IMG 20161216 135324
ΕΥΡΩΠΗ

Κρακοβία: Επίσκεψη στην πολιτισμική πρωτεύουσα της Πολωνίας

Σε μια συνέχεια από το προηγούμενο ταξίδι στο Ζακοπάνε της Πολωνίας, βρέθηκα με την ομάδα  μου στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνία, στη Κρακοβία. Και, κατά την ταπεινή μου άποψη, ομορφότερη συγκριτικά με την πρωτεύουσα της χώρας.

Θα αναρωτηθείς γιατί τέτοια αγάπη; Και με το χέρι στην καρδιά, θα σου απαντήσω ότι την αγάπησα περισσότερο για ποικίλους λόγους. Βλέπεις, ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, τη μεγάλη κεντρική πλατεία της, τους πεζόδρομους που οδηγούν εκεί, και φυσικά, για τη νυχτερινή της ζωή. Αλλά θα χρειαστεί να γυρίσω για λίγο το χρόνο πίσω.

Με μια παρέα Ελλήνων και Ιταλών, βρέθηκα για 1 μέρα και κάτι, σε αυτό το διαμαντάκι, μια πόλη με τη δική της μοναδική ιστορία, αντιθέσεις και γειτονιές, που σου δίνουν την αίσθηση ότι ταλαντεύεσαι μεταξύ της δικιάς σου εποχής και ενός άλλου παρελθόντος. Αν και ο χρόνος ήταν ελάχιστος, καταφέραμε να πάρουμε μια γερή δόση και γεύση από τις ομορφιές της, πριν και μετά τη δύση του ηλίου.

IMG 20161216 124701

Στην Κεντρική πλατεία της πόλης

Από το σταθμό των λεωφορείων και ακολουθώντας πινακίδες, μέσα από το μεγάλο εμπορικό στους δρόμους της Κρακοβίας, μέχρι που φάνηκε στο βάθος η Rynek Glowny, ένας χώρος συγκέντρωσης που μετράει άλλα τόσα χρόνια από τον 13ο αιώνα που φτιάχτηκε. Αρκετά, δε νομίζεις; Να σου πω ακόμη ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες πλατείες της Ευρώπης. Εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της πόλης, εκεί που κάθε επισκέπτης μπορεί να απολαύσει υπαίθριες παραστάσεις από performers του δρόμου, να πιει τον καφέ του στα διάφορα μαγαζιά που την περιβάλουν και να ψωνίσει τα souvenir του (και για τους fan του Hard Rock café, θα το βρείτε επίσης σε αυτή την πλατεία).

IMG 20161216 132149

Ακόμη, αξίζει μια επίσκεψη στην εμπορική αγορά που στεγάζεται στο Sukiennice, το πιο σημαντικό κτίριο στην Κρακοβία. Κατασκευής στον 14ο αιώνα σε αναγεννησιακό στυλ, μέσα στους διαδρόμους του στεγάζονται τα μαγαζάκια και οι πάγκοι διάφορων πωλητών. Υπό το φως της ημέρας μπορέσαμε να κάνουμε μια σύντομη βόλτα στους χώρους του.

Από εκεί, εντοπίσαμε στο βάθος το Δημαρχείο της πόλης, όπου αρκετοί επισκέπτες όπως μάθαμε ανεβαίνουν στον πύργο του για να απολαύσουν τη θέα, με το αντίστοιχο βέβαια χρηματικό αντίτιμο.  Τώρα, άμα πράγματι αξίζει, θα σε γελάσω.

IMG 20161216 135344

Κι ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα, στέκεται η γοτθική εκκλησία της Bazylika Mariacka w Gdańsku (ή πιο απλά Παρθένου Μαρίας του Γκντασκ) με το εντυπωσιακό καμπαναριά και τα επίσης γοτθικά χαρακτηριστικά της. Με την εντυπωσιακή πρόσοψη, που λέγεται πως αντικατέστησε την κατεστραμμένη από τους Τατάρους εκκλησία, τον 14ο αιώνα. Εκεί συνήθως μαζεύονται και για free walking tours γύρω από το κέντρο της πόλης.

Στροφή για το Κάστρο στο λόφο

Σε μια περιπλάνηση, μακριά από το κέντρο, βρεθήκαμε στο λόφο Wawel. Οι ντόπιοι λένε ένα μύθο, κατά τον οποίο ένας ήρωας ονόματι Κρακ (ιδιαίτερο όνομα..) σκότωσε ένα δράκο που τρομοκρατούσε τους πολίτες. Εκεί χτίστηκε έπειτα το παλάτι του. Σήμερα, συνοδεύεται πια από διάφορα κτίσματα με μεσαιωνικά, γοτθικά, και αναγεννησιακά χαρακτηριστικά, όπως τα “Βασιλικά Διαμερίσματα”, τον Καθεδρικό Ναό, το Μουσείο κ.α. Επίσης, το βράδυ φωτίζεται, για να φαντάζει εντυπωσιακό, σα να συντηρεί το κλίμα του μύθου.

IMG 20161216 164105

Κάτω από τα φώτα της νύχτας

Η Πολωνία δεν έχει υιοθετήσει ευρώ, αλλά έχει διατηρήσει το δικό της νόμισμα, το λεγόμενο zlot (ζλοτ), που έχει χαμηλότερη συγκριτικά αξία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η έξοδος για έναν μέσο Έλληνα να θεωρείται ιδιαίτερα φθηνή. Χωρίς να είναι χαμηλής ποιότητας. Απεναντίας, η νυχτερινή ζωή είναι ιδιαίτερα έντονη, με αρκετό κόσμο να διασκεδάζει στους δρόμους της Κρακοβίας μέχρι τελικής πτώσεως. Κυριολεκτικά… Πίστεψέ με, οι Πολωνοί αγαπάνε λίγο περισσότερο το αλκοόλ από τους Μεσογειακούς λαούς και τα υπόλοιπα Βαλκάνια.

IMG 20161216 161833

IMG 20161216 165528

Με κατεύθυνση στην Σύγχρονη Ιστορία

Παρόλο που το ξενυχτίσαμε, φροντίσαμε να σηκωθούμε νωρίς για να πάρουμε το λεωφορείο  από το σταθμό για ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της χώρας. Εκεί που γράφτηκαν μερικές από τις πιο μελανές σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας: στο στρατόπεδο του  Auschwitz. Με 66 χλμ. απόσταση από την πόλη, επιβαλλόταν να βρεθούμε εκεί, ως ελάχιστο φόρο τιμής με την παρουσία μας.

Από τη στάση που μας άφησε το λεωφορείο μέχρι και την είσοδο στο στρατόπεδο, η ατμόσφαιρα μοιάζει σαν να έχει παραμείνει επηρεασμένη από το κλίμα της εποχής. Το σκοτεινό τοπίο και η ομίχλη, σε συνδυασμό με το κρύο, σου δημιουργούσαν μια αίσθηση ανατριχίλας.

IMG 20161217 094352

Η είσοδος είναι ελεύθερη, εκτός κι αν προτιμηθεί συνοδεία ξεναγού σε συγκεκριμένες ώρες για όσους έχουν την άνεση χρόνου. Δυστυχώς δεν είχαμε αυτή την επιλογή και προτιμήσαμε να περιπλανηθούμε μόνοι μας. Άλλωστε, το Auschwitz αποτελεί ένα χώρο που ασκεί έντονη επιρροή στην ψυχολογία του επισκέπτη. Η γραφικότητα που παρουσιάζεται μέσα από τις εγκαταστάσεις, ακόμα και μέσα από τα άψυχα προσωπικά αντικείμενα, σε επηρεάζει.

IMG 20161217 100752

Εκεί είδα γραμμένη ξανά μια φράση που με είχα συναντήσει και με είχε σημαδέψει από τα πρώτα φοιτητικά μου χρόνια. “Αυτοί που δεν γνωρίζουν την ιστορία, είναι καταδικασμένοι να την επαναλαμβάνουν”. Για όσους μπορούν να το αντιληφθούν, για όσους επιλέγουν να αποτρέψουν κάτι ανάλογο. Για να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά.


Το καλό με τη σύντομη αυτή περιήγησή μας στην πόλη, ήταν ότι η διαμονή βρισκόταν ακριβώς στο κέντρο της πλατείας. Με θέα τη σκεπαστή αγορά. Σε ένα σκηνικό, όπου λόγω της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, η μισή πλατεία ήταν στολισμένη με ξύλινα σπιτάκια, μαγαζιά που πουλούσαν ζεστό κρασί με κανέλα κ.α

IMG 20161216 132131

Αν βρισκόμουν ξανά στην πόλη:

  • Θα επισκεπτόμουν το εργοστάσιο του Schindler. Εκεί που σήμερα έχει στηθεί μουσείο ως ανάμνηση στις δράσεις για τη διάσωση των μικρών Εβραίων και ενέπνευσα την ταινία “η λίστα του Σίντλερ”.
  • τα αλατωρυχεία Wieliczka. Μέσα από φωτογραφίες που μου έχουν δείξει, πρέπει να συγκαταλέγονται στα πιο αλλόκοτα και συνάμα ιδιαίτερα αξιοθέατα στην Κρακοβία. Διακοσμημένα αγάλματα, σμιλεμένα από αλάτι, που διατηρούνται μέσα στη γη, σε βάθος 135 μέτρων, υπό συνθήκες υγρασίας. Σίγουρα όχι για κλειστοφοβικούς!
  • θα πήγαινα για μια βόλτα στο πάρκο Planty.  Ένα τεράστιο πάρκο, γεμάτο πράσινο, λουλούδια και αγάλματα φημισμένων καλλιτεχνών. Σίγουρα θα το εκτιμήσει κάποιος περισσότερο σε μια περίοδο με περισσότερη ζέστη.

Όσο για μερικά tips που μπορώ να μοιραστώ:

  • μη ξεχάσεις να αλλάξεις από ευρώ σε ζλότι (złoty), το εθνικό νόμισμα της Πολωνίας!
  • τσέκαρε τα ωράρια σε μουσεία και αξιοθέατα, μιας και αρκετά κλείνουν διαφορετικές ώρες. Σε μερικά μουσεία υπάρχει δωρεάν είσοδος σε συγκεκριμένες ημέρες! Τσέκαρέ το!
  • μη ξεχάσεις να προετοιμαστείς κατάλληλα για τον καιρό (κυρίως αν βρεθείς κάποια στιγμή από Οκτώβριο μέχρι Μάρτιο) με πιο χοντρά ρούχα!
  • για την πρόσβαση από το αεροδρόμιο υπάρχουν 2 λεωφορεία που κάνουν τακτικά δρομολόγια με το εισιτήριο στα 4 zlt = 1 ευρώ. Οπότε δεν υπάρχει ανάγκη για Shuttle ή ταξί! Δικαίως θεωρείται μια από τις πιο οικονομικές πόλεις της Ευρώπης!

Μπορείς πάντα να μπεις και να δεις τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων στις ημερομηνίες που σε ενδιαφέρουν, καθώς και αρκετές προσφορές που υπάρχουν εδώ!

Do zobaczenia Krakow!

IMG 20161216 135234

284="270"

Hello there!
Χαίρομαι
που βρίσκεσαι εδώ!

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις ιδιαίτερο περιεχόμενο στα εισερχόμενά σου. Σκέψεις, ιδέες και πράγματα που μου έκαναν εντύπωση. Για ταξίδια κι όχι μόνο.

Δύο φορές το μήνα, όχι κάθε μέρα.

Δεν στέλνω spam! Μόνο ουσιώδη info και πράγματα που θα σου δώσουν τροφή για σκέψη!

2 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *