Χιόνι στη Γλασκώβη
WORLD TREK,  ΕΥΡΩΠΗ

Γλασκώβη: Όταν το Εδιμβούργο δεν είναι αρκετό

Με αφορμή το ταξίδι στο Εδιμβούργο, δεν μπορούσα να μην επισκεφτώ και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας, τη Γλασκώβη. Είχα ακούσει και διαβάσει τόσες ιστορίες που είχα ιδιαίτερη περιέργεια για αυτό το μέρος. Μια πόλη που πριν από μια εικοσαετία δεν επισκεπτόσουνα λόγω της έντονης εγκληματικότητας – κάτι που μου είχαν πει και οι συγκάτοικοι στο Cambridge – ήταν ο επόμενος σταθμός μου.

Η Γλασκώβη αποτελεί ένα σύγχρονο αστικό κέντρο που εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού Clyde. Μια πόλη με πολλά εντυπωσιακά αρχιτεκτονήματα, ατμοσφαιρικές pubs, μουσεία και φυσικά μοντέρνες πινελιές στους τοίχους τις πόλης aka graffiti. Πολλοί την αποκαλούν και Σικάγο της Ευρώπης (αλλά δεν ανακάλυψα το λόγο), εκεί όπου ζουν περίπου 600.000 ψυχές.

Σταθμός Λεωφορείων στη Γλασκώβη

Για να βρεθώ από το Εδιμβούργο στη Γλασκώβη, είχα δύο επιλογές: λεωφορείο ή τρένο. Αρκετά δρομολόγια φεύγουν με λεωφορείο, μικρή διαφορά στον αριθμό με το τρένο. Συνήθως, η επιλογή γίνεται με βάση budget, οπότε κι εγώ προτίμησα το λεωφορείο για να περιορίσω το κόστος ως solo traveler. Η διαδρομή μικρή, περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά μετά θα με άφηνε στον κεντρικό σταθμό Buchanan Bus Station.

Η πρώτη επαφή με τη Γλασκώβη

Θα προσπαθήσω να σου δώσω να καταλάβεις ποια ήταν η πρώτη εικόνα από αυτή την πόλη. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι ήδη έχεις αντιληφθεί τι επρόκειτο να ακολουθήσει.

Βροχή, βροχή, ξανά βροχή και συννεφιά. Καθώς το hostel μου βρισκόταν κοντά στον ποταμό Clyde, έπρεπε να διασχίσω όλη τη Nile Street κι από εκεί στην παλιά πόλη. Μιας και η περίοδος που βρέθηκα στη Γλασκώβη ήταν στα μέσα του Νοέμβρη, έπεσα πάνω σε γιορτινές εκδηλώσεις. Εκεί μάλλον το ζούνε από νωρίς κι ας ήταν Δευτέρα πρωί.

Στην πόλη της Γλασκώβης

Όπως κάθε φορά, είχα σημειώσει αρκετά μέρη που ήθελα να επισκεφτώ, ενώ ήλπιζα να ανακαλύψω και άλλα στη συνέχεια. Από τη reception του hostel, κάποιο προσωρινό συγκάτοικο που θα γνώριζα ή σε κάποια τυχαία γνωριμία ενώ θα περιπλανιόμουν.

Η Γλασκώβη μέσα από τα κτίριά της

Όπως κάθε πόλη, έτσι και η Γλασκώβη έχει αξιοθέατα να θαυμαύσει κάθε επισκέπτης. Παρόλο που αρκετά συχνά βρίσκεται στη σκιά του Εδιμβούργου (από τουριστικής απόψεως), μπορεί να εντυπωσιάσει με τον δικό της τρόπο. Αυτό αντιλήφθηκα κι εγώ όταν αποφάσισα να επισκεφτώ το Glasgow Lighttower, έναν «φάρο» που σχεδιάστηκε από τον γνωστό αρχιτέκτονα Charles Rennie Mackintosh. Μη σε μπερδεύει η επωνυμία των γνωστών Macintosh OS που χρησιμοποιεί η Apple για τους υπολογιστές της. Πραγματικά, καμία σχέση!

Στο εσωτερικό του Πύργου Μάκιντος

Το Glasgow Lighthouse χρησιμοποιείται σήμερα ως κέντρο αρχιτεκτονικής και designs για επισκέπτες που θέλουν να θαυμάσουν έργα σκωτσέζων αρχιτεκτόνων. Διαθέτει αρκετά και ιδιαίτερα εκθέματα, ενώ η είσοδος είναι δωρεάν. Όμως το highlight βρίσκεται μερικούς ορόφους πιο ψηλά. Συγκεκριμένα, ο παλαιότερος πύργος διαθέτει στο εσωτερικό του μια σκάλα ελικοειδούς σχήματος που οδηγεί στην κορυφή. Από εκεί, μπορείς να απολαύσεις μια υπέροχη 360ο θέα στους δρόμους και τα κτίρια της Γλασκώβης.

Θέα από ψηλά στη Γλασκώβη

Βγαίνοντας από το Lighthouse και το στενό που βρίσκεται, αντικρίζει κανείς ένα πλήθος κόσμου να περπατάει. Λογικό, αφού η Buchanan Street, στην οποία περπατάει, είναι το κύριο εμπορικό κέντρο στη Γλασκώβη. Ένας πεζόδρομος μήκους 1χλμ. που ξεκινάει κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό και φτάνει μέχρι τον ποτάμι!

Πεζόδρομος Buchanan στο κέντρο της Γλασκώβης

Καταστήματα, καφέ και εστιατόρια κυριαρχούν, ενώ κόσμος συρρέει στα εμπορικά κέντρα για ψώνια ή για να ακούσει τους πλανόδιους μουσικούς. Άλλωστε, η Γλασκώβη είναι γνωστή για τη μουσική σκηνή της. Από εδώ ξεπήδησαν συγκροτήματα όπως οι Simple Minds, Franz Ferdinand, Travis, Primal Scream, Camera Obscura κ.α.

Περπατώντας στο πεζόδρομο της Buchanan στη Γλασκώβη

Σε μια στροφή προς Royal Exchange Square, ξεπροβάλει το εντυπωσιακό κτίριο του Gallery of Modern Art. Η είσοδος στο εσωτερικό του είναι ελεύθερη. Στο εσωτερικό του φιλοξενεί έργα του David Hockney, Sebastião Salgado, και Andy Warhol, καθώς και άλλων γνωστών Σκωτσέζων καλλιτεχνών.

Μέσα στο Μουσείο Τέχνης της Γλασκώβης

Αλλά αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το χαρακτηριστικό άγαλμα ενός έφιππου, του Δούκα του Wellington. Γιατί; Μα φυσικά, επειδή «φορούσε» έναν πορτοκαλί κώνο στο κεφάλι. Αντίστοιχο σκηνικό με αυτό που είχα πετύχει στο Εδιμβούργο. Αυτή η εναλλακτική μορφή διαμαρτυρίας προς τις αρχές, όπως είχα μάθει.

Ο δούκας του Wellington με κορίνα στο κεφάλι

Extra Fact: Μέσα από μερικές ερωτήσεις στο μουσείο, έμαθα ότι ορισμένες φορές ο κώνος είχε άλλα σχέδια και χρώματα. Στο Champions League του 2002, τοποθέτησαν έναν κώνο που θύμιζε την μπάλα του ποδοσφαίρου. Έπειτα, το 2012 στους Ολυμπιακούς ήταν κόκκινο προς τιμή της ολυμπιακής ομάδας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διάβασε περισσότερα για τη μυστηριώδη και σκοτεινη πόλη του Εδιμβούργου

Λίγα μέτρα πιο βόρεια από το Gallery of Modern Art βρίσκεται η George Square. Εξίσου κεντρικό σημείο της Γλασκώβης, πήρε το όνομά της από το βασιλιά Γεώργιο Γ’. Αρκετές από τις δημόσιες και μεγάλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται εκεί, όπως και το Χριστουγεννιάτικο χωριό.

Χριστούγεννα στη Γλασκώβη

Από εκεί ξεκίνησε η ευρύτερη ανάπτυξη της πόλης και σήμερα περιβάλλεται από σημαντικά και ιστορικά κτίρια. Ένα από αυτά είναι και το Glasgow City Chambers, δηλαδή ο χώρος του Δημαρχείου της πόλης. Ξεχωρίζει τόσο για την εσωτερική πρόσοψη με το άγαλμα της Ελευθερίας της Γλασκώβης, όσο και με το εσωτερικό διάκοσμό του. Συνήθως πραγματοποιούνται δημόσιες ξεναγήσεις δύο φορές την ημέρα.

Έξω από το Δημαρχείο της Γλασκώβης

Πιο μακριά από το κέντρο της πόλης

Αν αναρωτιέσαι, όπως τότε κι εγώ, στη Γλασκώβη τι άλλο να δω, υπάρχουν και άλλες προτάσεις. Στο hostel που έμενα, έτυχε να γνωρίσω μερικά παιδιά που μου πρότειναν να επισκεφτώ τον Καθεδρικό Ναό της Γλασκώβης στην ανατολική πλευρά της. Όχι άσχημη επιλογή για περιήγηση, καθώς αποτελεί ένα εντυπωσιακό και ιδιαίτερο κτίσμα. Εξωτερικά και εσωτερικά.

Πανοραμική λήψη του Καθεδρικού της Γλασκώβης

Αποκαλείται ως Καθεδρικός, λόγω της σημαντικότητάς του για τους κατοίκους, και όχι επειδή βρίσκεται εκεί η έδρα του Επισκόπου Γλασκώβης. Χτίστηκε περί το 1136 σε γοτθικό ρυθμό και εικάζεται ότι η θέση του είναι ακριβώς στο σημείο, όπου ο άγιος Κέντιγερν, ο πολιούχος της Γλασκώβης, έχτισε την πρώτη εκκλησία.

Fact: Εκτός από το ναό, υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στην κρύπτη που βρίσκεται ο τάφος του αγίου.

Έξω και πίσω από τον καθεδρικό ναό, ξεπροβάλει ένας καταπράσινος λόφος. Δεν είναι η βλάστηση όμως που τον κάνει να ξεχωρίζει, αλλά τα εκατοντάδες σύμβολα σταυρών του βικτωριανού νεκροταφείου, γνωστού ως Νεκρόπολη.

Μέσα στον Καθεδρικό της Γλασκώβης

Αν και η αρχική εντύπωση από τα λεγόμενα δεν ενθουσιάζει τον επισκέπτη, αξίζει μια επίσκεψη εκεί. Μοιάζει περισσότερο με υπαίθριο μουσείο παρά με νεκροταφείο, αφού αρκετοί από τους τάφους μπορούν να χαρακτηριστούν ως πανέμορφα μνημεία. Κι είναι μια καλή ευκαιρία για θέα στην πόλη από ψηλά.

Movie Fact: Στο χώρο του έγιναν αρκετές λήψεις για την επερχόμενη ταινία The Batman!

Στη Νεκρόπολη της Γλασκώβης

Το πιο γνωστό μουσείο της Γλασκώβης

Από την ακριβώς αντίθετη πλευρά, στα δυτικά της πόλης, βρίσκεται το Kelvingrove Art Gallery and Museum. Εκεί βρίσκεται το πιο γνωστό κτίριο στη Γλασκώβη και το πιο επισκέψιμο μετά το αντίστοιχο που υπάρχει στο Λονδίνο. Για να βρεθεί κάποιος εκεί, θα χρειαστεί να πάρει λεωφορείο, ιδιαίτερα αν ο καιρός δεν το επιτρέπει.

Έξω από το Kelvingrove Museum στη Γλασκώβη

Ξεχωρίζει μέσα στο ομώνυμο Kelvingrove Park για το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του που προέρχεται από το παραδοσιακό υλικό της ερυθρής σκωτσέζικης πέτρας. Παράλληλα, γίνονται εύκολα αντιληπτοί οι μεγαλοπρεπείς πυργίσκοι που διαθέτει σε συνδυασμό με τη βικτωριανή αρχιτεκτονική του. Τι μπορεί να βρεις κανείς εκεί μέσα; Τρεις ορόφους, με 22 γκαλερί και περίπου 8.000 έργα από την ευρωπαϊκή και σκωτσέζικη τέχνη, αλλά και εκθέματα που σχετίζονται με τη φύση. Για άλλη μια φορά, η είσοδος είναι δωρεάν.

Μπροστά από τα εκθέματα στο μουσείο Kelvingrove

Μια ιδιαίτερα έκπληξη για τον επισκέπτη της Γλασκώβης είναι η street art της. Συγκεκριμένα, υπάρχουν διάφορα γκράφιτι που κοσμούν γωνιές και σημεία της πόλης. Μικρά ή μεγάλα murials, πιο καρτουνίστικα ή πιο ρεαλιστικά.

Ένας άντρας με μούσι κοιτάζει στοργικά έναν κοκκινολαίμη, μια γυναίκα εξετάζει τους περαστικούς με τον μεγεθυντικό φακό της, μια μητέρα νανουρίζει το παιδί της, δύο κορίτσια κάνουν νερόφουσκες. Όλα πλέον αποτελούν συνέχεια της πρώτης τοιχογραφίας που έγινε κατά παραγγελία των δημοτικών αρχών. Μια προσπάθεια να αναστήσουν το ιστορικό κέντρο με υπερμεγέθεις «πίνακες ζωγραφικής» σε διαφορετικά κτίρια, τα οποία αποτελούν μέρος του Glasgow City Center Mural Trail.

Που μπορείς να φας και να πιεις καλά στη Γλασκώβη

Το φαγητό στη Σκωτία δε συγκαταλέγεται στην υψηλή κουζίνα. Αν δεν έχει τύχει να δοκιμάσεις το εθνικό και πιο γνωστό πιάτο της χώρας, το Haggis, μπορείς να κάνεις μια προσπάθεια. Μια συνταγή που φτιάχνεται από εντόσθια προβάτου σε κιμά και μαγειρεύεται με διάφορα μπαχαρικά στο στομάχι του ζώου. Αν ήταν να προτείνω κάτι διαφορετικό, αυτό θα ήταν η κλασική Scottish Pie, ένα είδος κρεατόπιτας με διπλή κρούστα και το εθνικό πιάτο της Σκωτίας, Haggis.

Θες κάτι σε πιο κλασικό fast και λίγο comfort food; To German Doner Kebab είναι μια καλή λύση ή αλλιώς great value for money, που λένε και οι ντόπιοι!

Και για ένα καφέ στα γρήγορα, προτίμησε το Tinderbox. Ένα Cappuchino και ένα κομμάτι Carrot Cake please!

Ψάχνεις ένα καλό μπαρ; Τσέκαρε το Stereo που βρίσκεται κοντά στο ιστορικό κέντρο. Αρκετές επιλογές σε μπύρες, vegan πιάτα και venue με συχνά lives. Για ποτό δε θεωρώ ότι πρέπει να κάνω κάποια ειδική μνεία, αφού είναι σχεδόν σίγουρο πώς σκέφτεσαι ήδη το Σκωτσέζικο ουίσκι που θα δοκιμάσεις.

Στους δρόμους της Γλασκώβης

Αν μου δινόταν η ευκαιρία να επιστρέψω:

  • θα επισκεπτόμουν το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Πρόκεται για ένα campus με αρκετά κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, όπως στο Cambridge. Λόγω της ατμοσφαιρικότητάς τους, χρησιμοποιήθηκαν για τα γυρίσματα σε αρκετές ταινίες του Harry Potter.
  • θα περιπλανιόμουν στους Βοτανικούς Κήπους. Ένα σύνολο γυάλινων σπιτιών και θερμοκηπίων με συλλογές από σπάνια και εξωτικά φυτά. Η είσοδος είναι δωρεάν, οπότε ένας λόγος παραπάνω.
  • θα περπατούσα επιτέλους στην Ashton Lane στη δυτική πλευρά της πόλης. Εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της νυχτερινής ζωής στη Γλασκώβη. Pubs και εστιατόρια, μικρά θέατρα και φαγάδικα λογής δίπλα σε πλακόστρωτα δρομάκια που σε μεταφέρουν σε άλλη εποχή.

Tips να έχεις στο νου σου για τη Γλασκώβη:

  1. Η πόλη διαθέτει αρκετά λεωφορεία αλλά και μετρό που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.
  2. Μπορείς να βρεθείς εκεί με αεροπλάνο, με λεωφορείο από κοντινές πόλεις αλλά και με τρένο στους σταθμούς Queen Street και Partick.
  3. Όπως σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γλασκώβη η οδήγηση γίνεται ανάποδα, για αυτό θα πρέπει να προσέχεις πως περνάς τους δρόμους.
  4. Στη Γλασκώβη ο καιρός δεν είναι και ο καλύτερος. Συνήθως έχει βροχές, μερικές φορές ακόμη και με δυνατό αέρα. Αν δεν αντέχεις τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, η ιδανική περίοδος για επίσκεψη είναι μέσα στο καλοκαίρι ή στις αρχές του φθινοπώρου.
  5. Στη Γλασκώβη, το κόστος ζωής δεν είναι τόσο υψηλό όσο στο Εδιμβούργο ή το Λονδίνο, οπότε μπορείς να υπολογίσεις ένα ικανοποιητικό budget.

Διάβασε περισσότερα για το Μπρίστολ της Αγγλίας

Άκου το Podcast επεισόδιο για το Εδιμβούργο

Δίπλα στο ποταμό Clyde της Γλασκώβης
284="270"

Hello there!
Χαίρομαι
που βρίσκεσαι εδώ!

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις ιδιαίτερο περιεχόμενο στα εισερχόμενά σου. Σκέψεις, ιδέες και πράγματα που μου έκαναν εντύπωση. Για ταξίδια κι όχι μόνο.

Δύο φορές το μήνα, όχι κάθε μέρα.

Δεν στέλνω spam! Μόνο ουσιώδη info και πράγματα που θα σου δώσουν τροφή για σκέψη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *