Λέσβος: Επίσκεψη στον τόπο γέννησης του ούζου
Αρκετά μακριά από τον κύριο κορμό της Ελλάδας αλλά αρκετά κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, βρίσκεται το τρίτο μεγαλύτερο νησί της χώρας, η Λέσβος. Ένα κατάφυτο από τη μία και βραχώδες από την άλλη πλευρά του νησί. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη, όχι τόσο για τα τουριστικά αξιοθέατα που διαθέτει, αλλά λόγω του προσφυγικού.
Για μένα πάλι, δεν ήταν κάτι που θα περιόριζε την επίσκεψή μου. Ήθελα να δω με τα ίδια μου τα μάτια, όσες ομορφιές κρύβει το νησί. Μου αρκούσε μια αφορμή. Κι αφού τη βρήκα, το καλοκαίρι με πετούσα για άλλη μια φορά!
Λέσβος το νησί, Μυτιλήνη η χώρα, κύριε
Για πολλούς, η Λέσβος και η χώρα της, η Μυτιλήνη λόγω του μεγέθους της, παρερμηνεύονται συχνά ως ξεχωριστά μέρη. Από αφανείς, μα κι επιφανείς. Στη Μυτιλήνη άλλωστε μαζεύεται όλη η ζωή του νησιού. Με και χωρίς το φως του ήλιου.
Εκεί θα απολαύσεις την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, σε αρκετά αρχοντικά και δημόσιους χώρους. Στα μαγαζάκια με την προβλήτα στην περιοχή του λιμανιού να ξεχωρίζει. Με ψαροκάικα να συμπληρώνουν ένα τυπικό, ελληνικό, καθόλα νησιώτικο τοπίο!
Εδώ είναι εμφανής η επιρροή από την αρχιτεκτονική της Δυτικής Ευρώπης. Χαρακτηριστικό, ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Θεράποντα, μια κατασκευή στις αρχές του 19ου αιώνα. Όταν το βράδυ φωτίζεται ο τρούλος του, φαντάζει επιβλητικός, πιο ψηλά από τα υπόλοιπα κτίρια, σα να κυριαρχεί στο σκοτάδι της νύχτας.
Έξω από το κέντρο της χώρας, βρίσκονται τα ερείπια ενός βυζαντινού κάστρου. Χτίστηκε με σκοπό να επιβλέπει την κίνηση των πλοίων από την ανατολική πλευρά του νησιού. Βέβαια, τα περισσότερα ερείπια αυτού προέρχονται από την ανακατασκευή του Francisco Gateluzzo, που είχε κατακτήσει το νησί στα μέσα του 14ου αιώνα μ.Χ.
Η Λέσβος ξεχωρίζει για τα μοναστήρια που έχουν ιδρυθεί στο έδαφός της, με αποτέλεσμα να προσελκύει πλήθος ατόμων για θρησκευτικό τουρισμό. Οι δύο προστάτες του νησιού, μπορούν να βρεθούν στα μοναστήρια του Αγίου Ραφαήλ, εκεί που μαρτύρησε ο άγιος και του Ταξιάρχη. Κάθε περιοχή, έχει και μια ξεχωριστή ιστορία να διηγηθεί, που μεταφέρει από γενιά σε γενιά, ενώ κάθε χρόνο πραγματοποιούνται και τοπικά έθιμα προς τιμήν τους.
Η ξεχωριστή ομορφιά στο Βορρά της Λέσβου
Εκτός από τον θρησκευτικό, έντονη είναι η κινητικότητα επισκεπτών που αγαπούν τη φύση. Δεδομένου του μεγέθους και της μορφολογίας της, η Λέσβος διαθέτει αρκετά μέρη που αξίζεις να επισκεφτείς. Από το Νότο μέχρι τον Βορρά κι από τη Δύση μέχρι την Ανατολή.
Ένα κρυμμένο μυστικό σημείο του νησιού, που διαφεύγει συνήθως από τους επισκέπτες, λόγω της δυσκολίας να το προσεγγίσεις, είναι το χωριό της Σκάλας Σικαμινιάς. Ένα μικρό ψαροχώρι, εκεί που μεγάλωσε και έζησε ο συγγραφέας Στρατής Μυριβήλης, γράφοντας κοντά στον τόπο της έμπνευσής του.
Είναι αυτές οι περιοχές με τέτοια φυσική ομορφιά που αποπνέουν μια αύρα ηρεμίας και γαλήνης, όποια στιγμή κι αν τις επισκεφτείς. Το γαλάζιο της θάλασσας, η εκκλησία της Κυρά Παναγιάς στους βράχους, το μικρό λιμάνι με τα πολύχρωμα καΐκια και αρκετές ταβέρνες κατά μήκος αυτού. Με καθαρό ουρανό, στην απέναντι πλευρά, αντικρίζεις και το Αϊβαλί.
Πιο βόρεια από της Σκάλα Σικαμινιάς, ένα από τα πιο γνωστά και πιο όμορφα σημεία του νησιού, βρίσκεται στον Μόλυβο. Μια μικρή πόλη, με μακρόχρονη ιστορία χτισμένη πάνω σε λόφο. Καθώς πλησιάζεις, μπορείς να αντιληφθείς την οχύρωση που την περιβάλει.
Στην κορυφή, ένα βυζαντινό κάστρο, στέκει ακόμα ως ενθύμηση ενός περήφανου παρελθόντος, σαν να επιβλέπει τη μικρή πόλη. Η διατήρησή του είναι τόσο καλή που συγκαταλέγεται στα πιο καλοδιατηρημένα όλης της Μεσογείου. Σήμερα αποτελεί μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO.
Εγώ πάλι, κυκλοφόρησα από τη βάση ως τη κορυφή σε μια προσπάθεια να χαθώ στον χρόνο, μέσα από αυλές και κρυμμένα μπαλκόνια, πέτρινα αρχοντικά, στενά και μικρές αγορές ενός ειδυλλιακού σκηνικού. Να γίνω για λίγο μέρος αυτού το τόπου, που κάποτε στην αρχαιότητα αποκαλούσαν Μύθυμνα.
Πολύ κοντά, αλλά λιγότερο γνωστό σα μέρος συγκριτικά με τον Μόλυβο, βρίσκεται ο οικισμός της Πέτρας, ένα μικρό γραφικό χωριό. Εκεί μαζεύονται αρκετοί τουρίστες και επιλέγουν να κάνουν βόλτες στα πέτρινα δρομάκια, με την παραλία στο πλάι τους. Κύριο αξιοθέατο της περιοχής, η εκκλησία της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, χτισμένη πάνω σε ένα τεράστιο βράχο, μεγαλοπρεπής από χαμηλά.
Μα το φαί είναι στο Νότο
Η Λέσβος έχει αρκετά χωριά, τα καθένα με μια ιδιαίτερη ομορφιά και μια ιστορία να το συνοδεύει. Ένα από τα πιο παραδοσιακά χωριά του νησιού, που έχει αποκτήσει φήμη για την τέχνη της κεραμικής που ασκείται εκεί, είναι το χωριό της Αγιάσου.
Σε αυτό το σημείο βρίσκεται και το υψηλότερο σημείο του νησιού, μιας και είναι χωριό του βουνού. Η τεχνοτροπία στα σπίτια, τα δρομάκια που θυμίζουν ιταλική ταινία και τα παραδοσιακά καφενεία, είναι σίγουρα από τα κύρια αξιοθέατα του χωριού.
Αλλά όπως ανέφερα και πριν, υπάρχει και μια ιστορία από πίσω. Πριν χρόνια, λέγεται ότι ένας μοναχός, ο Αγάθωνας, ήρθε στο χωριό με την εικόνα της Παναγίας, την οποία λέγεται ότι καλλιτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Σήμερα, η Αγιάσος, οφείλει την ύπαρξή της σε αυτό το γεγονός, μιας και από τότε οργανώθηκε το χωριό, μετά από το μοναστήρι που δημιουργήθηκε και λειτούργησε στην περιοχή.
Φυσικά, ένα ταξίδι στη Λέσβο, για να μοιάζει ολοκληρωμένο, πρέπει να συνοδευτεί από την επίσκεψη στο σημείο δημιουργίας και ανάπτυξης του ούζου, του εθνικού ποτού, όπως αποκαλείται, της Ελλάδας. Το μέρος αυτό βρίσκεται στο Πλωμάρι. Εξ’ ου και η αναφορά για το Ούζο Πλωμαρίου.
Ακόμη ένα παραδοσιακό, πολύχρωμο και αρκετά ζωντανό χωριό, με πέτρινα σπίτια και μαγαζιά δίπλα στη θάλασσα, εκεί που μπορεί να γευτεί την αυθεντικότητα στη γεύση του ούζου, με έντονο τον γλυκάνισο. Πάντα μαζί με καλούς φίλους, φαγητό και δίπλα στη θάλασσα, ενώ ο ήλιος θα κάνει την πρώτη και τελευταία του βουτιά πριν εξαφανιστεί. Σίγουρα ένα ακόμα μέρος που επιβάλλεται να επισκεφτείς!
Μα που πήγαν όλα τα δέντρα στη Δύση;
Εκτός από τα κάστρα, το ούζο, τα πέτρινα σπίτια και το υπέροχο φαΐ εκεί που σκάει το κύμα, η Λέσβος έχει κάτι που δεν έχει κανένα ελληνικό νησί: το Απολιθωμένο Δάσος. Φυσικά, δεν υπάρχει πια σα δάσος, αλλά ως πετρωμένα δέντρα, που κάποτε, πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια αναπτύσσονταν κανονικά, μιας και καλύφθηκαν έπειτα από την έκρηξη του ηφαιστείου στο νησί. Ουαου;
Για να φτάσουμε εκεί όμως, έπρεπε να διανύσουμε από τη μία άκρη του νησιού στην άλλη, στο Σίγρι. Ένα μακρύ και αρκετά απαιτητικό ταξίδι, καταλάβαμε και στη συνέχεια. Κι αυτό, μιας και καταλάβαμε ότι η βενζίνη δεν ήταν αρκετή, κάτι που μας βρήκε να ψάχνουμε βενζινάδικο Κυριακή μεσημέρι σε νησί. Σημείωσε ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΑΣΩ ΝΑ ΓΕΜΙΣΩ ΤΟ ΝΤΕΠΟΖΙΤΟ. Σίγουρα δε θα ήθελες να περάσεις το βράδυ σου στα βουνά της περιοχής.
Φτάνοντας εκεί, το πρώτο μέλημά μας ήταν να ψάξουμε το μουσείο και το χώρο του απολιθωμένου δάσους. Ψηλά από το λιμάνι, με θέα τη θάλασσα και το κάστρο στο Σίγρι, ανάμεσα σε μεγάλους και μικρούς κορμούς απολιθωμένων δέντρων, βρήκαμε την είσοδο του μουσείου. Με ένα εισιτήριο των…. μας ενημέρωσαν για την ιστορία της περιοχής, τις έρευνες και αναλύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέσα από προβολή ειδικού βίντεο.
Έπειτα περιηγηθήκαμε σε διάφορα εκθέματα που καλύπτουν περιπτώσεις απολιθωμάτων της περιοχής, καθώς και στην Αριζόντας της Αμερικής, σε συνδυασμό με ανθρωπολογικά δεδομένα. Κρίμα, που δε καταφέραμε να συμμετάσχουμε στην προσομοίωση σεισμού που πραγματοποιούν σε ειδικό θάλαμο. Κυκλοφορήσαμε στον καλυμμένο χώρο εξωτερικά και πέρα του μουσείου, όπου ανακαλύψαμε ακόμη μεγαλύτερα τμήματα απολιθωμάτων. Από το 1985, ο χώρος του απολιθωμένου δάσους έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης.
Καλό το φαί και η θέα, αλλά έχει καλές παραλίες η Λέσβος;
Η Λέσβος, σα μεγάλο νησί, διαθέτει αρκετές παραλίες. Για να βρεις όμως την ιδανική, θα πρέπει να φύγεις μακριά από τη χώρα του. Μια από τις πιο γνωστές παραλίες και η μεγαλύτερη στο νησί, είναι αυτή των Βατερών. Ανοιχτό γαλάζιο, ιδανικό για χαλάρωση και κολύμπι, σε μια έκταση τουλάχιστον 8χλμ, συνεπώς με αρκετές επιλογές μπαρ για να διαλέξεις. Α κι αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, μπορείς να διακρίνεις τη Χίο σε απόσταση.
Άλλη περιοχή για μπάνιο, βρίσκεται στην παραλία του χωριού Πέτρα. Αν και όχι τόσο εντυπωσιακή, όσο των Βατερών, τα νερά της σε χαλαρώνουν εξίσου το ίδιο.
Σε κοντινή απόσταση από το Σίγρι, βρίσκεται και η Σκάλα Ερεσού, μια πανέμορφη παραλιακή περιοχή, με αρκετά beach bars, εστιατόρια και λοιπά μαγαζιά. Η περιπέτειά μας από το Σίγρι μας έκανε να την εκτιμήσουμε λίγο παραπάνω από τις υπόλοιπες. Η εικόνα όμως που μου έχει εντυπωθεί στο μυαλό, δεν είναι άλλη από το ηλιοβασίλεμα στο Αιγαίο και ένα μικρό νησάκι να διαφαίνεται από την ακτή στον ορίζοντα. Μαγικό!
Στο τέλος, αν έπρεπε να περιγράψω με μια εικόνα την εμπειρία μου στο νησί, αυτή θα ήταν να τρώω σαρδέλες και λαδοτύρι, πίνοντας ούζο δίπλα στη θάλασσα, με έναν ήλιο να βουτάει στο Αιγαίο πέλαγος.
Αν επιστρέψω ξανά στο νησί:
- Παρόλο που κατάφερα να δω αρκετά σημεία του νησιού, πάντα υπάρχει το κάτι παραπάνω. Όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, κοντά στο λιμάνι, που κουβαλάει ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της Λέσβου.
- Θα ήθελα να επισκεφτώ τα ιαματικά λουτρά της Εφταλούς. Τα νερά αυτής της πηγής, που αναβλύζει κάτω από τη θάλασσα, λέγεται ότι ενδείκνυνται για τη θεραπεία πολλών παθήσεων, καθώς και χαλάρωση των μυών. Καλά, μάλλον στα γερατειά με βλέπω…
- Να φάω και να πιω, όπως τότε. Βέβαια είχα και καλό οικοδεσπότη!
Και κάτι χρήσιμο να έχεις κατά νου:
- Κάνε κράτηση κάποιου μεταφορικού μέσου αν θες να απολαύσεις το νησί. Το σύστημα με τα λεωφορεία, δεν είναι το δυνατό τους σημείο εκεί.
- Δοκίμασε όσες μάρκες ούζων μπορείς. Το νησί διαθέτει αρκετές, που μπορείς να καταλήξεις σε κάποιο αγαπημένο. Σε εμένα σίγουρα έμεινε του Βαρβαγιάννη το Μπλε.
- Για το κάστρο του Μόλυβου, προτίμησε να πας από νωρίς, καθώς το μεσημέρι κλείνει τις πόρτες του και… θα απογοητευτείς!
Υ.Γ: Κάνοντας κράτηση για διαμονή μέσα από αυτό το link, κερδίζεις έκπτωση από το booking.com και βοηθάς παράλληλα το site να συνεχίσει. Εναλλακτικά, αν δεν έχεις ανακαλύψει το Airbnb, μπορείς να δημιουργήσεις λογαριασμό από εδώ και να κερδίσεις έκπτωση στην πρώτη σου κράτηση.
Μέχρι να τα πούμε ξανά Λέσβο!
Ένα σχόλιο
Παράθεση: