Στο κέντρο της Νάντης, μιας ιστορικής πόλης της Γαλλίας
WORLD TREK

Νάντη, στη γαλλική πόλη του Ιούλιου Βέρν

Όταν αποφάσισα να κλείσω εισιτήρια για τη Νάντη, θα σου πω ειλικρινά, δεν είχα κοιτάξει καν που βρίσκεται στον χάρτη. Σαν το ταξίδι με το Κατοβίτσε ένα πράγμα.

Μου είχε μείνει απωθημένο, μπορείς να πεις, ότι δεν είχα καταφέρει μέχρι εκείνη τη στιγμή να ταξιδέψω κάπου στη Γαλλία. Εκτός από το Παρίσι. Αλλά επειδή η πρωτεύουσα δεν αντιπροσωπεύει απόλυτα μια χώρα, ήθελα να εξερευνήσω και άλλες πλευρές της και να διαπιστώσω πόσο διαφέρει από την «επαρχία» μόνος μου. Κάνοντας μια επίσκεψη στην 6η μεγαλύτερη γαλλική πόλη της, την «πρωτεύουσα της Βρετάνης».


Καταρχάς, να σημειώσω κάποια πράγματα.

Η Νάντη κουβαλάει μια μακρά ιστορία πάνω της (70π.Χ.), μιας και από εδώ πέρασαν Ρωμαίοι, Σάξονες, Φράγκοι, Βρετανοί και Νορμανδοί. Εδώ γεννήθηκε ο συγγραφέας πατέρας της λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας Ιούλιος Βερν. Επίσης, είχε ψηφιστεί ως Ευρωπαϊκή Πόλη Καινοτομίας το 2019. Δεν άργησα να καταλάβω το γιατί. Τελευταίο και πιο βασικό, έχει μια από τις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις!

Πώς φτάνεις στη Νάντη και το κέντρο της

Στον χάρτη, θα βρεις τη Νάντη στη Δυτική πλευρά της Γαλλίας, να βλέπει σχεδόν τον Ατλαντικό. Το αεροδρόμιο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της. Βέβαια, για να φτάσεις εκεί, έχεις δύο επιλογές: να πάρεις το Shuttle λεωφορείο που σε πάει χωρίς στάσεις στο κέντρο ή να πάρεις τον νούμερο 38 και σε μια από τις κοντινές στάσεις να αλλάξεις και να βρεθείς εκεί που θέλεις.

Η μεγάλη διαφορά τους; Η πρώτη επιλογή κοστίζει 10€ και η δεύτερη 1.80€ εισιτήριο για 60′. Αν καταφέρεις να χρησιμοποιήσεις και το εκδοτικό μηχάνημα για την έκδοσή του, έχεις πάρει μισή γαλλική υπηκοότητα.

Πρώτη εντύπωση από την πόλη

Μην αφήσεις τον χαρακτηρισμό «6η μεγαλύτερη πόλη» να σε επηρεάσει και προς Θεού μην κάνεις συγκρίσεις με την ανάλογη στην Ελλάδα. Η Νάντη διαθέτει λεωφορεία και τραμ για τις μετακινήσεις, ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι χρησιμοποιούν τα ποδήλατα τους.

Στα συν ότι τα ΜΜΕ έρχονται με μεγάλη συχνότητα, η ρυμοτομία της πόλης ευνοεί το περπάτημα και τα αυτοκίνητα είναι πιο συχνά στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους. Αν και σε περίπτωση που δε σκοπεύεις να περιπλανηθείς κάπου πιο μακριά πέρα από το κέντρο, δε θα τα χρειαστείς.

Τι είδα και τι μπορείς να δεις στη Νάντη

Κάθε σημείο, μνημείο και αξιοθέατο στη Νάντη έχει και μια μικρή ιστορία από πίσω του. Και αν έχεις θέληση, υπομονή, καλά παπούτσια και τον καιρό με το μέρος σου, δύο μέρες είναι αρκετές για να τα ανακαλύψεις. Τις υπόλοιπες είναι για να επισκεφτείς τα καφέ της, να δοκιμάσεις τις τοπικές λιχουδιές της, να αισθανθείς το vibe στα bars και να πιεις με τον φοιτητόκοσμο στις pubs της.

Κάστρο των Δουκών της Βρετάνης

Σε αυτό το μαγευτικό κάστρο, δίπλα στο κέντρο της πόλης, στεγάζονταν η κατοικία των Δουκών της Βρετάνης. Σήμερα είναι το πιο σημαντικό ιστορικό τοπόσημο της Νάντης, όντας ιστορικό μνημείο από το 1840. Χτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα από τον Φρανσουά Β’, τον τελευταίο Δούκα της Βρετάνης, και αργότερα ολοκληρώθηκε από την κόρη του, Άννα της Βρετάνης, που ήταν δύο φορές βασίλισσα της Γαλλίας. Η περιέργειά μου με οδήγησε στους 7 πύργους που συνδέονται με μονοπάτι στα τείχη. Ευκαιρία για φωτογραφίες και θέα στην πόλη!

Δωρεάν επίσκεψη στο κάστρο της Νάντης στη Γαλλία

Η επίσκεψη για βόλτα στο εσωτερικό και τα τείχη του είναι δωρεάν ενώ υπάρχει είσοδος για να μπεις στο εσωτερικό και τις εκθέσεις του.

Le Lieu Unique

Στις εγκαταστάσεις αυτού του Art Nouveau κτιρίου δημιουργήθηκε το μακρινό 1882 το γνωστό μπισκότο Petit Beuer (στην Ελλάδα έγιναν γνωστά ως μπισκότα Πτι Μπερ Παπαδοπούλου). Εσύ ήξερες ότι το σχήμα τους είχε ένα συγκεκριμένο νόημα; Με τέσσερις γωνίες για τις τέσσερις εποχές, 52 «δόντια» για τις 52 εβδομάδες του χρόνου και 24 μικρές τρύπες για τις 24 ώρες της ημέρας. Σήμερα το εργοστάσιο εκείνο λειτουργεί ως χώρος εκδηλώσεων και εκθέσεων, μιας και το η παραγωγή μεταφέρθηκε εκτός πόλης.

Marche de Talensac

Η κλειστή αγορά της Νάντης αποτελεί την καλύτερη επιλογή αν ψάχνεις να γευτείς μερικές από τις λιχουδιές της πόλης. Μεγάλη ποικιλία σε επιλογές και γεύσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρεις αυτό που ψάχνει. Κάποιος θα έλεγε η αντίστοιχη Βαρβάκειος της Αθήνας ή το Καπάνι της Θεσσαλονίκης.

Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις Kouign!

Εγώ θα σημειώσω ότι είναι πιο εξευγενισμένη και ότι εκεί δοκίμασα το υπέροχο Kouign Amann, αλλά άμα θέλεις το πιο γνωστό της περιοχής, ψάξε για το Gateau Nantais – αν και εμένα πάντως δε με κέρδισε.

Γειτονιά Bouffay

Ή αλλιώς το ιστορικό κέντρο της Νάντης, εκεί που χτυπάει η καρδιά της πόλης, εκεί που συναντιούνται κάτοικοι και επισκέπτες για να χαθούν στα στενά της, να εξερευνήσουν τα μαγαζιά της και να χαζέψουν τα κτίριά της. Η πιο ζωντανή περιοχή της με υστερομεσαιωνικά κτίρια και στενά να κυριαρχούν, στενοί δρόμοι, καταστήματα και εστιατόρια που δεν προδίδουν ότι σε αυτά τα σημεία κάποτε γίνονταν… δημόσιες εκτελέσεις!

Πλατεία Royale

Η πιο χαρακτηριστική πλατεία της Νάντης με το υπέροχο σιντριβάνι, εκεί που φιλοξενούνται οι περισσότερες εκθέσεις, εκδηλώσεις και τα χριστουγεννιάτικα χωριά της πόλης.

Passage Pommeraye

Αν ποτέ αναρωτηθείς πως να έμοιαζαν τα αντίστοιχα εμπορικά κέντρα στα παλιά χρόνια του 19ου αιώνα, αυτή η στοά θα σου δώσει την απάντηση. Δίκαια χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο κομψές της Ευρώπης, καθώς η κάλυψη με τις γυάλινες οροφές, το αναγεννησιακό στιλ, καθώς και η κομψότητα των καταστημάτων που φιλοξενεί κάνουν την τριώροφη, σκεπαστή αγορά Passage Pommeraye στη Νάντη να ξεχωρίζει.

Μέσα στο Passage Pommeraye στη Νάντη

Εδώ δεν χρειάζεται να βιάζεσαι, πάρε το χρόνο σου να θαυμάσεις τις μαρμάρινες κολόνες, τα αγάλματα και τα ανάγλυφα. αλλά σίγουρα μην παραλείψεις να βγάλεις και τις φωτογραφίες σου.

Mémorial de l’Abolition de l’Esclavage

Μπορεί στο παρόν η πόλη να βλέπει μπροστά με βλέμμα καθαρό, όμως κουβαλάει ένα σκοτεινό παρελθόν που το έχει αποδεχθεί, το αναγνωρίζει και φροντίζει να το μοιραστεί με τους επισκέπτες της. Στις αποβάθρες του λιμανιού, εκεί που κάποτε σύχναζε η χειρότερα πάστα ανθρώπων, εκεί γινόταν ένα από τα μεγαλύτερα σκλαβοπάζαρα της χώρας. Έτσι, το 2012, αναγέρθηκε το Μνημείο για την Κατάργηση της Δουλειάς για να ενημερώνει και να θυμίζει στις επόμενες γενιές τις αποστολές δουλεμπορίου που σημάδεψαν τη Νάντη.

Les Machines de ille

Από τα πιο πρωτόγνωρα και εντυπωσιακά αξιοθέατα που θα βρεις στη Νάντη είναι το νησί με τις μηχανές. Ένας μεγάλος χώρος όπου έχουν βρει στέγη δημιουργίες βασισμένο στους κόσμους του Ιουλίου Βερν και του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Μηχανές που μοιάζουν με ζώα ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των επισκεπτών, με το πιο επιβλητικό αυτού του ελέφαντα που προσφέρεται για βόλτες γύρω από την περιοχή μεταφέροντας επιβάτες στην πλάτη του!

Ο ελέφαντας στο Les Machines de Ille

Καθεδρικός Πέτρου & Παύλου

Το πιο εντυπωσιακό και συνάμα εξίσου ορόσημο με το Κάστρο της Βρετάνης, είναι ο γοτθικός καθεδρικός ναός αφιερωμένος στους αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Μια κατασκευή που χρειάστηκαν περισσότερα από 400 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Ile de Versailles

Εκεί που η Γαλλία συναντάει την ιαπωνική αισθητική. Ένας κήπος που μοιάζει σα να μεταφέρθηκε κατευθείαν από κάποια περιοχή της Ιαπωνίας, μιας και διαφέρει έντονα από τον Βοτανικό, ενώ οι κατασκευές από μπαμπού και οι αμυγδαλιές δίνουν άλλον αέρα.

Βοτανικός Κήπος της Νάντης

Ένας φημισμένος κήπος για τα διάφορα 11.000 είδη φυτών που έχουν βρει πρόσφορο έδαφος εκεί, το μέρος που φιλοξενεί διάφορα είδη πτηνών και εκεί που θα βρεις το άγαλμα του Ιουλίου Βερν.

Στον Βοτανικό κήπο τηε Νάντης θα χαλαρώσεις

Cours Combronne

Η αριστοκρατική συνοικία του 18ου αιώνα με ένα χαριτωμένο και σχετικά απομονωμένο πάρκο που ενδείκνυται αν θες να πάρεις λίγο αέρα της πόλης, της αίσθησης μιας καθημερινότητας στη Νάντη. Στην ομώνυμη συνοικία, που πήρε το όνομά της από τον στρατηγό Pierre Cambronne, γέννημα θρέμμα της Νάντης, ο οποίος πήρε μέρος στη μάχη του Βατερλό αρνούμενος να υποταγεί, θα συναντήσεις αρχοντικά που ξεχωρίζουν για την κομψή αρχιτεκτονική τους. Πολύ κοντά βρίσκεται και η διάσημη brasserie La Cigale. Απ’ έξω μοιάζει εντυπωσιακή, δυστυχώς δεν κατάφερα να εξερευνήσω το εσωτερικό της.

Προτάσεις για το που να φας και να πεις

Επειδή κάθε ταξίδι δεν είναι ολοκληρωμένο εάν δε δοκιμάσεις την κουζίνα ή κάτι από την πόλη που επισκέπτεσαι, κράτησα μια λίστα με μερικά από τα μαγαζιά που επισκέφτηκα στη Νάντη. Ελπίζω να έχεις έτοιμη τη λίστα και να σημειώνεις ό,τι μοιραστώ μαζί σου.

Για καφέ στο Sugar Blue κοντά στη Βασιλική του Αγίου Νικολάου. Μικρό, χαριτωμένο και με αρκετές επιλογές – εκεί δοκίμασα για πρώτη φορά Golden Latte! Μια άλλη καλή επιλογήб, λίγο πιο επάνω στη Rua de Budapest, είναι το alaïa café & boutique. Αν πετύχεις κάποιο από τα τραπέζια κοντά στην τζαμαρία και ο καιρός στα χαλάσει αλλά έχεις προλάβει να βρεις τραπέζι και ζεστασιά εκεί, είναι ότι καλύτερο! Φυσικά, δεν έλειπε και η καθημερινή επίσκεψη στην La Boulangerie d’Honoré δίπλα στο δωμάτιο για καφέ και κατιτίς σε γλυκό και αλμυρό πρωινό.

crepe nantes france

Αλλά επειδή νηστικό αρκούδι δεν έχει διάθεση να εξερευνήσει, σου προτείνω μερικά μαγαζιά για να έχεις επιλογές για κάθε budget. Στο L’ Entrecote θα φας τη γνωστή μπριζόλα με την πράσινη σάλτσα (βέβαια μπορεί να περιμένεις και μια ώρα για τραπέζι σε ώρες αιχμής), στο Lumberjack Pizza θα φας μεγάλες πίτσες σε εξίσου μεγάλους καναπέδες και θα τη ζήσεις λίγο φοιτητής, ενώ στο Au Vieux Quimper θα δοκιμάσεις κρέπες Βρετάνης, τόσο αλμυρές όσο και γλυκές.

Έκατσε το φαγητό και το ρολόι έδειξε 8 παρά; Ευκαιρία για τσάρκα στην πόλη καθώς φωτίζεται και τα ΠΣΚ γεμίζει κόσμο. Κάθε λογής. Στη Le Sur Measure θα γνωρίσεις φοιτητές και θα δοκιμάσεις διάφορες μπύρες, στο Delirium Cafe θα δεις νεανικά πρόσωπα αλλά και μεγαλύτερους να βλέπουν αθλητικά, στο L’ Univers Speakeasy θα ακούσεις τζαζ , θα πιείς το Muscadet σου (γνωστή ποικιλία κρασιού της περιοχής), θα τη ζήσεις λίγο Great Gatsby, ενώ στη John McByrne θα παραγγείλεις pints όπως στην Ιρλανδία και την Αγγλία, χωρίς να αφήσεις τη Γαλλία.

Μερικές συμβουλές για να έχεις κατά νου:

  1. Το εισιτήριο για τα μέσα είναι 60‘, οπότε συμφέρει να κάνεις αλλαγές. Αλλά όλη η πόλη περπατιέται εύκολα. Εναλλακτικά, έχουν και ποδήλατα προς ενοικίαση.
  2. Κάθε Σαββατοκύριακο όλα τα μέσα δωρεάν, εκτός από το Shuttle λεωφορείο του Αεροδρομίου. Παραταύτα, μπορείς να βρεθείς στο αεροδρόμιο δωρεάν αν πετάς ΣΚ και κανείς συνδυασμό μέσων.
  3. Τσεκαρε πάντα τις ώρες των μαγαζιών, καθώς κάποια κλείνουν στο μέσο της ημέρας για να ανοίξουν ξανά το απόγευμα.
  4. Με την πρώτη ευκαιρία, ζήτα να δοκιμάσεις Muscadet, ένα από τα δημοφιλέστερα κρασιά της περιοχής. Σε αρκετά μαγαζιά μπορεί να το βρεις αρκετά οικονομικά και δε θα σε απογοητεύσει.
  5. Γαλλία είσαι, οπότε έχουν ευρώ!

Αν μια μέρα βρεθώ ξανά στη Νάντη θα ήθελα:

  • να δω το Μουσείο Τέχνης και το Μουσείο του Ιούλιου Βέρν.
  • να δοκιμάσω τη μπύρα στη Little Atlantique Brewery.
  • να επισκεφτώ το Jardin Extraordinaire.
  • να πάρω το καραβάκι από τη Marine et Loire Croisieres και να περασω στο γραφικό χωριό Trentemoult.

Au revoir, Nantes…

Μια τελευταία βόλτα στη Νάντη

284="270"

Hello there!
Χαίρομαι
που βρίσκεσαι εδώ!

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις ιδιαίτερο περιεχόμενο στα εισερχόμενά σου. Σκέψεις, ιδέες και πράγματα που μου έκαναν εντύπωση. Για ταξίδια κι όχι μόνο.

Δύο φορές το μήνα, όχι κάθε μέρα.

Δεν στέλνω spam! Μόνο ουσιώδη info και πράγματα που θα σου δώσουν τροφή για σκέψη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *