δίνουμε πληροφορίες σε κάποιο φίλο, μέλος της οικογένειας ή ακόμα και το έτερον ήμισυ (αν δε καταφέρει να μας συνοδεύσει).

freestocks org 662168 unsplash

Η τεχνολογία πια βοηθάει αρκετά στην τακτική επικοινωνία, κάτι που βολεύει τους ταξιδιώτες, αλλά και αυτούς που μένουν πίσω για να έχουν λιγότερο (τις περισσότερες φορές) άγχος. Αν μη τι άλλο, αν δεν έχεις σήμα στο κινητό για κλήση, θα βρεις κάποιο WiFi. Πάντοτε όμως με χρήση VPN για μεγαλύτερη ασφάλεια σε κάθε ταξίδι.

Έχε τα μάτια σου δεκατέσσερα στον κόσμο τριγύρω σου

Σίγουρα δε θέλουμε να είμαστε καχύποπτοι με όποιον μας πλησιάζει. Σαφέστατα προτιμάμε να κυκλοφορούμε με ασφάλεια και ηρεμία σε κάθε πόλη που επισκεπτόμαστε. Και μπορώ να πω με απόλυτη ειλικρίνεια, ότι δε θα ήθελα να έχω συνέχεια τα χέρια μου τυλιγμένα πάνω μου ή να ελέγχω τις τσέπες.

timon studler 63413 unsplash

Αλλά, το μυστικό είναι να καταφέρεις να διατηρήσεις εκείνη την ισορροπία άνεσης και επιφύλαξης. Ένα μεγάλο μέρος της χαράς των ταξιδιών είναι οι ευκαιρίες που προσφέρει για να συναντήσεις νέους ανθρώπους και να μάθεις για τους πολιτισμούς τους. Αλλά αν κάποιος κοντά σου αρχίζει να συμπεριφέρεται περίεργα ή σε κάνει να αισθανθείς άβολα, καλύτερα να απομακρυνθείς.


Γνωρίζω ότι δεν είναι μόνο αυτά, φυσικά υπάρχουν κι άλλες συμβουλές, μείζονος βέβαια σημασίας. Αλλά επικεντρώσου στα παραπάνω ως τα πιο βασικά. Έτσι ώστε να μη χρειαστείς παραπάνω βοήθεια από εκείνη που θα έχεις ήδη προσφέρει στον εαυτό σου στο ταξίδι !

284="270"

Hello there!
Χαίρομαι
που βρίσκεσαι εδώ!

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις ιδιαίτερο περιεχόμενο στα εισερχόμενά σου. Σκέψεις, ιδέες και πράγματα που μου έκαναν εντύπωση. Για ταξίδια κι όχι μόνο.

Δύο φορές το μήνα, όχι κάθε μέρα.

Δεν στέλνω spam! Μόνο ουσιώδη info και πράγματα που θα σου δώσουν τροφή για σκέψη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *