hostel 185156 1920
ESCAPE TIPS

Hostel: Διαμονή χαλάρωσης ή στιγμές από το ομώνυμο θρίλερ;

Αν είσαι άντρας και έχεις ολοκληρώσεις τη στρατιωτική σου θητεία ή γυναίκα με εμπειρία από κατασκηνώσεις, η διαμονή σε hostel μπορεί να σου φέρει στο μυαλό αντίστοιχες εικόνες. Για του άντρες φυσικά δεν αποτελεί και η καταλληλότερη εικόνα που θα θέλανε να φέρουν ξανά στο μυαλό τους, αλλά η «συγκατοίκηση» με πέραν του ενός αγνώστου, που σε λίγο χρονικό διάστημα μπορεί να γίνουν καλοί φίλοι, ενέχει αρκετά γνώριμα στοιχεία με τις συναναστροφές σε hostel.

Για τους νέους στο σπορ, θα πρέπει να βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι υπάρχει ποικιλία στην ποιότητα των hostel, όπως υπάρχουν καλά και κακά ξενοδοχεία.

– Ωραία όλα αυτά, αλλά Χάρη, τι είναι το hostel;   

To hostel αποτελεί είδος καταλύματος, που ξεχωρίζει ως αρκετά οικονομική επιλογή σε σύγκριση με δωμάτια ξενοδοχείου. Οργανωμένο σε χώρους – δωμάτια, συνήθως με κουκέτες ή ακόμα και με μονά κρεβάτια, τους λεγόμενους κοιτώνες, μπορεί να στεγάσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Διαθέτει κοινόχρηστα μπάνια, ενώ αρκετά hostels προσφέρουν ντουλάπες με λουκέτα ασφαλείας για αποθήκευση των προσωπικών αντικειμένων (οι άντρες θα φέρουν στο μυαλό τους αντίστοιχους «φοριαμούς» στο στρατό) καθώς και χώρους για κοινόχρηστη χρήση, όπως δωμάτια ψυχαγωγίας, κουζίνες και εστιατόρια, όπου μπορεί κάποιος να κοινωνικοποιηθεί με άλλους ταξιδιώτες. Αυτά είναι και ένα από τα βασικά ατού που έχει το hostel.

bed 142516 1920

Υπάρχουν όμως και hostels με μικρότερα δωμάτια; Δε μπορώ να κλείσω κι εγώ μόνο με την παρέα ή το amore;

Κοίτα να δεις.  Συνήθως, όσο περισσότερα άτομα χωράει ο χώρος στον οποίο θα κλείσεις τη διαμονή σου, τόσο πιο φθηνή θα σου βγει η βραδιά. Αν φυσικά αντέχεις να βρίσκεσαι με άλλους αγνώστους σε ένα κοιτώνα με 6 έως και 30 κρεβάτια (κυριολεκτικά στρατώνας). Φυσικά, σε αρκετά hostels πια υπάρχει η επιλογή για ιδιωτικά και σαφώς μικρότερα δωμάτια, άλλοτε ιδανικά για ζευγάρια κι άλλοτε για μια παρέα τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων. Με ιδιωτικό μπάνιο παρακαλώ! Βέβαια, πάντοτε με πιο αυξημένες τιμές αλλά συνήθως, πολύ πιο χαμηλές σε σύγκριση με των ξενοδοχείων.

– Σε τι ηλικίες όμως απευθύνεται; Κοντεύω τα 30 και με ξενίζει η σκέψη να περάσω το βράδυ σε hostel αλλά ο ξάδερφός μου, που είναι πολύ μικρότερος σε ηλικία, ταξιδεύει αρκετά και τα προτιμάει κάθε φορά.

Δεν εξαρτάται απόλυτα με την ηλικία αλλά τη διάθεση του ατόμου. Είναι αλήθεια ότι προτιμώνται κυρίως από άτομα νεαρής ηλικίας αλλά αυτό δεν είναι αποτελεί απόλυτο και περιοριστικό συνάμα παράγοντα. Αν ψάχνεις μια οικονομική λύση, απλά για έναν ύπνο ώστε να γεμίσεις τις μπαταρίες σου για να συνεχίσεις την ημέρα σου, μη το σκέφτεσαι πολύ. Αν πάλι, θέλεις να απολαμβάνεις το μαξιλάρι σου λίγο παραπάνω, με όλα τα κομφόρ, έχοντας την ησυχία και για χαλάρωση, σε έναν σίγουρα ιδιωτικό χώρο, καλύτερα σταμάτα να διαβάζεις αυτό το άρθρο. Τα hostel αποτελούν σημείο συνάντησης και αναφοράς των περισσοτέρων ταξιδιωτών.

adult backpack backpacker 721169

– Το hostel ακούγεται πολύ καλή ιδέα, αλλά πόσο ασφαλές είναι;

Στα περισσότερα hostel δεν υπάρχουν θέματα ασφαλείας. Κάθε hostel φροντίζει ώστε ο κάθε επισκέπτης να είναι καλυμμένος σε τέτοια θέματα. Μην έχεις ως παράδειγμα την ομώνυμη ταινία. Δεν είναι σίγουρα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της πραγματικότητας. Καλό είναι να κοιτάς πάντα κριτικές ώστε να είσαι σίγουρος/η για την επιλογή σου και τι πιθανόν να αντιμετωπίσεις. Μην ενθουσιαστείς με ορισμένες διθυραμβικές, αλλά ελάχιστες σε αριθμό κριτικές. Ψάξε για εκείνες που κάνουν λόγο για τα μειονεκτήματα και πιθανόν τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν. Στο κόσμο τη τεχνολογίας, μπορεί ο καθένας να καταγράψει ότι τον ενθουσίασε αλλά παράλληλα τον δυσαρέστησε. Με την ελπίδα ότι η επιχείρηση θα φροντίσει να αλλάξει ή και να βελτιώσει οτιδήποτε.

Αν πάλι νιώθεις μεγαλύτερη ασφάλεια με άτομα του ιδίου φύλου, υπάρχουν και δωμάτια μόνο για άντρες ή μόνο για γυναίκες, πέρα από τους μεικτούς κοιτώνες. Πιο πιθανό όμως είναι να κάνεις φίλους παρά να πέσεις θύμα κλοπής ή οποιασδήποτε άλλης παράνομης ενέργειας. Μη ξεχνάς ότι σχεδόν όλοι έχουν επιλέξει το hostel για εξοικονόμηση χρημάτων, όπως κι εσύ.

helena lopes 633154 unsplash

– Οπότε τι άλλο θα πρέπει να προσέξω;

Φρόντισε να έχεις ορισμένα πράγματα μαζί σου, ώστε να κάνεις τη διαμονή σου πιο εύκολη και άνετα, όπως:

 1. Πολύμπριζο ή «Ταφ»

Ανάλογα με το τι μπορείς να χωρέσεις στην τσάντα σου. Θα γλιτώσεις σίγουρα αρκετό χρόνο στην αναμονή στις ουρές όταν θα πρόκειται για τη φόρτιση της συσκευής σου.

 1. Πετσέτα (για όλες τις χρήσεις)

Οκ, όχι μια για πρόσωπο και πόδια αλλά φρόντισε να έχεις μια για κάθε ενδεχόμενο. Σε αρκετά hostel παρέχονται δωρεάν, ενώ σε άλλα μπορεί να σου τη χρεώνουν.

 1. Σαμπουάν – Αφρόλουτρο (σε μπουκαλάκια μέχρι 100ml αν ταξιδεύεις με αεροπλάνο)

Υπάρχει βέβαια η πιθανότητα για δωρεάν δείγματα, αλλά δεν ακολουθούν όλα λογική ξενοδοχείου. Έχε δύο μικρά μπουκαλάκια ή περισσότερα, ανάλογα με τις ανάγκες σου.

 1. Λουκέτο (για το ντουλάπι σου)

Πιθανόν να έχουν και στη ρεσεψιόν, αλλά θα αναγκαστείς να το πληρώσεις, και μερικές φορές αρκετά σε σύγκριση με τις τιμές σε άλλα καταστήματα.

 1. Power bank

Στη σύγχρονη εποχή της τεχνολογίας, κρίνεται απαραίτητο να έχεις μπαταρίας στη συσκευή σου. Αν δε βρεθεί ελεύθερη πρίζα, φρόντισε να έχεις ένα προφορτισμένο.

 1. Ωτοασπίδες

Σε περίπτωση που τύχεις δίπλα με τον ξάδερφο του Shrek, με το ροχαλητό που σείεται ο περίγυρός του, αυτά τα μαγικά «μαξιλαράκια» μπορούν να σε γλιτώσουν από τον κόπο και θα καταφέρετε να απολαύσετε ο καθένας τον ύπνο του χωρίς περαιτέρω ανησυχία. Για τους υπόλοιπους όμως, δεν εγγυώμαι…

adult alcoholic beverages bar 1267696

Ακόμη:

 • Ψάξε για hostel με πρωινό. Είτε μέσα στην τιμή ή για έξτρα χρήματα παραπάνω, ένα καλό πρωινό θα σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι και θα σώσει την τσέπη σου.
 • Ψάξε για τους κοινόχρηστους χώρους του hostel, είτε ακόμη και bar στο εσωτερικό. Συνήθως οργανώνονται βραδιές με απώτερο σκοπό τη γνωριμία πολλών ταξιδιωτών που μένουν εκεί.
 • Ρώτα στη reception του hostel για οδηγίες και προτάσεις. Σε πολλά καταλύματα οργανώνουν ξεναγήσεις στην πόλη, BBQs ή άλλες δραστηριότητες που θα κάνουν πιο ευχάριστη τη διαμονή. Μπορείς να βρεις ακόμη και δωρεάν χάρτες για την πόλη, πάνω στα οποία μπορούν να γράψουν τις προτάσεις τους!
 • Στις προτάσεις, μπορεί να δίνεται και η ευκαιρία για εκπτώσεις ή deals με μαγαζιά. Εκμεταλλεύσου τις!  
 • Φρόντισε να έχεις και μετρητά, καθώς σε ορισμένα hostel μπορεί να μη δέχονται πιστωτικές κάρτες.
 • Έχε πάντοτε πάνω σου προσωπικά αντικείμενα, όπως κινητό, πορτοφόλι, ταυτότητα κλπ.

Στα hostel δε θα συναντήσεις τόσους ντόπιους, πέρα από ταξιδιώτες άλλων χωρών. Αλλά, δε θα σε νοιάζει ούτως ή άλλως. Ο κύριος στόχος είναι να απολαύσεις τη διαμονή σου στο μέγιστο της ασφάλειας, άνεσης και των δυνατοτήτων που μπορεί να σου προσφέρει.

284="270"

Hello there!
Χαίρομαι
που βρίσκεσαι εδώ!

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις ιδιαίτερο περιεχόμενο στα εισερχόμενά σου. Σκέψεις, ιδέες και πράγματα που μου έκαναν εντύπωση. Για ταξίδια κι όχι μόνο.

Δύο φορές το μήνα, όχι κάθε μέρα.

Δεν στέλνω spam! Μόνο ουσιώδη info και πράγματα που θα σου δώσουν τροφή για σκέψη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *