Πως θα ήταν η δικιά μου travel bucket list

Ο πρώτος μήνας του χρόνου φτάνει στο τέλος του και σκέφτομαι τι σχέδια θα έπρεπε να κάνω για τη συνέχεια. Δουλειά, ασχολίες, ταξίδια και νέες εμπειρίες. Όλα σε ένα τσουβάλι μέχρι να γεμίσει με αναμνήσεις.

Οπότε τα έβαλα κάτω και δημιούργησα κάτι αχρείαστο για μερικούς, μα για κάποιους άλλους μπορεί να αποτελέσει πηγή ιδεών: τη δικιά μου bucket list, προορισμών αλλά και εμπειριών. Γιατί δεν αρκεί απλώς να βρεθείς στο Παρίσι, αν δε βρεθείς στο Trocadero με θέα τον Πύργο του Eiffel, ούτε στη Βαρκελώνη αν δε χαθείς στο γοτθικό τετράγωνο, αλλά και ούτε στη Σαντορίνη αν τα μάτια σου δε δουν το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα. Και ο κατάλογος μπορεί να συνεχίζεται.

Το γεγονός ότι οι low cost εταιρείες έχουν κάνει επέλαση σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ αρκετές πτήσεις έχουν γίνει πιο προσιτές σε σύγκριση με άλλα χρόνια, είναι ένας λόγος παραπάνω να κάνει κάποιος όνειρα για πολλαπλές εξορμήσεις. Όχι όμως με σκοπό να σβήσει απλά μια πόλη ή μια χώρα από το χάρτη, αλλά κυρίως για να ζήσει την εμπειρία του να βρίσκεται εκεί. Να ζήσει τη στιγμή, να κυκλοφορήσει κάπου αλλιώτικα και να έρθει σε επαφή με γεύσεις και μυρωδιές αλλιώτικες.

Συγκέντρωσα λοιπόν και εγώ τα δικά μου τα ταξιδιωτικά «όνειρα». Κάποια πιο απτά και προσιτά, κάποια άλλα χρειάζονται καλύτερο και πιο σωστό προγραμματισμό για να γίνουν. Και πηγαίνουν κάπως έτσι:

  1. Περιπλάνηση στα σοκάκια της Ρώμης
  2. Περπάτημα στην Πέτρα της Ιορδανίας
  3. Να χαθώ κάτω από τα φώτα στην Times Square της Νέας Υόρκης
  4. Να δω τα Northern Lights στη Σκανδιναβία
  5. Island hopping στην Ελλάδα (πατρίδα!)
  6. Επίσκεψη στην Πομπηία και στην ακτή Amalfi στη Νότια Ιταλία
  7. Να βρεθώ στο Τόκιο της Ιαπωνίας
  8. Roadtrip στη Νότια Ισπανία
  9. Βόλτα με καμήλα στο Μαρόκο
  10. Να αγναντέψω τον Ατλαντικό από το Πόρτο της Πορτογαλίας

Φαίνεται ότι για την ώρα δεν ξεφεύγω πολύ από την Ευρώπη, είναι άλλωστε ο χώρος που μπορώ πιο εύκολα και άμεσα να κινηθώ. Αλλά δεν περιορίζομαι μόνο σε προορισμούς αλλά και σε εμπειρίες που μπορούν να οδηγήσουν σε άλλες, νέες και ενδιαφέρουσες καταστάσεις. Από εκείνες που εκτίθεσαι, έξω από τον κύκλο της άνεσής σου και βγαίνεις άλλος άνθρωπος. Όπως:

Να ταξιδέψω κάπου μόνος

Όχι απαραίτητα εκτός Ελλάδας, ακόμα και εντός της χώρας. Έχοντας συνηθίσει την εμπειρία να υπάρχει έστω ένα δεύτερο πρόσωπο για παρέα μου μαζί μου, δεν έχω ζήσει την εμπειρία να κλείνω εισιτήρια για τον εαυτό μου, διαμονή για τον εαυτό μου, μετακινήσεις για τον εαυτό μου (ελάχιστες περιπτώσεις που είχα μείνει για μια δυο μέρες το πολύ μόνος, δεν μετράνε). Χωρίς να περιμένω κάποια θετική απάντηση από άλλο άτομο, μιας και στην τελική μπορεί μετά να μην ταξιδέψω ούτε κι εγώ!

Να αφήσω για λίγο το κινητό και να βρω το δρόμο μου χωρίς αυτόν

Για μια περίοδο, όπου τα smartphones δεν είχαν εισβάλλει για να διευκολύνουν τη ζωή μας, ένας χάρτης υπήρχε πάντα στην τσέπη κάποιου μπουφάν ή παντελονιού. Στη χειρότερη, απλά ρωτάω κάποιον περαστικό, ή και παραπάνω αν δε με βγάζει πουθενά. Στην τελική μπορεί να μου προτείνει και άλλα πράγματα, ακόμα και να κάνω νέες γνωριμίες, σε αντίθεση με τις τελευταίες φορές που εξαρτιόμουν από το GPS του κινητού μου. Προσεκτικά πάντα.

Να βρεθώ σε κάποιο φεστιβάλ

Όχι ότι δεν έχω βρεθεί, αλλά αυτή τη φορά θα ήθελα να ταξιδέψω με αυτό το σκοπό κι όχι να βρεθώ σε κάποια εκδήλωση από τύχη. Σε αρκετές πόλεις άλλωστε, εκτός των καλοκαιρινών διακοπών αλλά και μέσα στον χειμώνα, πραγματοποιούνται αρκετά φεστιβάλ που είναι μοναδικά στο είδους του. Μάλλον θα πρέπει να κάνω και μια λίστα για αυτά!

Να ταξιδέψω με λιγότερα πράγματα και αποσκευές

Για μένα αποτελούσε πάντα πρόβλημα ο χώρος στην βαλίτσα. Λόγω ύψους, μπορείς να φανταστείς ότι έχω κάποια μέτρα να διαχειριστώ σε μια μικρή χειραποσκευή. Αλλά σκέφτομαι ότι πάντα στα απαραίτητα, προστίθενται και πράγματα που στα σίγουρα θα είναι αχρείαστα. Ας μείνουν πίσω λοιπόν, περισσότερος χώρος για souvenirs!

Να εκμεταλλευτώ δραστηριότητες της περιοχής που επισκέπτομαι 

Από free tours μέχρι συναντήσεις σε γκρουπ με άλλους ταξιδιώτες. Τα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Ιnstagram ,Τwitter κλπ) και άλλες εφαρμογές δίνουν απίστευτες δυνατότητες για γνωριμίες και εμπειρίες, εφόσον υπάρχει και η θέληση. Κάθε πόλη έχει να δείξει κάτι εναλλακτικό και πρωτότυπο στον επισκέπτη. Ευκαιρία να ξεφύγω από τους συμβιβασμούς του παρελθόντος!

Να καταγράφω τις εμπειρίες μου πιο συχνά

Σε προηγούμενα ταξίδια, ήμουν απλός επισκέπτης, γνώριζα, ένιωθα και απολάμβανα την κάθε μου εξόρμηση. Αλλά το μυαλό κρατούσε συγκεκριμένες πληροφορίες ενώ σε άλλες πατούσε delete. Ξεκίνησα να καταγράφω τις εμπειρίες μου πριν δυο και χρόνια, ενώ το τελευταίο εξάμηνο αποφάσισα να τις βάλω σε μια σειρά και να τις μοιραστώ! Πιο εντατικά λοιπόν!

Ξέρεις, όταν κάνεις τέτοιες λίστες, είναι έμμεσα μια μεγάλη υπόσχεση που δίνεις στον εαυτό σου ότι θα πραγματοποιήσεις κάθε σου στόχο. Έστω τους μισούς. Μέχρι εκεί που μπορείς, καθώς κάθε προσδοκία συνοδεύεται και από μια δόση πραγματικότητας που πρέπει να ισορροπήσεις. Αυτό δε σημαίνει ότι τα όνειρα πρέπει να μείνουν απραγματοποίητα. Και όταν περάσει ο χρόνος ελπίζω να έχω καταφέρει κι εγώ να σβήσω κάποια από αυτά!

Πήρες κάποια ιδέα; Έχεις να προτείνεις κάτι και εσύ; Περιμένω σχόλιό σου από κάτω!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *