2 1
WAY OF LIFE

Γιατί αγαπώ να ταξιδεύω

H αρχή αυτού του έτους με βρήκε με οικογένεια και συγγενείς να ανταλλάζουμε ευχές για καλή χρονιά, αγκαλιές, φιλιά και όλα τα σχετικά. Στη συνέχεια, θα συναντούσα φίλους για να διασκεδάσουμε σε φιλικό σπίτι. Ξέρεις, εκεί που μαζεύεσαι με γνωστούς κι αγνώστους, θα πιεις λίγο παραπάνω, θα παίξεις κάποιο παιχνίδι να ανάψουν τα αίματα και, ίσως, καταλήξεις αργότερα σε κάποιο νυχτερινό κέντρο (not a fan though).

Συνάντησα άτομα που είχα καιρό να δω, μάλλον μήνες ή και παραπάνω, οπότε ήταν λίγο προβλεπόμενo πως θα κυλούσε κάθε συζήτησή μας – «τι κάνεις αυτόν τον καιρό, πως πηγαίνει η δουλειά, πόσο θα μείνεις για τις γιορτές;».

Μέχρι που έπεσα στην συχνή, τελευταία, ερώτηση (όταν δε με ρωτάνε για χιλιοστή φορά αν ψήλωσα κι άλλο) «με τι ασχολείσαι και ταξιδεύεις τόσο συχνά;» ή επίσης «γιατί βρίσκεσαι κάθε φορά κάπου αλλού;» Βασικά, ταξίδευα, τον προηγούμενο χρόνο. Το 2019, με λίγη τύχη και σωστό προγραμματισμό, μπορεί να αποβεί εξίσου ταξιδιάρικο και συναρπαστικό.

Δε χρειάστηκε να σκεφτώ παραπάνω. Μπορεί η δουλειά μου να μην έχει καμία σχέση με τις περιπλανήσεις (του τόπου, άλλο θέμα του μυαλού) αλλά κάθε άνθρωπος έχει κρυμμένες αγάπες. Μια από αυτές είναι τα ταξίδια. Της απάντησα αρνητικά και συμπλήρωσα ότι ταξιδεύω γιατί πολύ απλά, μου αρέσει, με γεμίζει, με συναρπάζει. Λίγο αργότερα θα συλλογιζόμουν τους «λόγους» που έχουν διαμορφώσει έτσι αυτή την πτυχή του χαρακτήρα μου. Εκτός από τη συνεχή αίσθηση μιας μόνιμης φυγής (κάντε ότι δεν το διαβάσατε ποτέ).

Τους συγκέντρωσα και εν συντομία παραθέτω τους 5+1 (δώρο έκπληξη) λόγους – αιτίες – αφορμές που μου αρέσουν και μπορεί να σου αρέσουν και σένα τα ταξίδια. Ή τι παραπάνω μπορεί να σου προσφέρει.

1. Μαθαίνεις περισσότερα από όσα ήξερες για τον κόσμο που σε περιβάλει

Θα μου πεις ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας, των ταχυτήτων στο διαδίκτυο, που κάθε πληροφορία είναι εύκολα και άμεσα προσβάσιμη, γιατί να αφήσω το σπίτι μου και να μην πατήσω την αναζήτηση στο Google; Χιλιάδες παράθυρα και αποτελέσματα στα χέρια μου να καλύψουν τις απορίες μου. Κι εκεί θα σου απαντήσω πως σίγουρα σου προσφέρεται απλόχερα κάθε δεδομένο για κατανάλωση με περισσή δυνατότητα, αρκετές φορές χωρίς να ξοδέψεις ούτε ένα ευρώ παραπάνω. 

Όμως καμία πληροφορία στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού σου, καμία διδασκαλία στα θρανία του σχολείου ή της σχολής σου δε μπορεί να σε εκπαιδεύσει καλύτερα από τα ταξίδια. Για την αναζήτηση νέων, συναρπαστικών και πρωτόγνωρων εμπειριών και πραγμάτων, οφείλεις να φτιάξεις την βαλίτσα σου και να ταξιδέψεις. Φαντάσου πόσα πράγματα δε γνωρίζεις για την καθημερινότητα άλλων λαών, κυρίως συνηθειών που μπορούν να αλλάξουν τη δικιά σου καθημερινότητα αν τα εφαρμόσεις.  Πόσο εύκολα μπορούν να αλλάξουν στη ζωή σου! Από κάτι απλό μέχρι κάτι περίπλοκο. Έτσι άλλωστε γεννήθηκαν κι αρκετές μεγάλες «ιδέες»!

4

2. Εκτιμάς περισσότερο τη ζωή και τον κόσμο γύρω σου

Είχα διαβάσει κάποτε πως «ταξιδεύουμε όχι για να δραπετεύσουμε από τη ζωή αλλά για να μη δραπετεύσει η ζωή από εμάς». Εγώ θα προσθέσω πως ερωτεύεσαι περισσότερο τη ζωή μέσα από τα ταξίδια, καθώς ζεις κάθε φορά μια διαφορετική πλευρά της. Συναντάς και μοιράζεσαι περισσότερες οπτικές της ζωής, όχι μονάχα της δικιάς σου αλλά και άλλων ανθρώπων. Ως αποτέλεσμα καταλήγεις με μια διευρυμένη εικόνα των πραγμάτων, για τους ίδιους τους ανθρώπους και τις κουλτούρες. Κι εκεί αντιλαμβάνεσαι ότι δεν είσαι το κέντρο του κόσμου αλλά μια σταγόνα στον ωκεανό.

Ανάμεσα σε τόσα δισεκατομμύρια ανθρώπων, τα μάτια μας μπορούν να συναντήσουν απειροελάχιστο ποσοστό από αυτούς. Αυτό μπορούμε μόνο να το αντιληφθούμε όταν επιδιώκουμε να γνωρίσουμε τι υπάρχει έξω από το σπίτι μας, την πόλη, την χώρας μας. Είναι μεγάλο δώρο να καταφέρεις να αντιληφθείς πως η δικιά σου ζωή διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από τη ζωή του άλλου και δεν υπάρχει μόνο άσπρο και μαύρο σε αυτή τη ζωή. Κι έτσι καταλήγεις να εκτιμήσεις λίγο παραπάνω αυτό που έχεις!

DSC 0103

3. Υπάρχουν τόσοι πολιτισμοί και περιοχές που οφείλεις να δεις με τα ίδια σου τα μάτια

Αν ανήκεις στους ανθρώπους άνω των 23 ετών, πιθανόν θα είχε πάρει το μάτι σου κάποτε τις ταξιδιωτικές περιηγήσεις στη ΝΕΤ της Μάγιας Τσόκλη (εγώ προσωπικά λάτρευα την εκπομπή). Ή και οποιαδήποτε ταξιδιωτική εκπομπή στη συνέχεια σε τηλεόραση και διαδικτυακά. Πόσα μέρη και πόσες εικόνες έχουν περάσει από μπροστά σου, πόσα πρόσωπα και πολιτισμοί μέσα στην οθόνη σου. Και πως να τα πλησιάσεις, πως να αισθανθείς και πως να νιώσεις την εμπειρία να αντικρίζεις αξιοθέατα σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις,  κρυμμένα διαμάντια σε χώρες της Ασίας, μοναδικά σημεία στην αμερικανική ήπειρο και άλλες περιοχές; Παρά μόνο με τα ταξίδια!

Δεν είναι μόνο ο πύργος του Eiffel, το Big Ben του Λονδίνου ή το Κολοσσαίο της Ρώμης. Αλλά και τα μεσαιωνικά τείχη της Τζιρόνας στην Ισπανία, το τείχος του Βερολίνου, τα κανάλια του Άμστερνταμ, η Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη και άλλα τόσα. Μεγάλη ευτυχία να καταφέρεις να συναντήσεις αυτή την υπέροχη ποικιλομορφία πολιτισμών που μας περιβάλει!

6

4. Σε βοηθάνε να ωριμάσεις μέσα από τις δυσκολίες (για να εκτιμήσεις περισσότερο τις όμορφες στιγμές που ακολουθούν)

Στα πρώτα ταξίδια που έκανα χωρίς την παρουσία γονιών, με ελάχιστους φίλους αλλά και για λίγες μέρες μόνος μου, δεν έλειψαν οι αναποδιές. Πως να ξεχάσω τον εαυτό μου να αγωνιά πως να βρει τη στάση για να επιστρέψει στο ξενοδοχείο χαμένος στο μετρό του Λονδίνου την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, να ανεβαίνει σε λάθος τρένο για Βαρσοβία με τον κίνδυνο να βρεθεί στη μέση της Πολωνίας, να μπλέκει άθελά του σε καβγά στην Κρακοβία, να μη βρίσκει το σπίτι στο Βερολίνο με τον καιρό στους μείον βαθμούς και χιόνι, να ξενυχτά στο σταθμό των Βρυξελλών γιατί αλλάξανε το δρομολόγιο του τελευταίου λεωφορείου, να προσπαθεί να συνέλθει στο Μπατούμι γιατί το φαγητό του είχε πειράξει το στομάχι την τελευταία μέρα; Αντιλαμβάνεσαι πως χρειάζεται να προσαρμόσεις τον εαυτό σου σε νέες προκλήσεις, ειδικά αν βρεθείς σε μια χώρα που δεν μιλάς τη γλώσσα και αυτοί δε μιλάνε τόσο καλά Αγγλικά (δεν είναι υποχρεωμένοι άλλωστε, εσύ έχεις πάει και τους ενοχλείς – θυμήσου, εσύ είσαι ο επισκέπτης).

Μα στο τέλος όλα αυτά καταλήγουν αναμνήσεις, που σου δίνουν αφορμές για να γίνεις καλύτερος. Τι να προσέξεις και τι να αποφύγεις. Άλλωστε οι δύσκολες στιγμές είναι μέσα στο πρόγραμμα!

5

5. Αναπτύσσεις την κοινωνικότητά σου, χωρίς διακρίσεις

Σε αρκετές από τις περιπτώσεις που ανέφερα πιο πριν, αυτοί που με βοήθησαν να λύσω το πρόβλημά μου ήταν οι περαστικοί, ντόπιοι και επισκέπτες της κάθε πόλης που είχα επισκεφτεί. «Ρωτώντας πας στην πόλη» λέει ο σοφός λαός και ξέρει κάτι παραπάνω. Αν επιλέξεις να κλειστείς στο καβούκι σου και να είσαι ντροπαλός, στα ταξίδια βρίσκεις την αφορμή να το αλλάξεις αυτό! Με απαραίτητη προϋπόθεση ότι δεν θα είσαι αρνητικά προκατειλημμένος για τον άλλον γιατί θα φανεί.

Δώσε λίγο χρόνο και εφόσον θα κάνεις τον άλλον να νιώσει άνετα, θα φανεί. Ακόμα θυμάμαι σε ένα ταξίδι στο Βελιγράδι να προσπαθώ να βρω το hostel (τότε δεν είχα smartphone και γυρνούσα σαν κλασσικός τουρίστας με τον χάρτη ανά χείρας) και είχα απηυδήσει. Οπότε κατέφυγα στην αναζήτηση βοήθειας. Ένας, δεύτερος… στον τρίτο βρέθηκα λίγα μέτρα έξω από την πόρτα μέσα σε ελάχιστα λεπτά, ενώ πιο πριν είχα σπαταλήσει κοντά στο μισάωρο να περιπλανιέμαι. Don’t be shy! Μπορεί αυτές οι προσωπικότητες που θα συναντήσεις να αφήσουν ανεξίτηλο το σημάδι τους σε εσένα και την ανάπτυξη του χαρακτήρα σου!

 

12196188 10203599710032593 8014747917502479738 n

6.Βγαίνεις έξω από τον κύκλο άνεσής σου (καλή η χαλάρωση στο Netflix αλλά η πραγματικότητα είναι εκεί έξω) 

Όπως ανέφερα και πιο πάνω συνήθως συγκρατιόμαστε και βολευόμαστε να δοκιμάσουμε νέες εμπειρίες λόγω κάποιον ενδόμυχων ανησυχιών και φόβων μας. Άλλες φορές τις ξεπερνάμε και επιχειρούμε το πρώτο βήμα κι άλλες φορές συμβιβαζόμαστε και μας παίρνει η μπάλα. Με τα ταξίδια αναγκάζεσαι έμμεσα να ωριμάσεις ως άτομο γιατί θα χρειαστεί να περπατήσεις, να εξερευνήσεις, να μιλήσεις αν θέλεις να φας, να πιεις, να κοιμηθείς και γενικά να απολαύσεις κάτι στην εκάστοτε πόλη.

Ξεφεύγεις από την καθημερινότητά σου και για μερικές στιγμές γίνεσαι άλλος άνθρωπος, διαφορετικός. Το ταξίδι σου προσφέρει αυτό το αίσθημα ελευθερίας. Κι οποιαδήποτε ενέργεια σε βάζει σε δύσκολη θέση την πρώτη φορά, τη δεύτερη φορά θα είναι ευκολότερη. Ενισχύει έμμεσα την αυτοπεποίθησή σου απέναντι στον κόσμο και καταρρίπτει τις όποιες φοβίες σου έχουν αναπτυχθεί. Με τελικό αποτέλεσμα, να επιστρέψεις άλλος άνθρωπος και κατά βάσιν, καλύτερος.

1

Σε αυτή τη ζωή τίποτα δεν είναι δεδομένο καθώς ο χρόνος κυλάει τόσο αμείλικτα και γρήγορα, που βρεθήκαμε πάλι στην αρχή ενός νέου έτους! Κανείς δε γνωρίζει πόσο καιρό έχει! Γιατί ο χρόνος δεν περιμένει κανέναν μέχρι να αποφασίσει να ταξιδέψει! Και είναι κακό να μένεις με απωθημένα!

∗ Να σημειώσω ότι τα παραπάνω είναι από τους κινητήριους λόγους για να κινούμαι κι εγώ όταν βλέπω τον εαυτό μου να πέφτει σε λήθαργο. Μπορώ πολύ εύκολα να παρασυρθώ από τη ρουτίνα. Μέχρι να μου καρφωθεί τυχαία να ανοίξω κάποια ιστοσελίδα και να κοιτάξω τυχαία για εισιτήρια! 

284="270"

Hello there!
Χαίρομαι
που βρίσκεσαι εδώ!

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις ιδιαίτερο περιεχόμενο στα εισερχόμενά σου. Σκέψεις, ιδέες και πράγματα που μου έκαναν εντύπωση. Για ταξίδια κι όχι μόνο.

Δύο φορές το μήνα, όχι κάθε μέρα.

Δεν στέλνω spam! Μόνο ουσιώδη info και πράγματα που θα σου δώσουν τροφή για σκέψη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *