Βόλτα στα κανάλια του Αβέιρο - Grec On Trek
WORLD TREK,  ΕΥΡΩΠΗ

Αβέιρο, μια Πορτογαλία μες τα κανάλια

Η πρώτη σκέψη κάθε ταξιδιώτη όταν ακούει για την Πορτογαλία δεν είναι σίγουρα το Αβέιρο. Ούτε γόνδολες να περνάνε μέσα από κανάλια, ούτε αρτ νουβό προσόψεις και σπίτια με έντονα χρώματα.

Στο τελευταίο μου ταξίδι εκεί, πέρασα από διάφορες πόλεις. Κι ενώ πιο γνωστές και πιο μεγάλες συνεχίζουν να τραβάνε το ενδιαφέρον των επισκεπτών, το Αβέιρο, για καλή μου τύχη, παραμένει μια από τις μικρές εκπλήξεις της χώρας. Και θα σου πω γιατί.

Να σημειώσω, επειδή τα τελευταία χρόνια αρκετά από τα ταξίδια μου είναι οδοιπορικά και road trips, το Αβέιρο ήταν απλά μιαστάση σε αυτή την περιπλάνηση. Ο χαρακτηρισμός άλλωστε «η Βενετία της Πορτογαλίας» μου κίνησε την περιέργεια. Ήταν όντως πραγματικότητα ή ένας ακόμα ευφημισμός; Μιας και είχα στα χέρια μου μια ημέρα (σχεδόν) να το εξερευνήσω, μάζεψε πληροφορίες και ξεκίνησα την εξερεύνηση.

Που βρίσκεται το Αβέιρο

Πιο βόρεια από την πρωτεύουσα Λισαβόνα, λίγο πιο νότια από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας το Πόρτο. Το Αβέιρο, θα έλεγε κανείς, βρίσκεται στη μέση σχεδόν της δυτικής πλευράς της Πορτογαλίας. Ο πιο εύκολος τρόπος για να φτάσεις εκεί είναι με τρένο ή λεωφορείο από το Πόρτο (περίπου 50′) ή, αν δε σου βγαίνει το αεροπορικό αλλά έχεις υπομονή, φεύγεις από τη Λισαβόνα που απέχει περίπου 2.30 ωρίτσες.

Εκδρομή στην Πορτογαλία - Grec On Trek

Εγώ πάλι ήμουν εκεί μετά από λίγα λεπτά μακριά από την Κόιμπρα, την πόλη με το παλαιότερο πανεπιστήμιο στην Πορτογαλία. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Λίγα πράγματα για το Αβέιρο

Όντας αποικία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, αρκετές πόλεις της Πορτογαλίας είχαν διαφορετικά ονόματα από αυτά του παρελθόντος. Έτσι και το Αβέιρο, γνωστό ως τόπος συγκέντρωσης πτηνών, είχε πάρει την ονομασία Aviarium. Βέβαια, ως ένα ακόμα ψαροχώρι που σταδιακά μεταμορφώθηκε σε πόλη, δύσκολα αντιλαμβάνεσαι ότι κρατάει από παλιά… η σκούφια του!

Τι αξίζει να κάνεις στο Αβέιρο

Το πρώτο πράγμα που θα έλεγαν οι περισσότεροι είναι να μπεις σε μια γόνδολα και να αφήσεις κάποιον άλλον να σου δείξει την πόλη. Απλά, τυπικά και άκρως τουριστικά. Εγώ πάλι θα σου πω ότι κάθε πόλη την ανακαλύπτεις καλύτερα όταν την περπατάς. Οπότε:

Aκολούθησε τα κανάλια μέχρι την Beira Mar

Θα μπορούσα να πω ότι εκεί βρίσκεται η πιο γραφική περιοχή του Αβέιρο. Κτίρια με αρτ ντεκό προσόψεις που θυμίζουν μια άλλη εποχή, πλακόστρωτα δρομάκια που σε καλούν να τα ανακαλύψεις, γωνίες γεμάτες μικρά μαγαζάκια συνθέτουν ένα κολάζ εικόνων που δεν συναντάς συχνά στην Πορτογαλία. Στα συν ότι δεν χρειάζεται να ανεβοκατεβαίνεις ανηφόρες σαν το κατσίκι.

Στο δημαρχείο του Αβέιρο - Grecontrek

Στο πιο κεντρικό κανάλι θα βγάλεις τις καλύτερες φωτογραφίες με φόντο τα πολύχρωμα σπίτια των ψαράδων. Fun fact: τα έντονα χρώματα στις προσόψεις τους ήταν η καλύτερη λύση για να ξεχωρίζουν στις ημέρες με πυκνή ομίχλη. Καλό;

Δοκίμασε ovos moles de Aveiro

Το χαρακτηριστικό γλυκό της πόλης. Τα ovos moles (μαλακά αυγά στα Πορτογαλικά) είναι κυριολεκτικά μαγειρεμένοι κρόκοι αυγού με ζάχαρη που τυλίγονται με μια λεπτή αλλά τραγανή επικάλυψη. Ιδιαίτερη γεύση, δεν αρέσει βέβαια σε όλους. Δοκίμασε από το ζαχαροπλαστείο Confeitaria Peixinho που λέγεται ότι το ανέδειξε. Και πάρε κι έναν εσπρέσσο για να ισορροπήσεις τη γλύκα τους. Σκέτο φυσικά.

Ovos Moles, το γλυκό του Αβέιρο - Grecontrek

Περιπλανησου στο εμπορικό κέντρο

Όταν θα ψάχνεις σκιά, το Forum Aveiro είναι μια ιδανική επιλογή για να μη σκάσεις. Όχι ότι έχει κάτι διαφορετικό από άλλα εμπορικά που θα έχεις επισκεφτεί αλλά έτσι για τη φάση.

Τι φάση με το ανάποδο σπίτι στο Aveiro - Grecontrek

Αναζήτησε τα graffiti, τα azulejos και γενικά τα υπαίθρια έργα της πόλης

Δε βρίσκονται σε ένα σημείο της πόλης αλλά διάσπαρτα στο κέντρο της. Αλλά βάλε στον χάρτη και ψάξε για το Mural da Confraria dos Ovos Moles de Aveiro por Fabio Carneiro (γκράφιτι για τα ovos moles φτιαγμένα από τους θεούς), Percurso dos azulejos de fachada, Graffitti Atita de Fábio Carneiro κ.α.

Περπάτησε τις γέφυρες

Για να έχει κανάλια, θα έχει και γέφυρες για να περάσεις. Κάποιες πιο τυπικές και άλλες πιο ιδιαίτερες. Όπως η Κυκλική Γέφυρα για τους πεζούς, η Pontes dos Carcavelos, η Ponte Lacos de Amizade,η Ponte Laços de Irene κ.α. Σε κάποιες περνάς τόσο με τα πόδια αλλά και με ποδήλατο. Οι γόνδολες από κάτω παρακαλώ!

Κάτω από τις γέφυρες της πόλης

Κάνε birdwatching (πάρε μάτι τα πτηνά δηλαδή)

Αν βγεις κοντά στην περιοχή της Pega, θα συναντήσεις το Ria de Aveiro. Κι αν έχεις λίγη τύχη μπορεί να συναντήσεις flamingo να λιάζονται κι ας υπάρχει κίνηση από τον αυτοκινητόδρομο δίπλα. Μην χάνεις χρόνο, βγάλε μηχανή και αποτύπωσε τη στιγμή. Απίστευτο!

Μάθε περισσότερα για τις Salinas de Aveiro

Με κατεύθυνση προς τη Vera Cruz και τον μεγάλο αυτοκινητόδρομο, βρήκα ένα υπαίθριο μουσείο μιας δραστηριότητας που ανέδειξε το Αβέιρο για αιώνες: η παραγωγή αλατιού. Στις “Salinas” ή ελληνιστί «αλυκές» του Αβιερο μπορεί να δει κανείς πώς παγιδεύεται το αλμυρό νερό στις ορθογώνιες λεκάνες για κορεσμό και εξάτμιση. Αργότερα συλλέγεται και διαμορφώνεται σε κωνικοούς τύμβους ή σωρούς. Στη συνέχεια, αυτό το τοπικό αλάτι πωλείται σε διάφορα καταστήματα και έχει κάνει γενικά όνομα στην ευρύτερη περιοχή.

Στις αλυκές του Αβέιρο - Grecontrek

Μπες στις εκκλησίες του Αβειρο

Όπως κάθε δυτικοευρωπαϊκή χώρα που σέβεται τον εαυτό της, και κατά πάσα πιθανότητα έντονα τον Θεό, θα έχει εκκλησίες που θα εντυπωσιάζουν. Λίγο ή πολύ, ανάλογα τη χρηματοδότηση. Ψάξε για την Church of Aveiro’s Mercy κοντά στον κεντρικό εμπορικό πεζόδρομο του Αβέιρο αλλά και τον καθεδρικό ναό της πόλης Igreja Paroquial de Nossa Senhora da Glória κοντά στην κλειστή αγορά.

Υπέροχη αρχιτεκτονική στο Αβέιρο - Grec On Trek

Αν κάποια μέρα με φέρει ο δρόμος μου ξανά εκεί:

  • θα ήθελα να πάρω το λεωφορείο ή άλλο μέσο και να επισκεφτώ τις παραλίες του και κυρίως την Costa Nova. Οι αλλαγές στο πρόγραμμα μου στοίχισαν την επίσκεψη εκεί.
  • θα επισκεπτόμουνα το Infante Dom Pedro Park.
  • θα έβρισκα χρόνο για μια επίσκεψη στα δύο γνωστά μουσεία του Αβέιρο, το Museu de Arte Nova και το Aveiro Museum.
  • μπορεί να δοκίμαζα κι άλλες εκδοχές των Ovos Moles de Aveiro, όπως σε σχήμα βαρκούλας κ.α.

Μερικά tips να έχεις κατά νου:

  • αν δε θες να περιπλανηθείς με τα πόδια σε όλη την πόλη, ψάξε να βρεις ένα Buga. Εκεί μπορείς να δανειστείς ένα ποδήλατο για 2 ώρες περίπου με την επίδειξη της ταυτότητας ή του διαβατηρίου σου.
  • οι οδηγοί σταματάνε σε όλες τις διαβάσεις, οπότε μη νιώθεις τύψεις ότι αργείς να περάσεις. Το έχουν συνηθίσει.
  • είτε έρθεις με τρένο είτε με λεωφορείο, θα φτάσεις στο ίδιο σημείο της πόλης. Οπότε υπολόγισε ότι το κέντρο απέχει περίπου ένα τέταρτο από εκεί για όταν χρειαστεί να επιστρέψεις.
  • σε σύγκριση με άλλες πόλεις, στο Αβέιρο η θερμοκρασία μπορεί να είναι πιο χαμηλή, ακόμα και το καλοκαίρι, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στον Ατλαντικό. Έχε κάτι πιο μακρύ από πάνω αν χρειαστεί για να μην την αρπάξεις.

Aveiro, obrigado a todos!

Αγαπάμε Αβέιρο - Grecontrek
284="270"

Hello there!
Χαίρομαι
που βρίσκεσαι εδώ!

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις ιδιαίτερο περιεχόμενο στα εισερχόμενά σου. Σκέψεις, ιδέες και πράγματα που μου έκαναν εντύπωση. Για ταξίδια κι όχι μόνο.

Δύο φορές το μήνα, όχι κάθε μέρα.

Δεν στέλνω spam! Μόνο ουσιώδη info και πράγματα που θα σου δώσουν τροφή για σκέψη!

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *