Στο κέντρο του Κατοβίτσε
ΕΥΡΩΠΗ

Κατοβίτσε, μια εναλλακτική επίσκεψη στην Πολωνία

Το Κατοβίτσε δεν είναι μια πόλη που ακούγεται συχνά. Ζώντας για χρόνια στη σκιά της εντυπωσιακής Κρακοβίας, δεν υπήρχε σχεδόν ποτέ στους προτεινόμενους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα να αλλάξει το σκηνικό;

Μια πόλη με παρελθόν έντονα βιομηχανικό, που εύκολα διακρίνεται μέσα από μια βόλτα στο κέντρο της. Κτίρια που μαρτυρούν μια εποχή άνθησης του σοσιαλισμού που γνώρισε το Κατοβίτσε λόγω των εργοστασίων άνθρακα που διέθετε βρίσκονται σε κάθε γωνιά. Αλλά και της παρακμής της. Πλέον, χάρη στο ανανεωμένο αεροδρόμιό του και αρκετές low cost πτήσεις, έχει αρχίσει να δέχεται περισσότερο κόσμο. Κι εγώ ανάμεσα σε αυτούς!

Στο Κατοβίτσε βρέθηκα αρχές Δεκέμβρη σε ένα ταξίδι με παρόμοιο σκηνικό με την εκδρομή στο Ζακοπάνε. Από τους 19° στην Ελλάδα, στους 0 και -4 της Πολωνίας. Ωραία πράγματα, αν βέβαια έχεις εξοπλιστεί με την απαραίτητη ενδυμασία.

katowice kentro ktiria grecontrek

Παρόλο που βρέθηκα στη χώρα για να δω ακόμη μια φορά την Κρακοβία, στην επιστροφή είχα την ευκαιρία να μείνω για ένα βράδυ. Άλλωστε, το Κατοβίτσε από την Κρακοβία δεν έχει μεγάλη απόσταση κι από εκεί άλλωστε θα επέστρεφα στην Αθήνα. Χριστουγεννιάτικη περίοδο, οπότε γιατί να ήταν άσχημα;

Πώς κατεβαίνεις από το αεροδρόμιο του Κατοβίτσε στο κέντρο

Αφότου κάποιος φτάσει στο Κατοβίτσε, για να κατέβει από το αεροδρόμιο στο κέντρο, υπάρχει μόνο η εναλλακτική του λεωφορείου. Καθώς βρίσκεται σε σχετικά μεγάλη απόσταση, κυκλοφορούν εξπρές λεωφορεία, το AP2 και AP3, τα οποία πραγματοποιούν τακτικά δρομολόγια. Μπορείς να βγάλεις εισιτήριο (6 zl) από τον οδηγό, ακόμα και αν έχεις κάρτα. Μια καλή ιδέα είναι να έχεις μια Revolut ως εναλλακτική και να μην τρέχεις για συνάλλαγμα.

Δες εδώ πώς μπορείς να επωφεληθείς από τη Revolut για το επόμενο ταξίδι σου!

Το λεωφορείο σε αφήνει στον κεντρικό σταθμό από όπου μπορείς να πάρεις και τρένο για άλλη πόλη. Από εκεί, βγαίνεις μέσα από το εμπορικό Galeria Katowicka και σε ελάχιστα μέτρα είσαι στην κεντρική πλατεία του Κατοβίτσε.

Τι μπορείς να δεις στο Κατοβίτσε

Το πρώτο πράγμα που μπορεί να αντικρίσεις και να σου κάνει εντύπωση στην πόλη είναι το κόκκινο τραμ. Θα δεις αρκετές ράγες σε μεγάλους αλλά και μικρούς δρόμους του Κατοβίτσε. Προσωπικά, τα λατρεύω (σε αντίθεση με τα τρόλει και τα καλώδιά τους). Αλλά αυτό που σίγουρα κάνει αίσθηση, είναι οι στάσεις στην Ulica Rynek και Ulica Warszawska, οι οποίες διαφέρουν από τις υπόλοιπες της πόλης.

Στους δρόμους του Κατοβίτσε

Στο Κατοβίτσε θα βρεις αρκετά αξιοθέατα, με τα περισσότερα να βρίσκονται κοντά στο κέντρο του. Αν πάλι θελήσεις να γυρίσεις εκτός του κέντρου με το τραμ ή το λεωφορείο, η τιμή κάθε εισιτηρίου κυμαίνεται από 4 μέχρι 6 zl ανάλογα τη διάρκεια.

Ένα συμπαθητικό πάρκο για περιπλάνηση είναι το plac Wolnosci. Περιμετρικά θα βρεις διάφορα κτίρια, όπως αυτό της Filharmonia Slaska. Στρίψε στη Sokolska και περπάτησε μέχρι να αντικρίσεις το Supersam, το μεγαλύτερο εμπορικό στο Κατοβίτσε. Από εκεί συνέχισε την Piotra Skargi μέχρι να βρεθείς στην κεντρική πλατεία.

Χριστούγεννα στο Κατοβίτσε

Πιο πάνω από το κέντρο και σε μικρή απόσταση βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα κτίρια της πόλης, το Spodek. Ένα μεγάλο στάδιο σε σχήμα που θυμίζει πιατάκι του καφέ (στους Πολωνούς) ή αλλιώς σκάφος εξωγήινων (σε εμάς). Κατασκευάστηκε το 1971 για να φιλοξενεί μεγάλες και ποικίλες εκδηλώσεις, τόσο αθλητικού όσο και πολιτιστικού χαρακτήρα. Ευτυχώς ανακαινίστηκε το 2009 αλλιώς δεν το έβλεπα καλά…

Το στάδιο Spodek του Κατοβίτσε

Πολύ κοντά βρίσκεται και το γιγάντιο Μνημείο των Ανταρτών της Σιλεσίας. Επειδή ήδη θα αναρωτιέσαι τι εστί Σιλεσία, άσε με να σου εξηγήσω. Όσο πιο απλά μπορώ.

Η θέα από ψηλά

Η Σιλεσία αποτελεί την ονομασία της περιοχής όπου βρίσκεται σήμερα το Κατοβίτσε και κάποτε αποτελούσε μήλον της Έριδος για Πολωνούς αλλά και Γερμανούς. Από το 1919 μέχρι και το 1920, πραγματοποιήθηκαν τρεις εξεργέσεις, οι οποίες αποσκοπούσαν στην προσάρτηση της Άνω Σιλεσίας στο νέο πολωνικό κράτος.

Αυτές τις δράσεις αποτυπώνει το μνημείο που αποκαλύφθηκε το 1967. Ξεχωρίζουν τρεις πτέρυγες, με κάθε μία να αντιπροσωπεύει τις λεπτομέρειες των επιμέρους μαχών.

Το κτίριο της Fujitsu στο Κατοβίτσε

Αν όλα αυτά δεν αρκούν για τους αρχιτέκτονες φίλους, η εταιρεία Fujitsu έχει φροντίσει να εντυπωσίασει. Ανάμεσα στις 8 πόλεις που έχουν επιλεχθεί ως κέντρα διανομής, είναι και το Κατοβίτσε. Για τις ανάγκες που υπάρχουν δημιουργήθηκε ένα ενδιαφέρον και ασυνήθιστο, σύμφωνα με τα κλασικά πρότυπα, κτίριο που θυμίζει κύβους, με τον έναν πάνω στον άλλον.

Σταθμός τρένων του Κατοβίτσε

Στο κέντρο του Κατοβίτσε ξεχωρίζουν αρκετές γωνιές και κτίρια που μπορείς να δεις. Μερικά από αυτά είναι το Σιλεσιανό Θέατρο Stanisław Wyspiański, το Neon “Zachód Słońca” (στο σημείο που ξεκινάει ο ποταμός Rawa με neon για να δώσουν χρώμα), το μικρό πάρκο με τις ανακλινόμενες καρέκλες, οι στάσεις των τραμ, ο δρόμος 3 Maja που οδηγεί στο εμπορικό Galeria Katowicka και τον σταθμό των τρένων.

To κόκκινο τραμ στο κέντρο του Κατοβίτσε

Κοντά στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, βρίσκεται η πεζοδρομημένη Ulica Mariacka, εκεί που ξεκινάει η Νύχτα του Κατοβίτσε. Με την απαγόρευση των αυτοκινήτων μόλις το 2009 και την πεζοδρόμηση του δρόμου, η Mariacka άλλαξε πρόσωπο.

Σήμερα υπάρχουν πολλά εστιατόρια, μπαρ και μπιστρό που φτάνου μέχρι το άλλο αξιοθέατο της πόλης, την καθολική εκκλησία της Παναγίας Koscioł Mariacki, η οποία ανεγέρθηκε στη δεκαετία του 1860 και είναι σίγουρα εντυπωσιακή!

Η Ulica Mariacka στο κέντρο

Που μπορείς να φας στο Κατοβίτσε

Όπως κάθε πόλη της Πολωνίας που σέβεται τον εαυτό της, θα βρεις αρκετά παραδοσιακά φαγητά και γλυκά στο Κατοβίτσε. Αρκεί να ξέρεις που να πας.

Δηλαδή, αν θέλεις να δοκιμάσεις Pierogi και Czeburek ως γνήσιο Πολωνός, το PieroStajia Restauracja είναι μια καλή επιλογή. Φθηνό μαγαζί με δυνατότητα takeaway ή ακόμα και για να απολαύσεις την παραγγελία σου στα τραπεζάκια που διαθέτει και τη ζεστασιά του χώρου.

Για φαγητό στην πολωνική πόλη

Προσωπικό αγαπημένο βέβαια το Zapiekanki. Σε ένα μεγάλο, κομμένο στη μέση, καρβέλι ξετυλίγεται η μαγεία της πολωνικής κουζίνας. Ή αλλιώς, αυτό είναι το “fast food” της χώρας. Αν γνωρίζεις τι εστί zapiekanki, τότε στο Κατοβίτσε θα βρεις το Tradycyjne Zapiekanki στον πεζόδρομο της Mariacka. Το μεγαλύτερο φτάνει τα 45cm και είναι σίγουρο ότι θα καλύψει το οποίο κενό στο στομάχι σου.

Απολαμβάνοντας Zapiekanki στο Κατοβίτσε - Grecontrek

Που μπορείς να πιεις στην πόλη

Σε προηγούμενα ταξίδια, είχα πάντα μια λίστα με αξιοθέατα, φαγάδικα, καφέ και μπαρ για το βράδυ. Στο Κατοβίτσε προτίμησα να πάω χωρίς πλάνο. Και αυτό μου βγήκε σε καλό. Ευτυχώς.

Μπαίνοντας σε μπαρ στο Κατοβίτσε - Grecontrek

Μπορεί να ήταν η ατμόσφαιρα, μπορεί να ήταν τα λαμπάκια, αλλά ό,τι και να ήταν με έφερε στο Ambasada Śledzia. Βρίσκεται κι αυτό στον ζωντανό πεζόδρομο της Mariacka και προσφέρει τη δυνατότητα για καλό αλλά και φθηνό ποτό, καθώς και για πολωνικά tapas.

Ένα ιδιαίτερο ποτό στο Ambasada

Για του λόγου το αληθές, μια μισόλιτρη μπύρα κάνει 8 zl (περίπου 2€), ενώ τα κοκτέιλς ξεκινάν από 15zl (περίπου 3.5€). Εγώ πάλι, λόγω της γιορτινής ατμόσφαιρας όπως σου είπα, προτίμησα ένα Grzany Miód Pitny (ένα μείγμα αλκοόλ, κανέλας, λεμονιού και μελιού) που ζέστανε το μέσα μου!


Κι όπως σε κάθε πόλη, θα υπάρχουν πάντοτε μέρη που δεν πρόλαβες να δεις…

Αν βρισκόμουν ξανά στην πόλη του Κατοβίτσε:‌

  • Θα επισκεπτόμουν το πάρκο Kosciuszko Park‌
  • Θα έμπαινα στο Cathedral of Christ the King
  • Θα πήγαινα να φωτογραφίσω το Σιλεσιανό Κοινοβούλιο του Κατοβίτσε
  • Θα πήγαινα στο Μουσείο Σιλεσίας
  • Θα πήγαινα να φάω κι άλλα τόσα Zapiekanki (γιαμ γιαμ!), γιατί ένα ποτέ δεν είναι αρκετό!
  • Θα επισκεπτόμουν το Nikiszowiec, την συνοικία που χτίστηκε το 1918 για τους ανθρακωρύχους στο κολπίσκο Giesche και παραμένει άθικτη μέχρι σήμερα!

Tips που θα πρέπει να γνωρίζεις πριν ταξιδέψεις εκεί:

  1. Mη ξεχάσεις να αλλάξεις από ευρώ σε ζλότι (złoty), το εθνικό νόμισμα της Πολωνίας!
  2. Μπορείς να συνδυάσεις την επίσκεψή σου στην πόλη με εκδρομές σε κοντινά μέρη. Επέλεξε να επισκεφτείς την Κρακοβία (το εισιτήριο έκανε περίπου 2 ευρώ), την Οστράβα στην Τσεχία, ενώ από το Κατοβίτσε το Άουσβιτς βρίσκεται σε εξίσου κοντινή απόσταση.
  3. Αν θέλεις μια πανοραμική άποψη της πόλης, τσέκαρε το Courtyard. Eίναι το πιο ψηλό κτίριο της πόλης και από εκεί μπορείς να απολαύσεις τη θέα στο Κατοβίτσε.
  4. Επειδή στο Κατοβίτσε ο καιρός μπορεί να είναι συχνά βροχερός και εξαιρετικά παγωμένος, έχε μαζί σου αδιάβροχο με επένδυση. Αν πάλι θέλεις ομπρέλα και στιλ, επένδυσε σε μια γερή και όχι σπαστή!

Do zobaczenia Zakopane!

Τελευταίο βράδυ στην πολωνική πόλη
284="270"

Hello there!
Χαίρομαι
που βρίσκεσαι εδώ!

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις ιδιαίτερο περιεχόμενο στα εισερχόμενά σου. Σκέψεις, ιδέες και πράγματα που μου έκαναν εντύπωση. Για ταξίδια κι όχι μόνο.

Δύο φορές το μήνα, όχι κάθε μέρα.

Δεν στέλνω spam! Μόνο ουσιώδη info και πράγματα που θα σου δώσουν τροφή για σκέψη!

2 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *