Παξοί: Διακοπές στο νησί του Ποσειδώνα
Είχα ακούσει για το καταγάλανο νησί του Ιονίου από φίλους και γνωστούς, αλλά δεν περίμενα ότι οι Παξοί θα με ενθουσίαζαν τόσο πολύ. Ένα κομμάτι γης που επιπλέει στο Ιόνιο Πέλαγος, ενώ κοιτάει κατάματα το λιμανάκι της Πάργας.
Για αρκετούς αποτελεί ένα στολίδι στη Δυτική Ελλάδα, για άλλους αγαπημένος προορισμός και σίγουρα ένας από τους πιο όμορφους της χώρας. Πώς λοιπόν να αντισταθείς στη μαγεία που αποπνέουν τα λόγια φίλων και γνωστών αλλά και οι φωτογραφίες από το νησί;
Αλλά γιατί αποκαλείται νησί του Ποσειδώνα; Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ποσειδώνας αποφάσισε να αποσπάσει ένα κομμάτι από την Κέρκυρα για να στεγάσει τον έρωτά του με την Αμφιτρήτη. Ήθελε να φτιάξει ερωτική φωλίτσα ο θεός. Έτσι, μέχρι σήμερα, οι Παξοί φέρουν ως έμβλημα το σύμβολο της τρίαινας!
Αναχώρηση για τους Παξούς
Ξεκινήσαμε λοιπόν ένα πρωινό για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, εκεί από όπου φεύγουν τα μεγάλα πλοία για τα περισσότερα νησιά του Ιονίου. Παρόλο που καραβάκια φεύγουν και από την Πάργα, δεν προτείνονται για όσους έχουν σκοπό να μείνουν στο νησί. Συνήθως πραγματοποιούν μόνο ημερήσιες εκδρομές λίγων ατόμων.
Έτσι λοιπόν, το μοναδικό δρομολόγιο της ημέρας, θα μας πήγαινε στους Παξούς. Να απολαύσουμε χαλαρές διακοπές κάτω από τον ήλιο του καλοκαιριού σε μέρη ειδυλλιακά με άγρια ομορφιά και καταγάλανα νερά. Σπηλιές και επιβλητικούς βράχους, ένα λιμάνι με μια μικρή αλλά κουκλίστικη χώρα. Δύο ώρες περίπου ταξίδι με το πλοίο και έχουμε φτάσει στο Νέο Λιμάνι, το Γάιο.
Φτάνοντας στο λιμάνι, κόσμος πολύς άρχισε να βγαίνει και να συρρέει στην κεντρική αποβάθρα. Εμείς βγήκαμε να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα και επικοινωνήσαμε για τη μεταφορά μας προς τη Χώρα. Ένα νησί αξίζει πάντοτε να το εξερευνάς με προσωπικό σου όχημα. Ή μήπως κι όχι;
Φορτώσαμε το αμάξι, φτάσαμε σε ελάχιστα λεπτά στο κέντρο, παρκάραμε και προσεγγίσαμε το σπίτι. Κεντρικά, άνετα και βολικά. Η πρώτη επαφή με τους ντόπιους σου δίνει μια θετική και αρκετά καλή εντύπωση. Ευγενικοί και φιλικοί, θα σου δώσουν αρκετές πληροφορίες, ενώ θα σε κατατοπίσουν για τα ομορφότερα μέρη. Άλλωστε «οι Παξοί είναι ένα μικρό νησί, μέσα σε μια ημέρα μπορείς να δεις το μεγαλύτερο μέρος τους» μας έλεγαν.
Αυτό φυσικά δε χρειάζεται να το πάρεις της μετρητοίς. Μπορεί οι Παξοί να είναι ένα από τα μικρότερα νησιά της Ελλάδας, αλλά σίγουρα δε θα ήθελες να γυρνάς το νησί με τα πόδια. Προτίμησε να ακολουθήσεις την πεπατημένη με αμάξι ή μηχανάκι. Κι αν έχεις διάθεση να δεις όσο γίνεται περισσότερα, θα σου πρότεινα να νοικιάσεις και σκάφος.
Ο μεγαλύτερος οικισμός των Παξών
Ο Γάιος είναι το πιο κεντρικό μέρος του νησιού. Στενά και σπίτια που παραπέμπουν σε μια άλλη εποχή, με λίγη ιταλική φινέτσα, σαν κι αυτή που συναντάς στην Κέρκυρα. Φυσικά, δεν μπαίνει αμάξι στα πιο κεντρικά σημεία και αυτό δυστυχώς το ανακαλύψαμε σύντομα.
Απέναντι από το λιμάνι, μπορείς να βρεις δύο επιπλέοντα κομμάτια γης, δύο άλλα νησάκια, που μοιάζουν να προστατεύουν την περιοχή. Το νησί της Παναγιάς, με μοναδικά κτίρια στην επιφάνειά του μια εκκλησία και το νησί του Αγίου Νικολάου, που μοιάζει να δημιουργεί ένα μικρό διάδρομο για τη διέλευση μικρών πλοίων και σκαφών και πάνω του στέκει ένα ενετικό κάστρο βασισμένο σε σχέδια του Λεονάρντο Ντα Βίντσι!
Με μια βόλτα μπορείς να δεις αρκετά πράγματα στη χώρα του νησιού. Χαρακτηριστική είναι η εκκλησία της Αναλήψεως με το κεραμιδί χρώμα, μια από τις τέσσερις στο Γάιο, που βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής. Εξίσου άξιο αναφοράς είναι και ο ναός των Αγίων Αποστόλων, στον οποίο αναφέρεται ότι είναι και ο τάφος του Αγίου Γαΐου, μαθητή του Αποστόλου Παύλου. Τώρα μπορείς να καταλάβεις από που πήρε το όνομα η χώρα των Παξών!
Οι Παξοί έχουν απ’όλα. Θα συναντήσεις μικρά καφενέ και μπακάλικα, ταβέρνες και στενά, αλλά και σπίτια που θυμίζουν τη βενετσιάνικη αρχιτεκτονική της Κέρκυρας. Άφησε λίγο τον εαυτό σου να χαθεί και να συναντήσει παλιά αρχοντικά σαν σε παλιά ταινία μέχρι να καταλήξει στο λιμάνι. Στο βάθος θα δεις ένα άγαλμα να στέκει περήφανο. Είναι ο Γιώργος Ανεμογιάννης, ο «Γιωργής των Παξών», ήρωας και μάρτυρας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και ένας από τους πρώτους πυρπολητές του ελληνικού στόλου.
Αφού συνεννοηθήκαμε με τον ευγενέστατο ιδιοκτήτη για ένα διαμέρισμα στο κέντρο, μπήκαμε στο αμάξι και ξεκινήσαμε την περιπλάνησή μας. Έχεις χαρτί δίπλα σου; Ξεκίνα λοιπόν να σημειώνεις.
Οι παραλίες στους Παξούς είναι υπέροχες
Πρώτη στάση σε μια από τις ανοργάνωτες και μεγαλύτερες παραλίες του νησιού, το Κηπιάδι. Μας πήρε λίγη ώρα να απομνημονεύσουμε το όνομά της, γιατί το μπερδεύαμε συνεχώς. Τι Κηπάδι, τι Κηπούδι, καταλήξαμε στα – ιαδι και βρήκαμε την υγεία μας. Ο διαδρομή από τον Γάιο μέχρι εκεί δεν κρατάει πολύ, ούτε 10 λεπτά. Πιο δύσκολος είναι ο εντοπισμός θέσης πάρκινγκ και η κατάβαση, παρά η πορεία μέχρι εκεί.
Αλλά η θέα και τα νερά θα σε αποζημιώσουν πλήρως. Μια καλά κρυμμένη όαση με λευκές πέτρες (το μοναδικό μείον) για την οποία καλό είναι να διαθέτει και μια ομπρέλα παραμάσχαλα. Σίγουρα θα σου χρειαστεί, μην αρπάξεις κάτω από τον ήλιο.
Επόμενη πιο γνωστή, αλλά οργανωμένη πλήρως αυτή τη φορά (η μοναδική παραλία), το Μονοδένδρι. Ελάχιστα λεπτά από το Κηπιαδί, που μπορεί να φαίνεται μεγάλη λόγω του συστήματος ανηφόρα – κατηφόρα, αλλά η διαδρομή είναι υπέροχη.
Περνάς άλλωστε από το Λόγγο, ένα γραφικό χωριό με πολύχρωμα κτίρια και ψαρόβαρκες, βουτηγμένο στο πράσινο της βλάστησης. Η εικόνα του θυμίζει αρκετά το Φισκάρδο της Κεφαλλονιάς με τα πεύκα και της ελιές να συμμετέχουν στην αντίθεση χρωμάτων.
Το πάρκινγκ στο Μαναδένδρι μπορεί να είναι πιο εύκολα προσβάσιμο σε σύγκριση με το Κηπιάδι, αλλά έχει πάλι λίγο χωματόδρομο. Η παραλία έχει κι αυτή λευκά βότσαλα, είναι οργανωμένη και διαθέτει γαλαζοπράσινα νερά που ενθουσιάζουν. Μάλλον, οι Παξοί διαθέτουν μόνο παραλίες με λευκά βότσαλα, σκέφτηκα.
Αλλά για την πιο ονειρική παραλία, που κλέβει σίγουρα τις εντυπώσεις σε κάθε επισκέπτη, θέλει μεγαλύτερη προσπάθεια μέχρι να την προσεγγίσεις. Ο λόγος για την παραλία του Ερημίτη, όνομα και πράγμα, μια παραλία που δημιουργήθηκε μετά από κατολίσθηση.
Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες παραλίες, βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού και απέχει εξίσου λίγα λεπτά από το Γάιο. Μετά από μια απότομη στροφή και ένα δρόμο με απουσία οδοστρώματος και ασφάλτου, γίνεσαι θεατής ενός θαύματος της φύσης. Πρόσεχε την απότομη κατηφόρα και άφησε το αμάξι στη μικρή αλάνα που θα βρεις. Αν έχεις προτιμήσει να έρθεις τις απογευματινές ώρες, έχεις πετύχει διάνα.
Η κατάβαση είναι ιδιαίτερα απαιτητική, γιατί η επιφάνεια του εδάφους είναι ιδιαίτερα ανώμαλα. Παράλληλα, σε κάθε σου βήμα, πιθανόν να ανακαλύψεις μια ακόμη ομορφότερη πλευρά για να φωτογραφήσεις τους λευκούς βράχους και την καταγάλανη παραλία. Πράγματι, ο συνδυασμός του λευκού με το μπλε του ουρανού, δίνουν ένα ανοιχτό μπλε στην επιφάνεια του νερού που σε μαγεύει.
Κι αφού καταφέραμε να φτάσουμε στην παραλία και να αφήσουμε τα πράγματά μας (ακόμη μια ανοργάνωτη παραλία) δε χάσαμε λεπτό και βουτήξαμε. Πώς αλλιώς να αντισταθείς σε τέτοιο θέαμα; Το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε, ήταν να περιμένουμε μέχρι να δύσει ο ήλιος. Κι όταν όλα πήραν ένα χρυσό χρώμα, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής.
Φαγητό και Διασκέδαση στους Παξούς
Σε αντίθεση με πιο κοσμοπολίτικα νησιά, οι Παξοί είναι ιδανικοί για την ηρεμία και τη χαλάρωση. Προτιμάται αρκετά από οικογένειες, ενώ υπάρχουν και αρκετά ζευγάρια που το έχουν συνδυάσει με κάποια επίσκεψη από την Πάργα και τα Σύβοτα. Όμως αυτό δε θα πρέπει να προβληματίζει μεγαλύτερες παρέες, καθώς πάντα υπάρχουν εναλλακτικές.
Πρωτίστως, ο καθένας θα πρέπει να δοκιμάσει τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα ενός μέρους. Στους Παξούς είναι γνωστό ότι φτιάχνουν εξαιρετικό Σοφρίτο και Παστιτσάδα Κόκορα. Ξέρω ότι ξερογλείφεσαι ήδη! Μια πολύ καλή επιλογή για να τα δοκιμάσεις (και θα με θυμηθείς) είναι το Mambo. Ξέρω, ακούγεται σαν κάποιο εναλλακτικό latin club αλλά μάλλον είχαν άλλη γνώμη οι ιδιοκτήτες τους. Μην ξεχάσεις να ζητήσεις εσύ το συνοδευτικό που θα υπάρχει στο πιάτο – ο σερβιτόρος μας το επεσήμανε αρκετές φορές!
Κι αν θέλεις κάποιον γλυκό; Δε χρειάζεσαι να χολοσκάς! Ακολουθώντας το δρόμο προς το άγαλμα του Γιωργή, θα συναντήσεις το Il Capriccio. Παλιό ιταλικό παγωτατζίδικο με διάφορες γεύσεις. Σίγουρα δεν έχεις δοκιμάσει αρκετές από αυτές ποτέ στη ζωή σου. Προσωπική πρόταση; Carrot Cake και Φυστικοβούτυρο. Ότι καλύτερο σε γευστικό συνδυασμό, που ούτε κι εγώ ο ίδιος δεν το περίμενα!
Αφού φάγαμε το δείπνο και ολοκληρώσαμε με γλυκό, έπρεπε να πιούμε και το ποτό μας στο νησί. Στο λιμάνι του νησιού, απέναντι από τα αγκυροβολημένα σκαφάκια, ταπεινά και μη, υπάρχουν αρκετά bars. Εμείς δείξαμε ιδιαίτερη προτίμηση στο Manesko και στο Porto Vecchio Συγκεκριμένα, το τελευταίο περιβάλλεται από φυλλωσιές δέντρων που δημιουργούν μια υπέροχη ατμόσφαιρα που δεν γίνεται να μην καθίσεις για ένα καφέ ή ποτό.
Αν θέλεις να δεις και κάτι εξίσου μαγευτικό, οι Αντίπαξοι είναι μια καλή εναλλακτική. Για όσους θέλουν να γυρίσουν το μικρότερο σε μέγεθος νησί, υπάρχει η δυνατότητα για ενοικίαση σκάφους. Αν πάλι άλλοι προτιμούν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο κι απλά να τους πάνε και να τους φέρουν, προσφέρεται η επιλογή με καραβάκια από το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Αλλά πρόσοχή! Μη παρασυρθείς, γιατί η παραλία Βρίκα αλλά και η παραλία Βουτούμι σίγουρα θα σε μαγέψουν!
Γενικά οι Παξοί είναι ένα νησί που προσφέρεται για ξεκούραση. Δεν υποτάσσεται στις νόρμες των μεγαλύτερων νησιών, στα οποία οι περισσότεροι επισκέπτες θέλουν παραλίες με Beach bars και δυνατή μουσική μέχρι πρωίας. Βρίσκεις πολλές εναλλακτικές επιλογές για χαλάρωση και σίγουρα δε θα λησμονήσεις τα ξέφρενα βράδια. Θα έρθει και για αυτά η ώρα τους.
Αν είχα την ευκαιρία να επιστρέψω στο νησί:
- σίγουρα θα επισκεπτόμουν και άλλες παραλίες, όπως Μαρμάρι, Κήπο, Κακή Λαγκάδα που βρίσκονται κι αυτές στην ανατολική πλευρά του νησιού.
- Θα πήγαινα στο Λάκκα, το γραφικό χωριό στο βόρεια τμήμα του νησιού. Εκεί δεσπόζει και ο περίφημος πέτρινος φάρος του 1832 σε ύψος 36 μέτρων.
- Θα έκανα μια επίσκεψη στο Μουσείο των Παξών. Από το 1996 στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό οίκημα και φιλοξενεί ευρήματα από την προϊστορική εποχή μέχρι τα κλασικά χρόνια, καθώς και από σύγχρονες ιστορικές στιγμές του νησιού, όπως το Ψήφισμα της Ιονίου Βουλής για την προσάρτηση των Επτανήσων στο Ελληνικό κράτος το 1864 και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
- Θα εξερευνούσα περισσότερο τις παλιές στέρνες του νησιού. Η ανάγκη για πόσιμο νερό είχε οδηγήσει στη δημιουργία τους, ώστε οι κάτοικοι να συγκεντρώνουν το βρόχινο νερό.
Για να σας δώσω και κάποιες εξτρά οδηγίες:
- για το πλοίο μπορείς να κλείσεις εισιτήριο είτε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσα είτε ηλεκτρονικά εδώ και να το έχετε στο κινητό σας.
- Προτίμησε να νοικιάσεις σκάφος αν έχεις σκοπό να κάνεις το γύρο του νησιού κι όχι αμάξι. Η πρόσβαση στην ανατολική και κυρίως στη δυτική πλευρά, εκτός του κεντρικού δικτύου δεν ευνοεί. Ιδιαίτερα αν θέλεις να επιστρέψεις το ενοικιαζόμενο αμάξι σώο και αβλαβή!
- Απολαύστε την ηρεμία του νησιού, που δύσκολα θα βρείτε σε άλλα!
Εις το επανιδείν, υπέροχοι Παξοί!
5 σχόλια
Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση: