person laying on sofa while reading book 1471991 scaled
WAY OF LIFE

Βιβλία που εγγυώνται να σε ταξιδέψουν σε μέρη μακρινά

Τα ταξίδια δε γίνονται μόνο μέσα από το παράθυρο ενός αεροπλάνου. Μπορείς να φύγεις μακριά με μια ταινία, που σε γυρνάει σε στενά και σε σοκάκια. Να ακούσεις μια μελωδία χαρακτηριστική που να μεταφέρει το νου σου μακριά. Αλλά ακόμη και με τα βιβλία, μπορείς να ταξιδέψεις σε άλλες πόλεις και χωριά.

Για εμένα, το βιβλίο ήταν πάντα μια συνάμα εύκολη αλλά και δύσκολη διαδικασία. Με μεγάλη άνεση θα μπω σε ένα βιβλιοπωλείο, της γειτονιάς μου, της πόλης μου ή από περιέργεια σε κάποιας άλλης χώρας. Θα ξοδέψω ώρες ατελείωτες να ξεφυλλίζω εξώφυλλα με χρώματα φανταχτερά, τίτλους περίεργους και σκληρό κάλυμμα για προστασία. Θα γυρνάω στην οπίσθια όψη για να ανακαλύψω τι πραγματεύεται κάθε συγγραφέας, με τι ασχολείται το καθένα από τα βιβλία και αν αξίζει να μπει στη συλλογή μου. Αυτή τη συλλογή, που μεγαλώνει συνεχώς, είτε σε έντυπη, κλασική, ογκώδης μορφή είτε σε ψηφιακή έκδοση στο tablet και τον υπολογιστή.

Ανάμεσα σε όλα αυτά, άλλα αστυνομικά, άλλα με έντονο στοιχείο το δράματος, κάποια κλασικά και άλλα πιο ιδιαίτερα, ξεχώρισα αρκετά βιβλία που μετέφεραν τη σκέψη μου σε άλλα μέρη. Όχι απαραίτητα ανήκοντας ηθελημένα στην κλίκα του ταξιδιωτικού βιβλίου, αλλά με τις περιγραφές του συγγραφέα, μέσα από τις δικές του γραμμές ή και τα χείλη των πρωταγωνιστών. Εκείνων που παίρνουν απόφαση να φύγουν για άλλους τόπους, που ξεκινάνε το δικό τους οδοιπορικό, που τριγυρνάνε με ή δίχως λόγο και αιτία. Κάνω μια έρευνα στη βιβλιοθήκη μου και επιστρέφω να σου πω ποια ξεχώρισα.

Χωρίς Οικογένεια – Εκτορ Μαλό

Σίγουρα ο τίτλος δεν σου φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστικός. Γιατί να διαβάσεις ένα βιβλίο που σε προϊδεάζει ότι στους πρωταγωνιστές θα λείπει η οικογενειακή σχέση και θαλπωρή; Προσωπικά, είναι ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία. Η ιστορία του Remi, ένα ορφανό αγόρι, που μεγαλώνει με τη θετή του μητέρα, μέχρι που την αποχωρίζεται στα δέκα του χρόνια και ακολουθεί έναν μυστηριώδη θιασάρχη στις πόλεις της Γαλλίας. Μια ιστορία που μιλάει για την δύναμη και την αξία της φιλίας, της ζωής, με έντονο το στοιχείο του ταξιδιού και της περιπλάνησης.

Εκατό Χρόνια Μοναξιά – Γκαμπριελ Γκαρσία Μαρκες

Από την απουσία οικογένειας στην απουσία φίλων και γνωστών. Ο τίτλος όμως του συγκεκριμένου βιβλίου, εάν δεν σου είναι οικείο το όνομα του συγγραφέα, έχει να κάνει περισσότερο με την απουσία και την κοινωνική απομόνωση. Σαν μια τοιχογραφία της χώρας του, Κολομβίας, περιγράφεται η ζωή μιας οικογένειας στο κέντρο ενός φανταστικού χωριού, ονόματι Μακόντο στις αρχές του εικοστού αιώνα. Μπορεί να απέχει χρονικά από τη σημερινή εποχή, αλλά ο Μαρκες καταφέρνει με τις περιγραφές του να σε τοποθετήσει μέσα στο σπίτι της οικογένειας. Για να βγεις, να τριγυρίσεις, να γευτείς και να μυρίσεις τον αέρα της Κολομβίας.

Ανεμώλια – Ισίδωρος Ζούργος

Ένας σύγχρονος Έλληνας συγγραφέας που ξεχωρίζω, κυρίως λόγω του ποιητικού και ιδιαίτερα περιγραφικού λόγου του που συνεχίζει να συναρπάζει. Αν και το συγκεκριμένο βιβλίο, δεν είναι το αγαπημένο μου από το συγγραφέα, αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση, μιας και εδώ το ταξίδι μπορεί να μην είναι ο απώτερος σκοπός των πρωταγωνιστών, αλλά το μέσο για να επιτύχουν αυτό που θέλουν. Πέντε παιδικοί φίλοι, έχοντας περάσει πλέον και την τρίτη δεκαετία της ζωής τους, αποφασίζουν να αφήσουν τις οικογένειες τους και να δραπετεύσουν από την καθημερινότητα με ένα ιστιοπλοϊκό. Μύρισε ελληνικό καλοκαίρι;

person reading book while sitting 1472841

Στο δρόμο – Τζακ Κέρουακ

Λέγεται ότι για να ολοκληρώσει το συγκεκριμένο βιβλίο, ο Κέρουακ κατανάλωνε συνεχώς υπερβολικές δόσεις καφέ και προκειμένου να μην διακόπτει τη ροή του κειμένου, καθώς δακτυλογραφούσε, κόλλησε πολλές σελίδες χαρτιού τηλετυπίας, τις οποίες τύλιξε σε ένα ρολό συνολικού μήκους περίπου 36 μέτρων. Πραγματεύεται τις εμπειρίες του Κέρουακ κατά τη διάρκεια της περιπλάνησης του στην Αμερική, συνδυάζοντας αυτοβιογραφικά στοιχεία με φανταστικές διηγήσεις. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία βασισμένο στις προσωπικές σημειώσεις του συγγραφέα, στο δρόμο.

Βόρεια του Ισημερινού, Δυτικά του Κόσμου – Θοδωρής Αντωνάτος

Είναι από εκείνα τα βιβλία που διάβασα πρόσφατα, αφού το έλαβα ως συνοδευτικό δώρο για τη γιορτή μου. Η ιστορία του περιγράφει τις εμπειρίες του Ίκαρου, ενός τύπου που φεύγει από τη θέση μισθοφόρου στο στρατό για να κυνηγήσει μια διαφορετική ζωή, ενάντια στα συμβατικά δεδομένα. Που θέλει να ρουφήξει κάθε στιγμή και να αντικρίσει κάθε γωνιά του κόσμου. Το ιδιαίτερο αυτού του βιβλίου; Δίνει την οπτική γωνία ενός ταξιδιώτη που επιλέγει να περιπλανηθεί solo και να γνωρίσει νέα πρόσωπα και παραδόσεις. Από την Ταϊλάνδη μέχρι και τις Άνδεις.

Ορισμένα από τα βιβλία που ανέφερα, μπορούν να σε ταξιδέψουν άμεσα ή με πιο αργό αλλά σταθερό ρυθμό. Το μόνο πράγμα που έχεις είναι τα εμπιστευθείς. Άλλωστε, καταφέρνουν με ασφάλεια να μεταφέρουν σε μια άλλη γωνιά του πλανήτη και να σε επιστρέψουν στη βάση σου, σώο και αβλαβή.


Φυσικά, όσα αναφέρω, είναι καθαρά προσωπική μου άποψη. Μπορείτε πάντα να με ακολουθήσετε στον goodreads λογαριασμό μου και να ανταλλάξουμε λίστες και ιδέες για βιβλία που μας ταξιδεύουν.

284="270"

Hello there!
Χαίρομαι
που βρίσκεσαι εδώ!

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις ιδιαίτερο περιεχόμενο στα εισερχόμενά σου. Σκέψεις, ιδέες και πράγματα που μου έκαναν εντύπωση. Για ταξίδια κι όχι μόνο.

Δύο φορές το μήνα, όχι κάθε μέρα.

Δεν στέλνω spam! Μόνο ουσιώδη info και πράγματα που θα σου δώσουν τροφή για σκέψη!

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *