20190814 110932 00008280894516295609218
Ήπειρος

Πρέβεζα: Διακοπές στο νοτιότερο σημείο της Ηπείρου

Για χάρη αυτού του ταξιδιού, έπρεπε να διασχίσω την Ελλάδα από το Βορρά μέχρι τη μέση της κι εκεί να κάνω στάση. Για να βρεθώ σε μέρη που θεωρούσα ελάχιστα τουριστικά. Για να δω και να μοιραστώ εικόνες από μέρη που παραβλέπει ο μέσος ταξιδιώτης. Εσύ, έχεις βρεθεί πότέ για διακοπές στην Πρέβεζα;


Και να ’μαι πάλι στους δρόμους! Γνωστούς ή άγνωστους, εντός ή εκτός της χώρας, δεν έχει νόημα. Το θέμα είναι ότι κατευθύνομαι σε μέρη που δεν έχω συναντήσει ποτέ και σκοπεύω να σε πάρω μαζί μου!

Στην παραλιακή της Πρέβεζας

Ανατολή ο Κόλπος και Δύση το Πέλαγος

Χτισμένη δίπλα στη θάλασσα, συγκεκριμένα με θέα το Ιόνιο Πέλαγος, βρίσκεται άλλη μια αρχόντισσα της Ηπείρου. Μια πόλη που σπάνια βρίσκεται στις λίστες φίλων για διακοπές, καθώς τα αναρίθμητα νησιά της χώρας κλέβουν πάντα την παράσταση. Αλλά για κάποιον που αναζητάει εναλλακτικές εξορμήσεις και τοπία διαφορετικά, η Πρέβεζα και οι γύρω περιοχές είναι μια επιλογή ιδανική!

Το μέγεθός της δεν εντυπωσιάζει αλλά σίγουρα δεν είναι μια σταλιά. Η πόλη της Πρέβεζας, το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ηπείρου , διακοσμείται από αρκετά νεοκλασικά κτίρια είτε στο κέντρο είτε στα περίχωρά της. Η παραλιακή της, πεζοδρομημένη και κατάλληλη για κυκλοφορία ντόπιων και επισκεπτών μόνο, συγκεντρώνει μεγάλο μέρος της κίνησης . Μαγαζιά, εστιατόρια και καφέ από τη μία πλευρά και από την άλλη, ιστιοπλοϊκά με σημαίες διαφόρων χωρών και κρατιδίων κυριαρχούν στο λιμάνι.

Καθώς πέφτει ο ήλιος στην Πρέβεζα

Στον πεζόδρομο της Πρέβεζας

Κι αν δεν είσαι fan της παραλιακής, αν νιώθεις ότι σε αυτή την πλευρά μαζεύεται περισσότερη ζέστη κι υγρασία, μπορείς να δραπετεύσεις στα καλντερίμια του ιστορικού κέντρου και πεζόδρομου.

  • Να βρεθείς κάτω από τον Ενετικό Πύργο του Ρολογιού, με το ηλιακό ρολόι από το 1752, που πια έχει και μηχανισμό αυτόματης λειτουργίας και κρούσης του ρολογιού.
  • Να μπεις μέσα στον Μητροπολιτικό Ναό του Πολιούχου Αγ. Χαραλάμπους, με την ξυλόγλυπτη διακόσμηση και τις αγιογραφίες με επιρροές από καλλιτέχνες της Αναγέννησης.
  • Να βρεθείς στην κεντρική πλατεία με το άγαλμα του Οδυσσέα Ανδρούτσου, που αν δε γνωρίζεις την ιστορία του, κάτσε να τη διαβάσεις (μικρός την είχα διαβάσει ουκ ολίγες φορές).
  • Να χαθείς στα δαιδαλώδη σοκάκια, όπου ουζερί και τσιπουράδικα μοιάζουν να έχουν εκτοπίσει τις καφετέριες. Μαζί με μονοκατοικίες τις περιοχές που μοιάζουν να παλεύουν να διατηρήσουν μέρος από την παλιά αίγλη της πόλης.
Πρέβεζα by night

Άκουσε εδώ το Podcast επεισόδιο που κάναμε αφιερωμένο στην Πρέβεζα!

Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους

Στο ομορφότερο παζάρι στην Πρέβεζα

Αλλά το πιο hot σημείο για επισκέπτες και κατοίκους, δεν είναι άλλο από το Σεϊτάν Παζάρ (το παζάρι του Σατανά).

Για ποιο λόγο άραγε ονομάστηκε η περιοχή έτσι, θα αναρωτηθείς. Αν και έχουν τοποθετηθεί πια τρεις πλάκες στην πρόσοψη ενός κτιρίου, που εξηγούν τη σημασία αυτής της ονομασίας, θα σε γλιτώσω από τον κόπο να τις ψάχνεις.

Η ιστορία λέει ότι, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας βρισκόταν ένας Τούρκος στρατιωτικός διοικητής, πολύ αυταρχικός και σκληρός. Οι κάτοικοι στην Πρέβεζα, που γνώριζαν την πορεία που ακολουθούσε κάθε φορά που κυκλοφορούσε στην πόλη, άλειψαν με σαπούνι ως αντίποινα τα καλντερίμια του παζαριού με ανηφορική κλίση. Την επόμενη μέρα, περνώντας με το άλογό του, ο Τούρκος διοικητής γλίστρησε και έπεσε στο έδαφος φωνάζοντας “ Σεϊτάν Σεϊτάν” (Διάβολε, Διάβολε). Έτσι λέει τουλάχιστον ο θρύλος!

Το υπέροχο Σειταν Παζάρ στην Πρέβεζα

Σήμερα, στο Σεϊτάν Παζάρ, νιώθεις να χάνεσαι κάτω από αναρριχόμενα φυτά, χαμηλά φώτα και μεζεδοπωλεία με μαγαζάκια λαϊκής τέχνης, σε κάθε στενό του δρόμου αυτού. Εκεί επίσης βρίσκεται και το σπίτι του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, με μια επιγραφή να το ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα.

Περπατώντας στο Σειτάν Παζάρι

Κάτι που δεν περιμένεις να βρεις στην Πρέβεζα, είναι τα καλοδιατηρημένα κάστρα της περιοχής. Μα κάστρα σε μια μικρή πόλη; Κι όμως, σκέψου, ότι η Πρέβεζα ήταν και παραμένει λιμάνι, που κάποτε είχε ανάγκη από προστασία. Κατάφερα να επισκεφτώ ένα από αυτά, μιας και βρίσκεται κοντά στην παραλιακή, το κάστρο του Αγίου Ανδρέα.

Το Κάστρο του Αγίου Ανδρέα τη νύχτα

Το Κάστρο του Αγίου Ανδρέα (ή Ιτς Καλέ η αρχική του ονομασία) κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς στις αρχές τους 17ου αιώνα, μετά την κατεδάφιση του προηγούμενου κάστρου της Μπούκας. Κάποια ερείπια εντοπίζονται μέχρι και σήμερα.

Λόγω του φυσικού υπερυψωμένου εδάφους, η θέση ήταν η πλέον κατάλληλη για μια τέτοια κατασκευή, έτσι ώστε να ελέγχονται τα στενά του Αμβρακικού κόλπου. Το Κάστρο πέρασε διάφορες φάσεις και χρήσεις (από Οθωμανούς, Βενετσιάνους μέχρι να καταλήξεις στους Έλληνες), όπου στο εσωτερικό του φιλοξενήθηκε τζαμί, που μετατράπηκε σε καθολικό και αργότερα σε ορθόδοξο ναό.

Fan fact: η κύρια πύλη του Κάστρου είχε διακοσμηθεί από τα ερείπια τη μεγαλύτερη πόλη της αρχαιότητας. Ποια είναι αυτή; Θα σου μιλήσω λοιπόν για την αρχαία Νικόπολη.

Κοντά στο σύγχρονο και το αρχαίο

Εάν δεν είσαι γνώστης ή ερευνητής της αρχαιότητας, δε θα σου είναι γνώριμη η ύπαρξη αυτής της αρχαία πόλης. Εκτός αν έχεις περάσει μερικά φοιτητικά χρόνια στα έδρανα κάποιας Σχολής Αρχαιολογίας. Ή από καθαρά ενδιαφέρον για τα “κρυμμένα μυστικά” αυτής της χώρας (ή αλλιώς αυτά που δεν προβάλλονται όπως άλλοι πασίγνωστοι αρχαιολογικοί χώροι πχ. Δελφοί, Βεργίνα, Ολυμπία κλπ). Ο λόγος λοιπόν για την αρχαία Νικόπολη.

Στη Νικόπολη, όχι πολύ μακριά από την Πρέβεζα

Όχι πολύ μακριά από την Πρέβεζα, σώζονται μέχρι σήμερα, σε αρκετά καλή κατάσταση, ερείπια της μεγαλύτερης πόλης στην αρχαία Ελλάδα. Η “πόλη της Νίκης”, που κατασκευάστηκε μετά τη νικηφόρα αναμέτρηση του Οκταβιανού Αυγούστου επί του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη ναυμαχία του Ακτίου.

Αρχαίος δρόμος της Νικόπολης

Στο μεγαλύτερο μέρος τους, καλοδιατηρημένα τείχη, περιβάλλουν δημόσια κτίρια, όπως ωδείο, ναούς, λουτρά, κατοικίες αλλά και θέατρο. Αυτός ο οχυρωματικός περίβολος, με περίμετρο 5χλμ, κατάφερε να κρατήσει αρκετές φορές μακριά επιδρομές Γότθων, Ερούλων, Βησιγότθων, Βανδάλων και άλλων φυλών. Μέχρι που στα τέλη του 11ου αιώνα, η πόλη ερημώθηκε για να μετοικήσει ο πληθυσμός στο σημερινό σημείο που βρίσκεται η Πρέβεζα.

Οι παραλίες που θα επισκεφτείς στην Πρέβεζα

Το θετικό με την Πρέβεζα είναι ότι βρίσκεται σε σημείο ιδανικό για να συνδυάσει κάποιος εξορμήσεις σε αρκετά σημεία και παραλίες.

Από την παραλία της Κυανής Ακτής με το δάσος από ευκαλύπτους, την παραλία του Παντοκράτορα (ιδανική για βουτιές με μάσκα), ενώ το Αλωνάκι και το Καλαμίτισι, λίγο πιο έξω από την πόλη, που χρειάζεται ένα μέσο μετακίνησης. Αλλά για να περάσεις στις αγαπημένες μου, θα πρέπει να περάσεις από την αρχαία Νικόπολη στο φοινικόδασος κοντά στο Μύτικα. Εκεί ξεχωρίζει η παραλία Μονολίθι. Καλά θα κάνεις να αποφύγεις οτιδήποτε φαγώσιμο με αρκετό αλάτι. Με την πρώτη βουτιά θα καταλάβεις έντονα την αλμύρα της θάλασσας, οπότε, ένα μεγάλο μπουκάλι νερό κρίνεται απαραίτητο.

Μονολίθι, η καλύτερη παραλία στην Πρέβεζα

Ακόμα πιο όμορφες παραλίες θα βρεις κατά μήκος της διαδρομής Πρέβεζα – Ηγουμενίτσας. Παραλίες όπως ο Βράχος, Πήδημα Κυράς και Λούτσα είναι μερικές από αυτές που ξεχωρίζουν. Προσωπικά, βρέθηκα στη Λούτσα, μια παραλία με κρυστάλλινα γαλανά νερά, από την οποία δεν ήθελα να φύγω. Έπρεπε να επισκεφτώ όμως το Νεκρομαντείο του Αχέροντα που βρίσκεται πολύ κοντά. Θα σου μιλήσω πιο αναλυτικά σε άλλο άρθρο.

Παραλίες στην Πρέβεζα

Αν έχω την τύχη να επισκεφτώ ξανά την Πρέβεζα, θα ήθελα:

  • να βρεθώ στην αρχαία πόλη της Κασσώπης, χτισμένη πιο ψηλά από την Νικόπολη, με το δικό της θέατρο και τη μεγάλη ιστορική σημασία.
  • να δω από κοντά την άλλη αρχαία πόλη της Ελάτρειας, εκεί που ακόμα φαίνονται τμήματα του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου της Νικόπολης.
  • να θαυμάσω όσα έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια της αρχαίας Νικόπολης στο Αρχαιολογικό Μουσείου Νικόπολης. Αλλιώς θα μοιάζει σα μισή εμπειρία!
  • να σκαρφαλώσω στα υπόλοιπα κάστρα της Πρέβεζας και συγκεκριμένα στο Κάστρο του Παντοκράτορα, που ξεχωρίζει, αλλά και σε αυτά του Αγίου Γεωργίου, Λασκαράς και Ριζών.
  • να κολυμπήσω στις υπόλοιπες παραλίες κατά μήκος του φοινικοδάσους που σε ηρεμεί και σε μεταφέρει σε άλλους ρυθμούς.

Μερικές προτάσεις και συμβουλές:

  • σε πολύ κοντινή απόσταση, βρίσκεται το νησί της Λευκάδας. Χάρη στην υποθαλάσσια γέφυρα, σε λίγα λεπτά μπορείς να βρεθείς από την μία περιοχή στην άλλη. Διαμονή μερικές μέρες στη Λευκάδα και άλλες στην Πρέβεζα. Η Λευκάδα άλλωστε διαθέτει μερικές από τις ομορφότερες παραλίες του Ιονίου! Υπάρχει και αεροδρόμιο εκεί κοντά!
  • Εξίσου κοντά και τα Σύβοτα με την Πάργα, αν θελήσεις να γεμίσεις εικόνες στο μυαλό και τη φωτογραφική σου μηχανή
  • Και αν είσαι λάτρης της φύσης και των αρχαιολογικών χώρων, φρόντισε να επισκεφτείς το Νεκρομαντείο του Αχέροντα κι από εκεί να ανέβεις μέχρι τις Πηγές του ποταμού (στην αρχαιότητα από εκεί μεταφέρονταν οι ψυχές στον Άδη). Έχε μαζί σου είτε παντόφλες είτε πάνινα παπούτσια και αντοχή στις παγωμένες θερμοκρασίες. Τα νερά του ποταμού σε στέλνουν σε άλλο κόσμο!  

Υ.Γ: Κάνοντας κράτηση για διαμονή μέσα από αυτό το link, κερδίζεις έκπτωση από το booking.com και βοηθάς παράλληλα το site να συνεχίσει. Εναλλακτικά, αν δεν έχεις ανακαλύψει το Airbnb, μπορείς να δημιουργήσεις λογαριασμό από εδώ και να κερδίσεις έκπτωση στην πρώτη σου κράτηση.

Εις το επανιδείν, Πρέβεζα

Υπέροχο δειλινίο στην Πρέβεζα
284="270"

Hello there!
Χαίρομαι
που βρίσκεσαι εδώ!

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις ιδιαίτερο περιεχόμενο στα εισερχόμενά σου. Σκέψεις, ιδέες και πράγματα που μου έκαναν εντύπωση. Για ταξίδια κι όχι μόνο.

Δύο φορές το μήνα, όχι κάθε μέρα.

Δεν στέλνω spam! Μόνο ουσιώδη info και πράγματα που θα σου δώσουν τροφή για σκέψη!

2 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *