exofyllo. scaled
Ελληνικά Νησιά

Σκόπελος: Διακοπές στο γαλαζοπράσινο νησί των Σποράδων

Σε αντίθεση με τη Νότια Ελλάδα, τα νησιά που βρίσκονται στη Βόρεια πλευρά της χώρας είναι εμφανώς λιγότερα σε αριθμό. Αυτό μπορεί να μειώνει τις καλοκαιρινές επιλογές για διακοπές σε νησί, αλλά μάντεψε: οι περισσότεροι δεν έχουν καταφέρει να επισκεφτούν τα περισσότερα νησιά. Όπως το γαλάζιο και πράσινο νησί των Σποράδων, η Σκόπελος. Λιγότερο κοσμικό από τη Σκιάθο, λιγότερο απομονωμένο σε σύγκριση με την Αλόννησο. Στη Σκύρο ακόμα δεν έχω πάει για να αποφανθώ.

Διάβασε για την εμπειρία μου από το νησί της Αλοννήσου!

Την πρώτη φορά είχα επισκεφτεί τη Σκόπελο με την οικογένειά μου. Άλλες εικόνες, άλλες αναμνήσεις. Ώσπου, μετά από χρόνια, θα την επισκεπτόμουν ξανά. Για να δω πόσα είχαν αλλάξει και να δημιουργήσω καινούργιες εμπειρίες.

Πλοίο από το λιμάνι του Βόλου και γραμμή για τη Σκόπελο. Για όσους βιάζονται να φτάσουν στον προορισμό τους, υπάρχει η επιλογή με το «ιπτάμενο δελφίνι». Για όσους θέλουν να απολαύσουν τη διαδρομή για περισσότερο διάστημα, υπάρχει και το πλοίο της γραμμής, αρκετά φθηνότερο, αλλά πιο αργό. Εγώ επέλεξα τη γρήγορη μεταφορά γιατί αδημονούσα να δω ξανά το νησί.

Και η Σκόπελος στο βάθος….

Με την άφιξη στο νησί, άρχισαν να αχνοφαίνονται τα σπίτια του παραδοσιακού οικισμού της χώρας. Μοντέρνες και πιο ιδιαίτερες κατοικίες, άλλες με σκεπές καμωμένες με τούβλα κι άλλες σε λευκά χρώματα και μια αίσθηση γαλάζιου, αμφιθεατρικά χτισμένες. Κατεβαίνοντας από το καράβι, έρχεσαι σε επαφή με τη χαλαρή διάθεση που διαπνέει το νησί. Κόσμος να κυκλοφορεί στις δουλειές τους, χωρίς να δίνουν σημασία τους νέους τουρίστες που έχουν καταφτάσει στο νησί. Φτάνει να μην διακόψουν την ηρεμία τους και να το απολαύσουν όπως έχουν συνηθίσει και αυτοί.

Παραδοασιακά Σπίτια Σκοπέλου

Κοιτάω το χάρτη και ψάχνω να βρω πρώτα τη βάση μου. Έτσι θα έχω την άνεση να οργανώσω τις περιπλανήσεις μου χωρίς την έγνοια των αποσκευών. Λίγο πιο πάνω από τη Χώρα του νησιού, το ξενοδοχείο με περιμένει για να αφήσω τις τσάντες, να ρίξω μια ματιά στις σημειώσεις μου και να ξεχυθώ στις παραλίες του νησιού. Ιούλη μήνα, τι περιμένεις, τα σαραντάρια δίνουν και παίρνουν στη Σκόπελο.

Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα νησιά της Ελλάδος, η Σκόπελος θεωρείται από τις πιο καταπράσινες γωνιές της χώρας. Εδώ, τα χρώματα της πυκνής βλάστησης σε συνδυασμό με το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας καταφέρνουν να γοητεύουν μονομιάς τον επισκέπτη με εικόνες απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Την οποία, για να την αντικρίσεις, θα πρέπει να βγεις εκτός της Χώρας και να ξεκινήσεις την εξερεύνηση. Κάτι θα ξέρανε και οι συντελεστές της γνωστής ταινίας “Mamma Mia”, αφού εδώ γυρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της.

Οι υπέροχες παραλίες που κρύβει η Σκόπελος

Αν και θα προτιμούσα να νοικιάσω ιδιωτικό μέσο για να γυρίσω το νησί, επέλεξα να βασιστώ στις συγκοινωνίες του νησιού. Παραδόξως, σε σύγκριση με άλλα νησιά, τα λεωφορεία ήταν σχεδόν πάντα στην ώρα τους. Έτσι μπορούσα να απολαύσω ανενόχλητα τη φύση με την οποία έχει ευλογηθεί η Σκόπελος, όπου τα πεύκα κυριαρχούν και κάνουν το νησί ξεχωριστό.

Μερικές από τις παραλίες που επισκέφτηκα, ξεχωρίζουν τόσο για τα γαλαζοπράσινα νερά τους όσο και τα βλάστηση που τα περιβάλει. Ακόμη και κάποιοι μοναχικοί βράχοι που ξεπροβάλουν μέσα από τη θάλασσα, ορισμένα φυτά που κατάφεραν να βγουν στην επιφάνεια, ενισχύουν τη γραφικότητα και τα μοναδικά τοπία του νησιού.

Στάφυλος

Από τις πιο γνωστές παραλίες στη Σκόπελο είναι η παραλία Στάφυλος, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη Χώρα.

Πανοραμική Άποψη Παραλίας Στάφυλου

Κρυμμένη σε ένα όμορφο και πευκόφυτο κόλπο, το οποίο σε συνδυασμό με τα βράχια που υπάρχουν περιμετρικά δημιουργούν ένα εξαιρετικό τοπίο. Συνδέεται με ένα μικρό μονοπάτι και σκαλοπάτια από τον κεντρικό δρόμο, ενώ διαθέτει υπέροχη αμμουδιά. Σίγουρα φαντάζεσαι το πόδι να βουλιάζει στην επιφάνειά της και να χαλαρώνεις κάτω από την ομπρέλα σου. Fun fact: Το όνομα δόθηκε από τον μυθικό Πρίγκηπα Στάφυλο (πιθανόν οι γονείς του ήταν οπαδοί του θεού Διόνυσου) καθώς στην άκρη της παραλίες βρέθηκε το ξίφος του, το οποίο σήμερα εκτίθεται στο αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Βελανιό

Για εκείνους που θέλουν να συνδυάσουν δύο παραλίες σε μία, υπάρχει μονοπάτι που συνδέει το Στάφυλο με το Βελανιό. Μην εκπλαγείς αν συναντήσεις κόσμο να κυκλοφορεί σαν τον Αδάμ με την Εύα. Το Βελανιό, από το 2012, θεωρείται πλέον παραλία γυμνιστών. Εδώ δεν κυριαρχεί μόνο άμμος, αλλά υπάρχουν και μικρά βότσαλα χωρίς να ενοχλούν. Αν έχεις τη διάθεση να βρεθείς εκεί, θα πρέπει να περάσεις πρώτα από το Στάφυλο και να σκαρφαλώσεις μέχρι εδώ. Αλλά είναι σίγουρο, ότι θα ανταμειφθείς.

Πορτραίτο Κοντά στο Βελανιό

Πάνορμος

Εξίσου από τις γνωστές και ομορφότερες παραλίες που διαθέτει η Σκόπελος. Αρκετά μεγάλη σε έκταση, δίνει τη δυνατότητα για να βολευτείς είτε σε ξαπλώστρα είτε με δικιά σου ομπρέλα και ψάθα. Το τοπίο είναι ακόμη πιο όμορφο όταν δύει ο ήλιος και το βαθυκόκκινο χρώμα του ηλιοβασιλέματος δημιουργεί μια υπέροχη ατμόσφαιρα!

Ηλιοβασίλεμα στον Πάνορμο

Καστάνη

Όμως η παραλία που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο “Mamma Mia”, δεν είναι άλλη από την παραλία Καστάνη. Δικαιολογημένα άλλωστε, καθώς αποτελεί ένα μέρος άψογης αισθητικής, με πλούσια βλάστηση από πεύκα που υψώνονται περιμετρικά από την παραλία. Ενθουσιάστηκα με την λευκή αμμουδιά και τα βότσαλα που αχνοφαίνονται μέσα στα νερά, πάνω στα οποία καθρεφτίζονται τα δέντρα και δίνουν αυτό το υπέροχο γαλαζοπράσινο χρώμα.

Παραλία Καστάνη

Τι ξεχωριστό έχει η Σκόπελος

Γλώσσα

Στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, σκαρφαλωμένη πάνω σε λόφο, βρίσκεται ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός του νησιού. Ένα ξεχωριστό, γραφικό χωριό, γεμάτο στα ελαιόδεντρα και τις δαμασκηνιές που ενισχύουν την ομορφιά του τοπίου.

Αξίζει μια στάση για να χαζέψεις τα σπίτια με τις κεραμικές στέγες και τα ξύλινα μπαλκόνια, να χαθεί στα καλντερίμια της περιοχής και να πάρει μια γεύση από τη θέα στο λιμάνι του Λουτρακίου. Λέγεται ότι το ηλιοβασίλεμα από εκεί είναι ξεχωριστό. Δυστυχώς δε βρέθηκα εκείνη την ώρα, αλλά μπορείς να πας και να με επιβεβαιώσεις!

Πορτραίτο στο Βουνό

Άγιος Ιωάννης

Σε κοντινή απόσταση από τη Γλώσσα, βρίσκεται το πιο προβεβλημένο σημείο της Σκοπέλου. Το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη στο Καστρί είναι το κομβικό σημείο, όπου πραγματοποιείται η σκηνή του γάμου στο “Mamma Mia”. Ψηλά στη κορυφή του βράχου, να αγναντεύει τη θάλασσα.

Άλλοι μετρήσανε 112 άλλοι 106, εγώ ανέβηκα γρήγορα τα σκαλιά για να βρεθώ στο μπαλκόνι που βλέπει όλη την μαγευτική ομορφιά της φύσης. Αν κοιτάξεις καλά, μπορείς να διακρίνεις και μερικές απομονωμένες παραλίες ανάμεσα στα βράχια της περιοχής. Μέσα στο εκκλησάκι και η εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στην οποία, σύμφωνα με την παράδοση, οφείλεται η ανέγερση της μικρής εκκλησίας.

Εκκλησάκι Αγίου Ιωάννη Σκόπελος

Σκοπελίτικη τυρόπιτα

Η Σκόπελος διαθέτει υπέροχη κουζίνα με φαγητά αλλά και γλυκά (παραδοσιακά γλυκά με αμύγδαλο και κορόμηλο, λουκουμάδες κ.α.), όμως ξεχωρίζει ένα πιάτο. Ιδανικό για πρωινό, πρόγευμα μέχρι και απογευματινό, η Σκοπελίτικη στριφτή τυρόπιτα κατέχει σίγουρα μια θέση στην καρδιά μου. Όπως σίγουρα και αρκετών άλλων επισκεπτών και μη. Τηγανισμένη και εμπλουτισμένη με φέτα, θα τη βρεις σε κάθε παραδοσιακό φούρνο. Και θα γλύφεις τα δάχτυλά σου!

Χώρα Σκοπέλου

Φυσικά, το μέρος που μαζεύει το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης του νησιού, δεν είναι άλλο από τη χώρα. Η Σκόπελος μπορεί να περηφανεύεται ότι διατηρεί ακόμα τα γραφικά στενά και σοκάκια της, παρόλο που τα τουριστικά μαγαζάκια πληθαίνουν συνεχώς. Όμως ανάμεσα σε αυτά ανακάλυψα ιδιαίτερα μαγαζιά παραδοσιακής λαϊκής τέχνης με χειροποίητες κατασκευές.

Στενό στη Χώρα Σκοπέλου

Ακόμη, σε μερικά στενά θα βρεις παντοπωλεία που πουλάνε τοπικά προϊόντα του νησιού. Εκτός αν παρασυρθείς από την ομορφιά των σπιτιών και τις ανθισμένες αυλές του. Μη διστάσεις να περπατήσεις όλο το λιμάνι και να ανεβείς στα λευκά εκκλησάκια. Ή μπορείς να προσεγγίσεις το Ενετικό Κάστρο και να δεις μια άλλη εικόνα της Σκοπέλου.


Μπορείς η Σκόπελος να μη διαθέτει έντονη νυχτερινή ζωή, αλλά δεν παύει να είναι ξεχωριστή. Όταν πέσει ο ήλιος στη Χώρα, ανάβουν τα φώτα σε ταβέρνες και μπαράκια, ανυπομονώντας για τους επισκέπτες της νύχτας. Ψάχνεις για μεζεδάκια και τσίπουρο; Μήπως για χαλαρό ποτάκι και γλυκό ή κάπου με ζωντανή μουσική; Η Σκόπελος διαθέτει από όλα και μπορεί να ικανοποιήσει κάθε απαιτητικό επισκέπτη!

Αν επισκεπτόμουν ξανά τη Σκόπελο:

  • θα ήθελα να επισκεφτώ και άλλες παραλίες, με λιγότερους τουρίστες για περισσότερη χαλάρωση
  • θα ήθελα να μπω μέσα στο Λαογραφικό Μουσείο, που λειτουργεί μέσα σε ένα πανέμορφο παλιό αρχοντικό και να πάρω μια γεύση από τα ήθη και τα έθιμα του νησιού
  • θα επέλεγα να οδηγήσω μέχρι το βυζαντινό μοναστήρι της Ευαγγελίστριας.
  • θα επισκεπτόμουν τον παραδοσιακό οικισμό στο παλιό Κλήμα
  • θα επέλεγα να κάνω θαλάσσια σπορ και να εξερευνήσω την Σκόπελο πιο εναλλακτικά

Χρήσιμες συμβουλές που θα σου έδινα επιπλέον:

  • αν επιλέξεις να κυκλοφορήσεις με λεωφορείο, μην απογοητευτείς που δεν πηγαίνει μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη. Από τη Γλώσσα, υπάρξουν αρκετά ταξί που σε πηγαίνουν εκεί με στάνταρ ταρίφα. Φρόντισε όμως να το ξεκαθαρίσεις εξαρχής για να σε πάει και να σε φέρει.
  • Μπορείς να πάρεις το πλοίο από το Βόλο, από τη Θεσσαλονίκη, από το Μαντούδι της Εύβοιας αν έρχεσαι από το Νότο. Δεν υπάρχει μόνο μια επιλογή.
  • Μια καλή ιδέα για να εξερευνήσεις όλα τις Σποράδες, είναι το island hopping. Μείνε λίγες μέρες στο ένα νησί και μερικές στο άλλο, ώστε να απολαύσεις όλες τις ομορφιές που κρύβουν. Εντάξει, όχι όλες, αλλά σίγουρα τις πιο χαρακτηριστικές!

Εις το επανιδείν, όμορφη Σκόπελο!

Φύση από Γλώσσα και Εκκλησάκι Αγίου Ιωάννη Σκοπέλου
284="270"

Hello there!
Χαίρομαι
που βρίσκεσαι εδώ!

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις ιδιαίτερο περιεχόμενο στα εισερχόμενά σου. Σκέψεις, ιδέες και πράγματα που μου έκαναν εντύπωση. Για ταξίδια κι όχι μόνο.

Δύο φορές το μήνα, όχι κάθε μέρα.

Δεν στέλνω spam! Μόνο ουσιώδη info και πράγματα που θα σου δώσουν τροφή για σκέψη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *