Κάνε Αλλαγές για το Νέο Έτος
WAY OF LIFE

Στόχοι για το νέο έτος: Μια αναβάθμιση

Μου πήρε μόλις μισό μήνα για να καταλήξω ότι κάποιες συνήθειες δεν αλλάζουν μονομιάς. Είτε βελτιώνονται, είτε εξαφανίζονται σταδιακά. Και οι δύο όψεις δεν αποκαλύπτονται δια μαγείας αλλά με συστηματική προσπάθεια και οργάνωση. Γι’ αυτό κι εγώ προτίμησα να καταγράψω τι θα ήθελα να βελτιώσω φέτος, ποιοι είναι οι στόχοι μου για το νέο έτος. Κι ας πάνε στην τελική άπατοι, εγώ θα λέω ότι προσπάθησα.

Η πιο κλασική μέθοδος έχει να κάνει με δύο βασικές δραστηριότητες: σκέψου και κατέγραψε. Στο χαρτί, στον υπολογιστή, στο κινητό ή ακόμα, αν είσαι φαν και έχεις ευχέρεια, σε ηχητικό αρχείο. Ο καθένας μας βολεύεται με κάποιο συνδυασμό αυτών. Αλλά για να καταλήξει, θα πρέπει να δοκιμάσει όσο γίνεται περισσότερα.

Προσωπικά, χρησιμοποιώ ένα mix n’ match αυτών. Όπως κάνω αυτή τη στιγμή που σου γράφω δηλαδή. Που το βρήκα, σε ποιο σημείο της διαδρομής χάθηκα, ποια στροφή να αποφύγω και ούτω καθεξής.

Μερικοί στόχοι για τη νέα χρονιά επαναλαμβάνονται. Με άλλη συχνότητα, άλλη λογική, διαφορετική επιμονή και θέληση για αλλαγή.

Σκέφτηκα λοιπόν να τους καταγράψω εδώ για να θυμάμαι. Ώστε, όταν κι αυτή χρονιά φτάσει στην πόρτα της εξόδου, να γνωρίζω που έκανα βήματα εμπρός. Και γιατί όχι, να μοιραστώ κάποιες ιδέες μαζί σου.

1. Ένα βιβλίο το μήνα – το λιγότερο

Την προηγούμενη χρονιά, πριν ξεσπάσει η πανδημία και όλα τα σχετικά, έκανα όνειρα όπως όλοι. Ένα από αυτά ήταν να επιστρέψω πιο ενεργά στη συγγραφή. Στο blog, σε περιοδικά, guest posts ή και σε κάτι διαφορετικό, όπως το copywriting. Αλλά είχα ανάγκη από ιδέες, αφορμή και καθοδήγηση.

Ένα βιβλίο το μήνα - Στόχοι για το Νέο Έτος

Δε θυμάμαι που, αλλά είχα διαβάσει στο παρελθόν μια φράση, η οποία πήγαινε κάπως έτσι: Για να μάθεις να γράφεις, πρέπει να μάθεις να διαβάζεις. Αλλά δεν αρκεί να διαβάζεις μόνο, εάν δεν εφαρμόζεις ότι διαβάζεις στη συγγραφή.

Έτσι, επέστρεψα στην παλιά καλή συνήθεια των παιδικών μου χρόνων. Με ένα βιβλίο παραμάσχαλα, με το φως δίπλα στο κρεβάτι, με τα μάτια βουτηγμένα στις σελίδες. Και ένα βιβλίο το μήνα #onebookpermonth

Άρχισα να χρησιμοποιώ πιο ενεργά και τον λογαριασμό του Goodreads (φάση imdb για βιβλία). Αν θες μπορείς να με βρεις εδώ και να ανταλλάξουμε ιδέες. Το challenge αυτό άλλωστε συνεχίζεται.

2. Λιγότερη κατανάλωση ειδήσεων

Τον τελευταίο καιρό, έχουμε γίνει μάρτυρες ενός ακραίου φαινομένου, της παραπληροφόρησης. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε στα social media και ξοδεύουμε αρκετή ώρα, καταλήγουμε να καταναλώνουμε αμέτρητες – αρκετές φορές άχρηστες – πληροφορίες. Όσο πιο ακραίος, δραματικός και προκλητικός ο τίτλος, τόσο πιο εύκολο το κλικ.

Βέβαια, τα ποσοστά ανάγνωσης στη συνέχεια είναι, συγκριτικά, πολύ μικρότερα. Γιατί άραγε;

Λιγότερη κανάλωση Ειδήσεων - Νέοι Στόχοι

Προτιμώ λοιπόν να διαβάζω επιλεκτικά κι όχι ότι μου τραβάει την προσοχή και συνεπώς μέρος του χρόνου μου. Μπορεί πέρσι οι στόχοι μου να επιδίωκαν την τακτικότερη ενημέρωση, αλλά τελικά κάπου έχασα τη μπάλα. Και θα ήθελα πια να αποφύγω την υπερκατανάλωση.

3. Από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, κλειστές οθόνες από νωρίς

Κάθε μέρα ξοδεύω τουλάχιστον ένα 8ωρο στον υπολογιστή για θέματα δουλειάς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μάτια να κουράζονται, η μέση και τα πόδια να πιάνονται, ενώ η ανάγκη να δραπετεύσω έξω από τους τέσσερις τοίχους αυξάνεται.

Κλειστές οθόνες μετά τις 10 το βράδυ - Στόχοι με Νόημα

Οπότε, σκέφτηκα να βάλω τον εξής κανόνα στο πρόγραμμά μου. Με ότι κι αν ασχολούμαι στον υπολογιστή, είτε κατά τη διάρκεια της εργασίας είτε για προσωπικούς λόγους, θα σταματάει όταν το ρολόι θα δείχνει 10 μ.μ. Αυστηρά. Μια ώρα σίγουρα τι θέλει κάποιος για αποτοξίνωση από την οθόνη πριν κοιμηθεί, δε νομίζεις;

Σημ: Οι Παρασκευές εξαιρούνται – τέλος εβδομάδας, ας χαλαρώσουμε και λίγο, οι στόχοι θέλουν και μέτρο!

4. Εφαρμογή του κανόνα των δύο λεπτών

Όλοι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με το φάντασμα της αναβλητικότητας, ή αλλιώς τεμπελιάς. Έχουμε τη θέληση να ξεκινήσουμε κάτι, σπανίζει όμως η διάθεση.

Τι θα γινόταν αν σου έλεγα ότι υπάρχει ένας βολικός τρόπος για να βάλεις μια συνήθεια στη ρουτίνα σου; Ο κανόνας των δύο λεπτών είναι μια καλή και απλή λύση.

Ο κανόνας των δύο λεπτών

Εμπνευσμένος από τον συγγραφέα David Allen, βασίζεται στη λογική ότι «εάν μια δραστηριότητα, χρειάζεται λιγότερο από δύο λεπτά, κάνε την τώρα». Γενικά, θα διαπιστώσεις ότι οποιαδήποτε συνήθεια μπορεί να σπάσει σε τμήματα δύο λεπτών.

Για παράδειγμα, το «κάνε 30 λεπτά γυμναστική» μπορεί να γίνει «ντύσου για γυμναστική», «βάλε τα παπούτσια για γυμναστική», «πήγαινε στο γυμναστήριο» κ.ο.κ. Αυτόν τον κανόνα έχω πλέον υιοθετήσει στη ζωή μου. Με λίγο σπρώξιμο παραπάνω βέβαια. Βλέπεις, αυξάνονται οι στόχοι.

5. Καταγραφή σκέψεων – Journaling

Μην ξεγελιέσαι. Ό,τι σου γράφω εδώ περνάει ενίοτε και μια επιμέλεια. Τα περισσότερα drafts υπάρχουν σε κάποιο notebook ή τετράδιο κρυμμένα.

Αλλά υπάρχουν στιγμές που κι εσύ θα ήθελες να μοιραστείς λόγια και μερικές σκέψεις. Το Journaling έχει έρθει πάλι ξανά στη μόδα και για ευνόητους λόγους.

Ευκαιρία για Journaling - Στόχοι με Νόημα

Δε χρειάζεται να είσαι συγγραφέας για να γράψεις ότι σου κατέβει. Άλλωστε, όταν θα περάσει καιρός και θα το διαβάζεις, θα αντιληφθείς πόσο έχεις αλλάξει από τότε. Αυτό λέω στον εαυτό μου να παίρνω θάρρος τουλάχιστον. Μέχρι να φτιάξω και τα γράμματά μου, πράγμα απίθανο πια.

6. Παύση Social Media για δύο μέρες το μήνα

Σίγουρα θα σκεφτείς «σιγά το μεγάλο κατόρθωμα που κάνεις»,«άλλοι περνάνε τη φάση χωρίς για ολόκληρο το μήνα». Εγώ πάλι θα μείνω στη φιλοσοφία του «ένα βήμα τη φορά». Δοκίμασε κι εσύ για αρχή να σημειώσεις στο ημερολόγιο, όπως κι εγώ, ένα ΣΚ ή δύο άλλες μέρες μέσα στην εβδομάδα. Έτσι χτίζονται και οι μεγάλοι στόχοι, με baby steps.

Λιγότερη χρήση social media, περισσότερος χρόνος - Στόχοι για Φέτος

Ένα 48ωρο, για να είμαι ειλικρινής, όταν και θα ρίξεις μαύρο σε κάθε κοινωνικό profile. Λίγη αποτοξίνωση τη χρειαζόμαστε όλοι μας για να αντιληφθούμε τι χάνουμε όταν καθόμαστε συνεχώς πάνω από το κινητό.

7. Για μια σειρά, δύο ντοκιμαντέρ

Πριν την εμφάνιση του Netflix, οι τηλεοπτικές σειρές είχαν μόλις αρχίσει να παίρνουν τα πάνω τους σε σύγκριση με τις ταινίες.

Η καραντίνα, η δυνατότητα να επιλέγουμε από διάφορες πλατφόρμες τι θα δούμε και η διάθεση χιλιάδων παραγωγών, έχουν δώσει το προβάδισμα στις σειρές. Προσωπικά έβλεπα και πριν το Netflix – εκτός και αν δεν πρόλαβες τις φάσεις με Breaking Bad, Game of Thrones, How I Met Your Mother κ.α.

Ευκαιρία για Ντοκυμαντέρ

Κάποιος θα το ερμήνευε ότι η διάρκεια της προσοχής έχει αρχίσει να μειώνεται, ότι η υπομονή του θεατή δε φτάνει. Για αυτό είπα κι εγώ να δοκιμάζω τη δικιά μου.

Με κάθε σεζόν σειράς που θα βλέπω, να διαλέγω δύο ντοκιμαντέρ που μου κινούν το ενδιαφέρον. Πάλι καλά, κι εκεί οι παραγωγές δεν εκλείπουν.


Αν και οι περισσότεροι στόχοι περιστρέφονται κλασικά γύρω από την υγεία, την ευημερία και τα οικονομικά, δεν υπάρχει περιορισμός σε νέες ιδέες. Ο καθένας επιλέγει και προσαρμόζει τους στόχους που του ταιριάζουν.

Για να μείνεις προσηλωμένος/η και να δεις αποτελέσματα, μπορείς να μοιραστείς ένα στόχο με κάποιο φίλο ή συγγενή. Άλλωστε, οτιδήποτε αποφασίσεις να κάνεις με παρέα, είναι πάντοτε πιο εύκολο.

Καλή χρονιά να έχουμε!

Αν θέλεις και άλλες ιδέες για φέτος, διάβασε εδώ μερικούς τρόπους

Αν σου αρέσουν τα Podcasts, διάβασε εδώ για τα καλύτερα ελληνικά και ξένα

284="270"

Hello there!
Χαίρομαι
που βρίσκεσαι εδώ!

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις ιδιαίτερο περιεχόμενο στα εισερχόμενά σου. Σκέψεις, ιδέες και πράγματα που μου έκαναν εντύπωση. Για ταξίδια κι όχι μόνο.

Δύο φορές το μήνα, όχι κάθε μέρα.

Δεν στέλνω spam! Μόνο ουσιώδη info και πράγματα που θα σου δώσουν τροφή για σκέψη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *