Η πόλη της Κοΐμπρα - GreconTrek
WORLD TREK,  ΕΥΡΩΠΗ

Κοΐμπρα, η φοιτητουπολη της Πορτογαλίας

Οι πιθανότητες να γνωρίζεις για την Κοΐμπρα δεν είναι απαραίτητα λίγες αλλά σίγουρα ούτε και πολλές. Άλλωστε, δε διαθέτει δυνατή ποδοσφαιρική ομάδα που να την κάνει ευρέως γνωστή, όπως το Πόρτο και η Λισαβόνα. Μας τα χαλάει. Όμως η παλιά πρωτεύουσα της Πορτογαλίας έχει αλλά χαρίσματα που την καθιστούν μια πόλη που σίγουρα πρέπει κάποιος να επισκεφθεί.

Στα μέσα του καλοκαιριού, πήρα το λεωφορείο από την πρωτεύουσα και σε λίγες ώρες βρέθηκα στη δυτική πλευρά της χώρας. Μπορεί να μην γνώριζα πολλά πράγματα για την Κοΐμπρα, πέρα από την μακρά της ιστορία αλλά και τη φήμη για το Πανεπιστήμιο της πόλης, όμως είχα τη διάθεση να ανακαλύψω περισσότερα.

Σύντομα όμως κατάλαβα ότι η εποχή που είχα επιλέξει να την επισκεφτώ θα επηρέαζε και την εικόνα που θα είχα για την πόλη. Κι αυτό γιατί τους καλοκαιρινούς μήνες η πόλη, παρόλο που διαθέτει μεγάλο αριθμό σπουδαστών, γίνεται το ιδανικό σκηνικό για όσους αρέσκονται σε ήρεμες και χαλαρωτικές βόλτες, μιας και αδειάζει από φοιτητές.

Που βρίσκεται η Κοΐμπρα;

Στη δυτική πλευρα της Πορτογαλίας, χωρίς να βρέχεται όμως από θάλασσα και σε κοντινή απόσταση από τα σύνορα με την Ισπανία. Εκεί καταφτάνουν τρένα και λεωφορεία τόσο από τη Λισαβόνα όσο και από το Πόρτο, οπότε και συνδέεται με αυτόν τον τρόπο με τα αεροδρόμιά τους. Πολύ κοντά βρίσκεται και η πανέμορφη πόλη του Αβέιρο!

Όταν έφτασα από τη βόρεια πλευρά της Κοΐμπρα , αντίκρυσα μια πόλη σκαρφαλωμένη σε έναν λόφο με την παλιά πόλη (Cidade Alta) να μαρτυράει το μεσαιωνικό παρελθόν της και τον ποταμό Montego, ο μεγαλύτερος επί πορτογαλικού εδάφους, να προσδίδει χάρη και ομορφιά στην εικόνα της. Εδώ αναπτύχθηκε η πανεπιστημιακή κοινότητα της Πορτογαλίας, εδώ δημιουργήθηκε το πιο χαρακτηριστικό είδος μουσικής της χώρας, η fado και εδώ δόθηκε η έμπνευση για πολλούς ρομαντικόυς ποιητές.

Η πρώτη εικόνα της Κοΐμπρα

Καθώς το λεωφορείο έμπαινε από την Εθνική οδό για να περάσει πάνω από την Açude-ponte de Coimbra, είδα να ξεπροβάλει μια πόλη σκαρφαλωμένη σε λόφο και στην κορυφή της να δεσπόζει το καμάρι της, το Πανεπιστήμιό της. Τα χρώματα της ώχρας να επικρατούν σε κάθε γωνιά, πράγμα που θυμίζει τρομερά κτίρια της Νότιας Ισπανίας.

Μια πρώτη γεύση από την Κοΐμπρα- GreconTrek

Πρώτη στάση για εξερεύνηση στην περιοχή της Santa Cruz που βρίσκεται πολύ κοντά στις στάσεις των λεωφορείων. Με κατεύθυνση τη Rua Figueira da Foz άρχισα να αντιλαμβάνομαι γιατί διαφέρει τόσο σε σύγκριση με την πρωτεύουσα Λισαβόνα, παρόλο που δε βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση. Τα κτίρια μαρτυρούν την παλαιότητα της πόλης, με διάφορες κατοικίες και εκκλησίες να εναλλάσονται σε ένα σκηνικό που θυμίζει περιοχή σε κάποια χώρα της Λατινικής Αμερικής. Όπως μου έχει δημιουργηθεί η εικόνα αυτή από διάφορες ταινίες.

Περπατώντας στην Κοΐμπρα - GreconTrek

Σύντομα, ο δρόμος θα αλλάξει σε Rua da Sofia και το σκηνικό θα αρχίσει να εμπλουτίζεται με περισσότερα χρώματα, ενώ στο βάθος ξεπροβάλει το μοναστήρι της Santa Cruz. Τι σημασία έχει αυτό το κτίσμα για την πόλη; Ή μάλλον καλύτερα για ολόκληρη τη χώρα; Μεγάλη, μιας και στο εσωτερικό αυτού του ναού βρίσκονται τα κατάλοιπα του πρώτου βασιλιά της Πορτογαλίας, του Afonso Α’.

Είσαι μαζί μου; Προχωράμε μέχρ τα βήματά σου να σε βγάλουν στον πεζόδρομο της Rua Visconde da Luz. Μαζί με τη Rua Ferreira Borges, την άλλη προέκταση του λιθόστρωτου πεζοδρόμου, συμπληρώνουν το πιο πολυσύχναστο σημείο συνάντησης και δραστηριότητας της Κοΐμπρα. Μαγαζιά κάθε είδους, καφέ και εστιάτορια, ζαχαροπλαστεία κ.α. προσπαθούν να δελεάσουν ντόπιους και επισκέπτες στο εσωτερικό τους. Κάποια το καταφέρνουν χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, άλλα χρειάζονται μάλλον και τη βοήθεια κάποιου «κράχτη».

Στον πιο κεντρικό πεζόδρομο της πόλης - GreconTrek

Τείχη, πύλες και κρυμμένα στενα για εξερεύνηση

Φυσικά η δράση δεν περιορίζεται μόνο σε αυτούς τους πεζόδρομους. Σχεδόν ανάμεσά τους στα δυτικά της πόλης βρίσκεται η Igreja de São Tiago, μια εκκλησία ανοιχτή και δωρεάν στους επισκέπτες. Ένας ναός που ξεκίνησε να κατασκευάζεται στα μέσα του 10ου αιώνα για να ολοκληρωθεί τελικά στις αρχές του 12ου. Εντύπωση προκαλούν οι εικόνες βυζαντινής αγιογράφησης που… δεν συναντάς και συχνά στην άλλη άκρη της Ευρώπης!

Από κάτω και η Place du commerce ή αλλιώς Πλατεία Εμπορίου. Εδώ θα βρεις αρκετά φαγάδικά και μάλλον περισσότερη ησυχία από ότι στον πεζόδρομο από πάνω.

Η εκκλησία στην πλατεία εμπορίου της Κοΐμπρα - GreconTrek

Δε γίνεται όμως να μην πάρει το μάτι τους την Πύλη Barbican, καθώς ανεβαίνεις τα σκαλοπάτια που κάποτε πατούσαν οι πολεμιστές της πόλης αυτής. Σύντομα το αυτί σου θα πιάσει νότες από fado, ένα είδος μουσικής που χαρακτηρίζει την Πορτογαλία και γεννήθηκε εδώ, στα στενά της Κοΐμπρα.

Μαζί με την καμάρα της Almedina και τον πύργο της, συμπληρώνουν ένα αμυντικό σύνολο που κάποτε θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση της πόλης. Από εδώ σε αφήνω να περιπλανηθείς χωρίς να κοιτάς το GPS σου και να νιώσεις κομμάτι μιας διαφορετικής ιστορίας. Σύντομα θα δεις και την ταμπέλα που οδηγεί στην Sé Velha – Coimbra, τον παλιό καθεδρικό ναό της Κοΐμπρα που παραπέμπει περισσότερο σε φρούριο παρά σε κάποιο κτίρο θρησκευτικής σημασίας.

Ο παλιός καθεδρικός της Κοΐμπρα - GreconTrek

Βέβαια, η περιπλάνηση στην πόλη δε σταματάει εδώ.

Βόλτα στην αντίπερα όχθη της πόλης

Αν συνεχίσεις στην κάτω πλευρά και το τέλος του πεζοδρόμου με θέα στον ποταμό, εμφανίζεται το Largo da Portagem, ένας μικρός αλλά εντυπωσιακός κήπος. Απέναντι ξεπροβάλει το άλλο μισό της πόλης. Περνώντας την Ponte de Santa Clara, μια από τις γέφυρες που συνδέει τις δύο όχθες, αντικρύζεις ένα σύμπλεγμα με ερείπια παλιού ναού. Αυτό είναι το μοναστήρι της Santa Clara, κατασκευής 14ου αιώνα, που έχει εγκαταλειφθεί και πλέον λειτουργεί ως επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος.

Πλέον λειτουργεί σε διαφορετικό χώρο, αυτόν της Santa Clara a Nova, σε σημείο που μπορείς να δεις πανοραμικά όλη την παλιά πόλη της Κοΐμπρα. Βλέπεις, σε περιστατικά στο παρελθόν, όπου το ποτάμι υπερχείλισε, το μοναστήρι κατέληξη πισίνα. Και έτσι τα μαζέψανε και ανέβηκαν λίγο πιο ψηλά, να έχουν και καλύτερη θέα.

Το παλιο μοναστήρι της Santa Clara - GreconTrek

Από το μοναστήρι πήρε κιόλας αυτή η περιοχή το όνομά της. Η Santa Clara δεν είναι βέβαια το ίδιο εντυπωσιακή με την απέναντι πλευρά της πόλης αλλά έχει κι αυτή τις κρυμμένες γωνιές της. Όπως ο κήπος Jardins da Quinta das Lágrimas με ίχνη μεσαιωνικής κατοίκησης αλλά και το Parque do Choupalinho, πάρκο ιδανικό για να πιεις μια μπύρα στο γρασίδι του.

Κι αν θέλεις να περάσεις ξανά στην Παλιά Πόλη; Τα πράγματα είναι εύκολα μιας και υπάρχει η Ponte Pedonal Pedro e Inês (του θρυλικού σαιξπηρικού ζευγαριού της Πορτογαλίας) αποκλειστικά για πεζούς που οδηγεί στο Mondego’s Verde Park με τον πράσινο αρκούδο του αλλά και το Parque da Cidade Manuel Braga που ανακαινίστηκε πρόσφατα.

Ο πράσινος αρκούδος του Parque Verde - GreconTrek

Μέσα στο πανεπιστήμιο

Το Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα αποτελεί το σύμβολο της πόλης κι αυτό που της δίνει ζωή. Όντας ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης (με έτος ίδρυσης του 1290μ.Χ.) προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες φοιτητές και τουρίστες. Από το 2013 και μετά πήρε τη θέση που του αναλογούσε, μιας και χαρακτηρίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Χτισμένο και απλωμένο στην κορυφή του λόφου, προσφέρει την καλύτερη πανοραμική θέα της πόλης. Κοντά θα βρεις και τον Νέο Καθεδρικό ναό της Κοΐμπρα. Δεν είναι βέβαια τόσο όμορφος όσο ο προηγούμενός του αλλά κάνει τη δουλειά του. Το σώζουν ο τελετουργικός βωμός του και τα αγάλματα που έχουν προστεθεί.

Στο πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα - GreconTrek

Κάπου εκεί θα βρεις και το άγαλμα του ιδρυτή του πανεπιστημίου Dom Dinis, ενώ τα Escadas Monumentais που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση οδηγούν σε αυτό που θα λέγαμε σήμερα τη Νέα Πόλη της Κοΐμπρα.

Ακόμη, στην Κοΐμπρα οι φοιτητές, όχι μόνο αποτελούν οργανικό μέλος της ζωής της πόλης, αλλά θεωρούνται σημαντικό κομμάτι που προσθέτει στην αξία και την ιστορία της. Για αυτό και χαίρουν βαθιάς εκτίμησης από όλους τους πολίτες.

Πέρα από την παλαιότητα, την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και ιστορία που κουβαλάει το Πανεπιστήμιο της πόλής, μπορεί να υπερηφανεύεται και για τον Βοτανικό της Κήπο. Μια επίσκεψη στον Jardim Botânico da Universidade de Coimbra σε μεταφέρει σε μια άλλη πραγματικότητα και ξεχνάς ότι ελάχιστα λεπτά πριν την εισόδό σου σε αυτόν βρισκόσουν σε μια πόλη.

Ο βοτανικός κήπος της πόλης - GreconTrek

Ο κήπος αυτός στεγάζει τμήματα που εξυπηρετούν εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς, καθώς πολλοί φοιτητές διεξάγουν εκεί τις έρευνες και τα πειράματά τους. Επιπλέον, είναι ιδανικός για βόλτες και περιπάτους ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση με πολλά μονοπάτια, θερμοκήπιο αλλά και χώρους για πικνικ.

Που να φας, να πιεις και τι να δοκιμάσεις στην Κοΐμπρα

Κι αφού έχεις δει τα αξιοθέατα στην Κοΐμπρα και σε έχει κόψει η λόρδα, είναι μια καλή ευκαιρία να τσιμπήσουμε κάτι. Budget – friendly επιλογές το Mijacão για bifana στην περιοχή της Baixa Citadina κοντά στο κέντρο. Καθαρό κρέας και ο συνδυασμός με το τηγανητό αυγό στο ψωμάκι ό,τι καλύτερο!

Μια άλλη εναλλακτική που μου θύμισε στιγμές πανεπιστημίου στο εξωτερικό είναι το 100 Montaditos Coimbra. Ένα μαγαζί μπυραρία με κήπο που σερβίρει μπύρες και άλλα ποτά, ενώ εσύ κάνεις τις επιλογές σου σε διάφορα μικρά σάντουιτς. Προσφέρουν και συνδυασμούς έκπληξη αν βαριέσαι να διαλέγεις.

Στα στενά της πόλης - GreconTrek

Και τώρα θες να πιεις έναν καφέ ή μάλλον για ποτάκι την είδες; Ό,τι ώρα κι αν πας στη Galeria Santa Clara δε θα έχεις πρόβλημα. Με θέα τα ερείπια του ομώνυμου μοναστηριού, είτε καθίσεις έξω στο μπαλκόνι είτε στον εσωτερικό του χώρου (που έχει και όμορφη διακόσμηση) θα το απολαύσεις.

Τι θα έλεγες εναλλακτικά να πιεις τον καφέ σου μέσα στο εσωτερικό ενός παλιού καθεδρικού; Βλάσφημο; Πάντως δεν έχουν την ίδια άποψη αυτοί που τρέχουν το Café Santa Cruz και έτσι στηρίζεται η λειτουργία του ναού από δίπλα ενώ εσύ απολαμβάνεις το αφέψημά σου με τέτοιο vibe. Υπάρχει κάτι καλύτερο;


Σε περίπτωση που επισκεφτώ ξανά αυτή την πόλη θα ήθελα:

  • να εξερευνήσω περισσότερα μέρη του Πανεπιστημίου, όπως το Chapel of São Miguel, την πλατεία Paço das Escolas, το Paço Real κ.α.
  • να επισκεφτώ το θεματικό πάρκο Portugal dos Pequenitos, όπου υπάρχουν διάφορες μικρογραφίες γνωστών κτιρίων.
  • να περιπλανηθώ στο καινούργια κομμάτι της νέας πόλης της Κοΐμπρα .
  • να δω και την πιο κεντρική αγορά της, το Mercado Municipal D. Pedro V
  • να ζήσω την εμπείρια του φοιτητικού φεστιβάλ «Queima das Fitas» που ορίζει τη σήμανση της λήξης του ακαδημαϊκού έτους. 

Μερικές φιλικές συμβουλές να έχεις κατά νου:

  • Η Κοϊμπρα δεν διαθέτει αεροδρόμιο. Παρόλα αυτά υπάρχουν λεωφορεία, τρένα ή ακόμα και η επιλογή να νοικιάσεις δικό σου μέσο για να φτάσεις εκεί. Αρκεί να κατέβεις από το αεροδρόμιο της Λισαβόνα ή του Πόρτο.
  • Αν μένεις μέσα ή κοντά στην παλιά πόλη, δεν χρειάζεσαι ΜΜΜ, μιας και η πόλη περπατιέται. Σε περίπτωση όμως που δεν μπορείς να πάρεις τα πόδια σου, υπάρχουν λεωφορεία, όπου μπορείς να πληρώσεις απευθείας με την πιστωτική σου κάρτα για το εισιτήριό σου.
  • Ο σταθμός των τρένων βρίσκεται μερικά μέτρα πιο κοντά από ότι αυτός των λεωφορείων – δικών μας ΚΤΕΛ.

Obrigado pela experiência Coimbra

- GreconTrek

284="270"

Hello there!
Χαίρομαι
που βρίσκεσαι εδώ!

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις ιδιαίτερο περιεχόμενο στα εισερχόμενά σου. Σκέψεις, ιδέες και πράγματα που μου έκαναν εντύπωση. Για ταξίδια κι όχι μόνο.

Δύο φορές το μήνα, όχι κάθε μέρα.

Δεν στέλνω spam! Μόνο ουσιώδη info και πράγματα που θα σου δώσουν τροφή για σκέψη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *