Η πόλη της Νάουσας - Grecontrek
Μακεδονία

Νάουσα, η πιο όμορφη πλευρά της Ημαθίας

Αν κατοικείς και εργάζεσαι σε πόλη κάτω από τη Λαμία, αν δε γεννήθηκες σε κάποια πόλη του Βορρά, πιθανόν η Νάουσα να μη σου είναι τόσο γνωστή. Εκτός κι αν έχεις φάει την Ελλάδα με το κουτάλι κάνοντας διάφορα roadtrips σε κάθε βουνό και λαγκάδι, πέρα φυσικά από τα νησιά της.

Από μικρός έχει τύχει να επισκεφτώ αυτή την πόλη, την λεγόμενη «Ηρωική πόλη» της Νάουσας, αρκετές φορές, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Με το σχολείο, με φίλους και γνωστούς, ακόμα και για basketball camps αλλά και γάμους. Μπορώ να πω δηλαδή ότι έχω πάρει μια καλή δόση από αυτή την πόλη και να η ευκαιρία να μοιραστώ μερικά πράγματα μαζί σου

Που βρίσκεται η Νάουσα

Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: αλλού βρίσκεται η πόλη της Νάουσας και αλλού το νησιωτικό χωριό των Κυκλάδων. Μπορεί αρκετοί να γνωρίζουν τη Νάουσα στην Πάρο, αλλά η πόλη της Μακεδονίας διαφερεί αρκετά.

Μέρος της Κεντρικής Μακεδονίας και σκαρφαλωμένη στους πρόποδες του όρους Βερμίου, στο πιο όμορφο κομμάτι του θα έλεγε κάποιος, η Νάουσα αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο ενδιαφέροντες ταξιδιωτικούς προορισμούς. Και τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Ημαθίας, μια θέση μετά τη Βέροια.

Στα αμπέλια της Νάουσας - Grecontrek

Πόλη με βαριά ιστορία, βουτηγμένη μέσα στις γεύσεις αλλά και τους ξακουστούς αμπελώνες της. Και σε μόλις 74 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, καταλαβαίνεις γιατί αποτελεί μια κλασική εκδρομή.

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την πόλη

Ανά τα χρόνια, η Νάουσα έχει πάρει διάφορα προσωνυμία που χαρακτηρίζουν κυρίως την οικονομική της δραστηριότητα αλλά και την ιστορικότητα της. Γνωστή ως «ηρωική πόλη», μετά την αντίσταση απέναντι στον Οθωμανικό ζυγό και τη θυσία των κατοίκων της, πέρασαν αρκετές δεκαετίες για να αρχίσει να αναπτύσσεται. Κοντά στον 19ο αιώνα γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη στη δραστηριότητα με τη κλωστοϋφαντουργία σε αρκετές επιχειρήσεις να έχουν ως βάση τους την πόλη. Πλέον, αρκετές από αυτές έχουν εγκαταλειφθεί και στέκουν ακόμη εκεί ως ανάμνηση ενός ένδοξου παρελθόντος.

Βέβαια, fast forward στο σήμερα, η Νάουσα έχει κερδίσει επάξια μια θέση στις πόλεις με τα καλύτερα κρασιά. Τα περισσότερα οινοποιεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής είναι επισκέψιμα, όντας μέλη των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», για αυτό δεν είναι λίγοι εκείνοι που βάζουν στο πρόγραμμά τους και την επίσκεψη σε ένα από αυτά.

Τι θα δεις και τι θα αντικρύσεις

Το πρώτο πράγμα που θα αντικρίσεις μόλις το GPS σου βγάλει ένδειξη ότι «πλησιάζετε στον προορισμό σας» είναι μια πόλη κυριολεκτικά χτισμένη σε λόφο.

Σε υποδέχεται ο Νερόμυλος της πόλης, αξιοθέατο που θέλει να σε προϊδεάσει για την ταυτότητα και την παράδοσή, δηλαδή το υδάτινο στοιχείο, την κλωστοϋφαντουργία και την αγροτική παραγωγή του τόπου. Ειδικά για τα νερά της, έχε υπόψιν σου ότι το ποτάμι που τη διασχίζει είναι το μοναδικό που έχει όνομα γένος θηλυκού, η Αραπίτσα.

Το Δημοτικό Πάρκο Νάουσας - Grecontrek

Η πιο χαρακτηριστική εικόνα της Νάουσας είναι η θέα στο Δημοτικό Πάρκο. Ένας υπέροχος χώρος πρασίνου με ξύλινες γέφυρες, πέτρινα δρομάκια, σιντριβάνια και λίμνη γεμάτη πάπιες, παγόνια και σκίουρους. Φυσικά, επιβάλλεται να καθίσεις για μερικά έστω λεπτά στα παγκάκια και να απολαύσεις την υπέροχη θέα στον κάμπο της Ημαθίας. Κι έτσι η πόλη απέκτησε το δικό της «φυσικό μπαλκόνι»!

Πλάι στο ποτάμι

Σου προτείνω να συνεχίσεις τη βόλτα σου από το Κέντρο Βιομηχανικής Κληρονομιάς Νάουσας – «Έρια» και να βγάλεις φωτογραφία ένα από τα πιο εντυπωσιακά γκραφίτι της πόλης. Ακολούθησε την Αραπίτσα προς τα δυτικά μέχρι να αντικρίσεις τον Όμιλο «Γενίτσαροι και Μπούλες». Δεν είναι δύσκολο να εντοπίσεις την ταμπέλα με τη λευκή μάσκα και το τσιγκελωτό μουστάκι.

Γκράφιτι στη Νάουσα - Grecontrek

Αυτή είναι η μάσκα του Γενίτσαρου που στολίζει πολλά μπαλκόνια της Νάουσας την περίοδο της Αποκριάς. Τότε λαμβάνει χώρα και το παραδοσιακό δρώμενο του καρναβαλιού, όπου οι κάτοικοι συμμετέχουν χορεύοντας στους δρόμους με ζουρνάδες και νταούλια, ενώ άλλοι ντύνονται Γενίτσαροι και Μπούλες.

Ο σύλλογος Γενίτσαροι και Μπουλές - Grecontrek

Μη σταματήσεις όμως εκεί. Περπάτησε μέσα από τη βλάστηση που κυριαρχεί μέχρι να αντικρίσεις το μνημειώδες άγαλμα της Ναουσαίας και το χώρο της Θυσίας στην περιοχή Στουμπανόι. Η ιστορία λέει ότι το 1822, στο ολοκαύτωμα της Νάουσας, οι γυναίκες της πόλης πήραν μια μεγάλη απόφαση: αντί να πέσουν στα χέρια των Οθωμανών, πέταξαν τα παιδιά τους στα νερά της Αραπίτσας και πήδηξαν κι αυτές μαζί τους.

Το άγαλμα της Ναουσαίας - Grecontrek

Το άγαλμα που φτιάχτηκε με βασιλικό διάταγμα και χαρακτήρισε τη Νάουσα «ηρωική» πόλη αποτελεί το πιο σημαντικό σημείο μνήμης αυτής της θυσίας.

Στο ιστορικό κέντρο της Νάουσας

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την πόλη και την ιστορία της, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Νάουσας. Μικρό αλλά αρκετά περιποιημένο, αρκεί βέβαια να μην το πετύχεις κλειστό. Σε περίπτωση βέβαια που θέλεις να δεις κι άλλα «κομμάτια» της παλιάς πόλης της Νάουσας, ψάξε για τον «Στραβό Πλάτανο», ένα από τα τέσσερα πλατάνια που οριοθετούσαν το ιστορικό της κέντρο.

Ο Στραβός Πλάτανος στη Νάουσα στην Ημαθία - Grecontrek

Λίγο πιο πάνω μια από τις πιο ιστορικές πλατείες της Ναούσης, η πλατεία Αλωνίων. Εδώ, στις Απόκριες, όλα τα μπουλούκια από τις Μπούλες, θα συγκεντρωθούν για να βγάλουν τις μάσκες ώστε να φανούν τα πρόσωπα τους. Σε κοντινή απόσταση και ο Ιερός Ναός του Τιμίου Προδρόμου, ένας από τους παλαιότερους στη Νάουσα, ενώ ο Πύργος του Ρολογιού και η Κεντρική Πλατεία συμπληρώνουν τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης.

Σε κοντινή απόσταση από το κέντρο

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που γνωρίζουν τη Νάουσα όχι τόσο για το κέντρο της, όσο για το περίφημο πάρκο του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται περίπου 3χλμ μακριά. Αν και στην πόλη, ευτυχώς, δεν λείπει το πράσινο, αυτή η έκταση, με τα τεράστια πλατάνια, τις γέφυρες αλλά και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου είναι πραγματικά ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους.

Που θα φας και που να πιεις

Ευτυχώς, υπάρχουν διάφορες επιλογές, τόσο για φαΐ όσο και για καφέ/ποτό. Ενδεικτικά, καλή επιλογή αποτελεί η Aega Naoussa για χαλαρό καφέ, αλλά αν θες θέα από το Δημοτικό πάρκο, το Kioski είναι μια εξαιρετική επιλογή, ενώ αν ψάχνεις περισσότερη ησυχία, το The Boston’s βρίσκεται λίγο πιο μακριά.

Για φαΐ, είχα την τύχη να δοκιμάσω τα πιάτα από τη Σπονδή και την Ταβέρνα – Παραδοσιακό, ευτυχώς έφυγα ευχαριστημένος!

Κοντινές εκδρομές που μπορείς να συνδυάσεις με τη Νάουσα

Μπορεί το κέντρο να μη σου αρκεί, μπορεί ο χαρακτήρας να αναζητεί νέα και κοντινά μέρη να εξερευνήσει, σημείωσε να περιπλανηθείς:

  • στο Αρκοχώρι, ένα χωριό έκπληξη βουτηγμένο στο πράσινο
  • στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μίεζας και τη σχολή του Αριστοτέλη
  • στο χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια
  • στις κοντινές πόλεις της Έδεσσας και της Βέροιας

Τα λέμε την επόμενη φορά, πιθανόν, Νάουσα!

Καφάο με Γενίτσαρο στη Νάουσα
284="270"

Hello there!
Χαίρομαι
που βρίσκεσαι εδώ!

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις ιδιαίτερο περιεχόμενο στα εισερχόμενά σου. Σκέψεις, ιδέες και πράγματα που μου έκαναν εντύπωση. Για ταξίδια κι όχι μόνο.

Δύο φορές το μήνα, όχι κάθε μέρα.

Δεν στέλνω spam! Μόνο ουσιώδη info και πράγματα που θα σου δώσουν τροφή για σκέψη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *