8+1 τρόποι για να εκμεταλλευτείς την καραντίνα
Καλησπέρα ταξιδιώτες και ταξιδιώτισσες,
Την τελευταία φορά συζητούσαμε για το ταξίδι στη Σκωτία. Την τελευταία φορά κάναμε σχέδια για τη νέα χρονιά. Και δύο μήνες πριν μου λέγανε φίλοι και γνωστοί για τα σχέδιά τους τα ταξιδιωτικά, σε πόλεις, νήσους και χωριά. Μα κανένας δε μιλούσε για καραντίνα.
Με το μήνα Μάρτιο όμως, είδαμε να αλλάζει άρδην η καθημερινότητά μας και η λογική του #menoumespiti να επαναλαμβάνεται νυχθημερόν σα νέο χιτάκι, απόφθεγμα και έμμεσο μέτρο πρόληψης των ημερών. Εισιτήρια ακυρώθηκαν, οι καφέδες της «επόμενης φοράς» μετατέθηκαν ακόμα πιο μακριά, και με τα νέα μέτρα, οι βόλτες περιορίστηκαν στο νούμερο έξι της φόρμας δήλωσης. Σαλόνι – κουζίνα – μπάνιο – υπνοδωμάτιο και στο τσακίρ κέφι οι πιο τυχεροί τραβάνε για ταράτσα.
Ξύπνησα 1η του Απρίλη με την ελπίδα ότι όλα θα είναι μια καλοστημένη φάρσα. Πλεκτάνη θα πούνε μερικοί φίλοι συνωμοσιολόγοι και θα αρχίσουν να πληθαίνουν οι δημοσιεύσεις για οργανωμένη σκευωρία. Τα παραβλέπω. Παρόλο που η κατάσταση με την καραντίνα καλά κρατεί.
Αλλά θα δώσω την προσοχή μου σε σένα. Που έψαχνες χρόνο ελεύθερο, ώρες περισσότερες, για να τις προσθέσεις, όπως όπως στο πρόγραμμά σου. Μερικά λεπτά να περισσεύουν για να ξοδέψεις στο αγαπημένο σου χόμπι, να τελειώσεις εκείνο το βιβλίο που πιάσανε σκόνη η σελίδες του στο ράφι, για την ταινία ή τη σειρά που ήθελες. Και να η ευκαιρία σου!
Σε αυτό το άρθρο θα σου δώσω μερικές εναλλακτικές για να μη περνάει ο χρόνος σου άσκοπα, μα παραγωγικά και προπάντων, χωρίς βαρεμάρα. Ζεις σε μια εποχή τεχνολογίας, ευκαιρία να την αξιοποιήσεις στο μέγιστο. Σε κάτι παραπάνω από δέκα βίντεο με κατοικίδια στο Facebook και memes στο 9gag (αυτό πηγαίνει και σε μένα).
Κάνε εξερεύνηση στη βιβλιοθήκη σου
Άφησε για μια στιγμή το κινητό σου και αναζήτησε εκείνον τον σκονισμένο τόμο του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών που δεν ολοκλήρωσες ποτέ. Γιατί ήταν μεγάλος, γιατί εσύ ήσουν σε ηλικία που λίγα καταλάβαινες, γιατί ο χρόνος όσο μεγάλωνες περιοριζόταν. Ή και άλλα βιβλία, μικρότερα ή μεγαλύτερα. Γράψου στο Goodreads.com και βάλε challenges στον εαυτό μου πχ. Ένα βιβλίο το μήνα, γιατί όχι και παραπάνω. Και αν είσαι λάτρης των ebooks, τα νέα είναι καλά για σένα. Ρίξε μια ματιά σε Scribd και Blinklist που δίνουν δωρεάν 30 μέρες συνδρομή και θα βρεις πολλά διαμαντάκια.
Γίνε master της επικοινωνίας για το επόμενο ταξίδι
Προφανώς θα σκεφτείς, ότι δεν είναι περίοδος να αναρωτιέσαι πότε και που θα είναι η επόμενή σου εξόρμηση. Μα ποιος μπορεί να σταματήσει το νου να ονειρεύεται; Γιατί όχι να μην προετοιμάζεται κιόλας; Ευκαιρία να ξεκινήσεις κάποια ξένη γλώσσα, ακολουθώντας το δικό σου πρόγραμμα και μοτίβο, ενώ βρίσκεσαι σε καραντίνα. Πλέον υπάρχουν τόσος εφαρμογές, sites και κανάλια στο YouTube για να παρακολουθήσεις. Είτε στο κινητό και το tablet σου ή, για μεγαλύτερη ευχέρεια, στον υπολογιστή σου. Πολύ γνωστές εφαρμογές για εκμάθηση γλωσσών είναι το Duolingo, Babbel και Memrise που μπορείς να βρεις σε κάθε συσκευή. Ή αλλιώς, ακόμη και μέσω Podcasts…!
Ανακάλυψε τι εστί Podcast
Στην Ελλάδα αυτό το μέσο μοιάζει να έχει αρχίσει να αναπτύσσεται εντονότερα το τελευταίο εξάμηνο. Μιλάω πάντα για εκτός των πόλεων της Αθήνας, άντε και της Θεσσαλονίκης. Λέγεται ότι, η μέση διάρκεια προσοχής του ανθρώπινου εγκεφάλου μεταβάλλεται συνεχώς από 8 μέχρι 12 δευτερόλεπτα. Πιο δύσκολα με την ανάγνωση κειμένου, λίγο ευκολότερα με την παρακολούθηση οπτικοακουστικού υλικού και μάντεψε… ακόμα καλύτερα όταν περιορίζεται μόνο στον ήχο! Τα Podcasts λοιπόν είναι ηχογραφημένες – μονταρισμένες εκπομπές, το καθένα με διαφορετική θεματική και διάρκεια, τα οποία μπορεί να κατεβάσει ο καθένας στη συσκευή του, μέσα από διάφορες πλατφόρμες, και να τα ακούσει όποτε θέλει. Χωρίς περιορισμούς και υποχρεώσεις. Μπορείς να βρεις από χιουμοριστικές, αθλητικές, κινηματογραφικές, αυτοβελτίωσης, εκπαιδευτικές, ή και με πιο γενικές θεματικές, αλλά και με καλεσμένους εκπομπές. Μπορείς φυσικά να ανακαλύψεις και ταξιδιωτικές, όπως αυτή που κάνω με τον φίλο Αργύρη για τους Trip Flakes και να μου γράψεις τη δικιά σου άποψη.
Φτιάξε το δικό σου «Ημερολόγιο Καραντίνας»
Φυσικά αστειεύομαι ως ένα βαθμό με αυτόν τον όρο. Αλλά αναφέρομαι περισσότερο στον όρο του Journaling. Την καταγραφή της καθημερινότητάς σου, όσο βαρετή κι αν φαντάζει μερικές φορές σε ένα αρχείο ημερολογίου. Δεν χρειάζεται να βρίσκουν χώρο στις σελίδες μόνο οι στιγμές που σε ενθουσίασαν ή που σου συνέβη κάτι το πρωτόγνωρο. Μπορεί να είναι σκέψεις, έκφραση ευγνωμοσύνης, μορφές τέχνης ή ακόμη και προγραμματισμός της καθημερινότητάς σου στην καραντίνα. Αρκετοί δημιουργοί, ερευνητές, συγγραφείς και φιλόσοφοι της γενιάς μας κρατάνε ημερολόγιο. Γιατί όχι κι εσύ;
Εμπλούτισε τις γνώσεις σου σε ότι σου αρέσει
Η περίοδος αυτή κρίνεται κατάλληλη για να γραφτείς σε όποιο course και webinar ήθελες πιο πριν. Βλέπεις, σου δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσεις τις σπουδές διαδικτυακά σε τομείς που δεν κοιτάνε τι έγραψες στις πανελλήνιες κι αν τα μόρια φτάνουν για την εισαγωγή. Μέσα από διάφορες πλατφόρμες, φιλοξενούνται μαθήματα από πανεπιστήμια, κολλέγια και σχολές που μπορείς να παρακολουθήσεις από την άνεση του υπολογιστή σου. Σε μερικά δίνεται η ευχέρεια να ακολουθήσεις με βάση το δικό σου πρόγραμμα, ενώ σε άλλα ορίζουν αυτά τις ημέρες και ώρες που θα ανεβαίνει υλικό για ασύγχρονη εκπαίδευση με πιθανές ασκήσεις. Ενδεικτικά μπορείς να δεις μερικά στο Coursera, EdX, και FutureLearn.
Ανακάλυψε αν σου αρέσει η γυμναστική
Θα σου φανεί ειρωνεία αυτή η φράση. Κι όμως, σκέψου για λίγο πόσο καιρό αποφεύγεις να φροντίσεις τον εαυτό σου γιατί εμφανίζονται συνεχώς διάφοροι και ποικίλοι λόγοι που σε παρασέρνουν; Δικαιολογείς τον εαυτό σου και μετά σε πιάνουν οι τύψεις. Για να καταλήξεις στο κλασσικό «την επόμενη φορά». Να που η επόμενη φορά ήρθε! Κατέβασε εφαρμογές για γυμναστική (εδώ μερικές), βάλε το YouTube ή Instagram live της επιλογής σου, φόρεσε αθλητικά και ξεκίνα! Πριν την καραντίνα, έλεγα στον εαυτό μου πως θα ξεκινούσα για ακόμη μια φορά γυμναστήριο που είχα διακόψει πριν φύγω για την Αγγλία. Πέρασαν οκτώ μήνες και βρήκα τον εαυτό μου να βγαίνει για τρέξιμο και να κάνει push ups. Ότι μπορεί ο καθένας…
Βγάλε τον σεφ από μέσα σου
Θα μου πεις, Χάρη με κοροϊδεύεις; Πιο πάνω μου γράφεις για γυμναστική του σώματος και η επόμενη εναλλακτική είναι η γυμναστική… του στόματος; Σκέψου μόνο όμως ότι ΕΣΥ θα έχει υπ’ ευθύνη σου τα υλικά και τις ποσότητες που θα χρησιμοποιηθούν! Μη φοβηθείς και ξεκίνα από τα βασικά: ένα από ψωμί στο φούρνο μέχρι μια πιο extravagant συνταγή που θα γλύφεις τα χέρια σου. Άλλωστε, αυτή την περίοδο, η προτίμηση του κόσμου έχει στραφεί σε βίντεο και συνταγές μαγειρικής, αφού όλοι κρύβουν ένα σεφ μέσα τους! Βάλε και λίγη ταξιδιωτική διάθεση και αναζήτησε για συνταγές από διάφορα μέρη του κόσμου. Και κάνε την κουζίνα σου, πολυπολιτισμική!
Γίνε κριτικός κινηματογράφου
Είτε μόνος είτε σε συνεννόηση με φίλους, βγάλτε μια λίστα με ταινίες που θα ήθελες να δεις. Τις τελευταίες ταινίες, υποψήφιες για Όσκαρ, πρόλαβες να τις δεις; Αν όχι, είναι ευκαιρία! Γράψε σε ένα φύλλο χαρτί τις κατηγορίες και κάνε εσύ τις δικές σου απονομές. Ή αλλιώς, μπορείς να δοκιμάσεις να δεις κινηματογραφικές παραγωγές από άλλες χώρες, πέραν του αμερικανικού κινηματογράφου. Θα εκπλαγείς πόσες ταινίες δε βλέπουν το φως το δημοσιότητας, αφού τις καλύπτουν τα blockbusters και οι μεγάλες αμερικανικές παραγωγές. Κι αν ψάχνεις ταινίες να σε ταξιδέψουν, βρες μερικές προτάσεις εδώ αλλά και εδώ.
Πέτα για ξεναγήσεις σε γνωστά μουσεία, ψηφιακά
Ήθελες πάντα να επισκεφτείς το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και η καραντίνα σου χάλασε τα σχέδια; Σου έχω τη λύση! Μέσα από ψηφιακές διαδρομές στις συλλογές μεγάλων μουσείων, μπορείς να θαυμάσεις, έστω και από την οθόνη της συσκευής σου, έργα στο Βρετανικό Μουσείο, στα μουσεία του Βατικανού, να δεις στο Παρίσι τι κρύβει το Λούβρο, αλλά κι εδώ, στα ενδότερα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας.
Θα μπορούσα να αναλωθώ στη δυνατότητα που σου προσφέρει το Netflix να απολαμβάνεις σειρές χωρίς όριο και on demand, αλλά προτίμησα να δώσω την προσοχή μου αλλού. Φυσικά υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές, όπως να παρακολουθήσεις θεατρικές παραστάσεις online, να φτιάξεις επιτέλους λίστες μουσικής για να ακούς σε κάθε περίσταση, να βάλεις σε μια σειρά τους φακέλους με τις φωτογραφίες από τα ταξίδια σου, να πάρεις φίλους και γνωστούς για να πιείτε πλέον τον καφέ σας… ηλεκτρονικά ή να αρχίσεις ακόμη και τη ζωγραφική, είτε με ελεύθερο σχέδιο είτε με color – books.
Ότι κι αν αποφασίσεις, φρόντισε να μην αφήνεις ούτε στιγμή να περνάει ανεκμετάλλευτη. Κάποια στιγμή, μπορεί να λησμονείς τον υπερβολικά ελεύθερο χρόνο που έχεις σήμερα. Κι ας είναι μέσα σε καραντίνα.
ΥΓ: Σε ευχαριστώ που διάβασες μέχρι κι αυτό το σημείο το άρθρο αυτό. Δεν το θεωρώ δεδομένο, μιας και λείπω αρκετό καιρό από κοντά. Ελπίζω η ασφάλεια του σπιτιού μας να μεταφερθεί σύντομα ξανά στους δρόμους της χώρας και όλο τον κόσμο. Για να αρχίσουμε να ταξιδεύουμε και πάλι πιο συχνά. Πάντα με σύνεση.
Όπως αρκετοί, έτσι κι εγώ ξεκίνησα να ασχολούμαι με νέα πράγματα. Ένα από αυτά είναι η δημιουργία και αποστολή Newsletters που θα βοηθήσει να μείνουμε σε επαφή (και μετά την καραντίνα) και να σου στέλνω δημιουργικά νέα και πράγματα που ανακαλύπτω για το ταξίδι, το lifestyle και άλλα πολλά. Αν σου αρέσει αυτή η ιδέα, μπορείς να γραφτείς στη φόρμα από κάτω. Το πλάνο είναι για δύο φορές το μήνα χωρίς spamming. Δέχεσαι;
5 σχόλια
Παναγιώτης
Πολύ ωραίο το άρθρο σου Χάρη, και ακόμα πιο ωραίος ο τρόπος με τον οποίο περιγράφεις τη καραντίνα. Θα ήθελα να προσθέσω και εγώ ένα webinar, και πιο συγκεκριμένα τον Θοδωρή από το Greekcoach.gr που τον παρακολουθώ τους τελευταίους μήνες αρκετά, ο οποίος έχει πάρα πολλά βίντεο και στο YouTube Κανάλι του και σου μαθαίνει πάρα πολλά για την εργασία, την προσωπική σου ανάπτυξη, την επίτευξη των στόχων σου και πολλά ακόμα.
Θα ήθελα να προσθέσω επίσης, πως μιας και η καραντίνα μας έχει κλεισμένους στα σπίτια, αυτή είναι μια εξαιρετική στιγμή για να ξεκινήσεις να μαθαίνεις νέα πράγματα που δεν γνώριζες και ίσως σου φανούν χρήσιμα μελλοντικά. Μπορείς να ξεκινήσεις να μαθαίνεις, όπως ανέφερες και εσύ, μια νέα γλώσσα. Εγώ θα μπω πιο “βαθιά” στην τεχνολογία, αναφέροντας πως υπάρχουν αρκετοί οδηγοί για να μάθεις μια νέα γλώσσα προγραμματισμού, επεξεργασία φωτογραφιών ή βίντεο, ίσως να ψαχτείς περισσότερο με το vlogging, το blogging ή το podcasting, μεταξύ άλλων. Το διαδίκτυο είναι τεράστιο, οπότε καθένας μπορεί να βρει μπόλικο και χρήσιμο υλικό για να επεκτείνει τις γνώσεις του.
Harry Georgakis
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
Πράγματι, οι επιλογές που έχει κάποιος για να αξιοποιήσει το χρόνο του στο μέγιστο, ευτυχώς είναι αρκετές. Ειδικά αν θέλει να ξεκινήσει και να ασχοληθεί με κάτι νέο, το οποίο μπορεί να γίνει και το νέο του χόμπι!
Erisadesu
Πολύ ωραίος και ποιοτικός τρόπος να περάσεις την καραντίνα.
Ανακάλυψα οτι όσο μου αρέσει να πηγαίνω γυμναστήριο, δεν μου αρέσει η γυμναστική στο σπίτι! Υπέροχο το Podcast
Harry Georgakis
Χαχαχ γυμναστική στο σπίτι είναι σίγουρα μεγάλο challenge! Δε σε εμπνέει τόσο το περιβάλλον που περνάς πιο χαλαρές στιγμές!
Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου!
Παράθεση: