Νέα Υόρκη: Πτήση στη Μητρόπολη του κόσμου
Από μικρό παιδί, έχεις χορτάσει εικόνες με χώρο δράσης την πόλη αυτή. Εκεί που όλα έχουν μια άλλη αύρα, κτίρια με μεγάλο ύψος, γέφυρες που έχουν καταγραφεί ως αξιοθέατα όχι μόνο της πόλης αλλά αυτού του κόσμου.
Και ποιος δεν έχει ονειρευτεί να κάνει βόλτες στην 5η λεωφόρο,να ταΐζει περιστέρια στο Central Park όπως στα “ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ”, να βγει για ποτό με φίλους όπως στο “How I Met Your Mother” και με παρέα στο Μπρούκλιν, να δει από το ύψος του Empire State Building τον κόσμο μικροσκοπικό. Αυτή είναι λοιπόν η Νέα Υόρκη για εμένα, σε αυτή θα σε ξεναγήσω στη συνέχεια.
Υπήρχε πάντα στα πλάνα σου κι έψαχνες την ευκαιρία. Να κλείσεις εκείνα τα εισιτήρια και να πετάξεις πάνω από τον Ατλαντικό. Έτσι κι έγινε. Βρήκες τις μέρες και τις τιμές, το ταξίδι μπήκε στο πρόγραμμα και πια ανυπομονείς. Για αυτή την πτήσης που σου έχουν πει ότι μπορεί να διαρκέσει 8-9 ώρες απευθείας. Ή πολύ περισσότερο αν χρειαστεί να κάνεις αλλαγές σε κάποιο αεροδρόμιο.
Μα μόλις μπεις στο αεροπλάνο, αλλάζει όλη η κοσμοθεωρία σου. Οθόνες μπροστά σου, μαξιλάρι, κουβέρτα, ακουστικά και διατροφή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Άσε που έχεις τη δυνατότητα να κυκλοφορείς μέσα στο αεροπλάνο χωρίς να πιέζεσαι. Μέχρι που φτάνει η ώρα της προσγείωσης στο JFK της Νέας Υόρκης. Από ψηλά, τα φώτα στο βάθος από τους ουρανοξύστες να ξεχωρίζουν κι εσύ να ανυπομονείς να βρεθείς πλάι τους. Να σβήνει η φωτεινή ένδειξη και να κατεβαίνεις με τη βαλίτσα σου.
Φτάνοντας στη Νέα Υόρκη
Εμπρός για το security control! Αφού περάσεις τον έλεγχο για Visa Free , δακτυλικά αποτυπώματα και διαβατήριο, άρχισε να ψάχνεις το τρένο που θα σε κατεβάσει στο κέντρο της Νέας Υόρκης. Λόγω του μεγάλου αριθμού των Terminals, λειτουργεί Airtrain που μαζεύει κι αφήνει κόσμο μέχρι το Jamaica Station. Από εκεί ξεκινάνε αρκετά τρένα αλλά και το μετρό τους.
Επόμενη στάση, Midtown Manhattan. Μπαίνεις στο συρμό και σου έρχονται τόσες εικόνες! Από ταινίες που έχεις δει, σειρές που ακολουθείς πιστά, φωτογραφίες και αφίσες στο δωμάτιό σου. Μέσα σε ένα σταθμό της Νέας Υόρκης, σε ένα βαγόνι διαφορετικό, με τόσο κόσμο. Και γίνεσαι κι εσύ μέρος αυτού.
Με λίγη εμπειρία από άλλα μετρό και έναν χάρτη στο χέρι σου, βρίσκεις άκρη. Στη χειρότερη, ρωτάς. Και σύντομα βρίσκεσαι στο χώρο που θα αποτελέσει τη βάση σου για τις επόμενες μέρες. Σε μια πρώτη επαφή με το όνειρο.
Και μεμιάς, στο Midtown Manhattan
Ο καιρός να σου κάνει τη χάρη από την πρώτη μέρα. Οπότε, αφού ετοιμάσεις το backpack σου, βγες να τριγυρίσεις. Έναν καφέ, κάτι bagels για πρωινό και είσαι έτοιμος. Πρώτη στάση, 6η λεωφόρο και κατά μήκος αυτής τεράστια κτίρια υποδομές κι εγκαταστάσεις.
Στο μυαλό σου έρχονται αμέσως εικόνες από ταινίες ηρώων των κόμικ. Με τον Spiderman να κρέμεται από το ένα κτίριο στο άλλο, με τον Batman να πετάει στην φανταστική του πόλη Gotham (αλλά μη γελιόμαστε – όλοι ξέρουμε ποια πόλη έχει ως παράδειγμα, Νέα Υόρκη ιτ ιζ).
Με τόσα πάρκα, μεγάλα και μικρά, που να σταθείς; Καθώς ανεβαίνεις την 6η λεωφόρο και στα δεξιά σου ξεπροβάλλει το Empire State Building (που υπόσχεσαι να επισκεφθείς), χάνεσαι στο πλήθος μυριάδων Νεουoρκέζων και μη. Κόσμος πολύς, οχλαγωγία, μια πόλη ζωντανή , μια πόλη που βιάζεται, μια πόλη που δε στέκεται να παρατηρήσει. Τουλάχιστον όχι στο σημείο που βρίσκεσαι.
Και φτάνεις έξω από το Bryant Park. Καφετέριες περιμετρικά και στη μέση πράσινο, τραπεζάκια και καφέδες με κόσμο να απολαμβάνει τον ήλιο. Κοιτάζεις το ρολόι. Δώδεκα και μισή. Ώρα διαλείμματος, lunch break και να μια κοπέλα που βγάζει το σάντουιτς από την τσάντα της. Μια στάση εδώ, φωτογραφίες με τους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης να ξεπροβάλλουν και συνεχίζεις.
Μα ποιο είναι αυτό το κτίριο δίπλα στο πάρκο; Η αρχιτεκτονική του είναι τελείως διαφορετική με τα μοντέρνα κτίρια που το περιτριγυρίζουν. Ψάχνεις την είσοδο με το κινητό στο χέρι. Και με θέα την 5η λεωφόρο, στέκεσαι μπροστά από την είσοδο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης, τη δεύτερη μεγαλύτερη τη χώρας και την τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο (πίσω από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη).
Τα δύο λιοντάρια στην είσοδό της που συμβολίζουν την Υπομονή και τη Γενναιότητα, μη σε τρομάζουν. Έμμεσα σε προσκαλούν να μπεις μέσα και να χαθείς στους διαδρόμους και τα σκαλιά της βιβλιοθήκης. Ανά τακτά διαστήματα γίνονται και περιηγήσεις, μη ξεχαστείς να ρωτήσεις και να πάρεις μέρος.
Η συνέχεια θα σε βρει να ανεβαίνεις την 5η λεωφόρο, για την οποία έχεις ακούσει τόσα. Στο δρόμο για το Uptown Manhattan, κάνουν την εμφάνισή τους κτίρια γνωστά, όπως το συγκρότημα Rockefeller, Top of the Rock για να απολαύσεις τη θέα από ψηλά, το Trump Tower κ.α.
Στο βάθος και το Central Station της πόλης, ο κεντρικός σταθμός των τρένων με ιστορία αρκετών χρόνων. Εάν επιχειρήσεις να μπεις για επίσκεψη ή αν χρειαστεί να επιβιβαστείς για επίσκεψη, θα αντικρίσεις εικόνες γνωστές από αρκετές ταινίες που έχουν γυριστεί στο εσωτερικό του.
Στο κεντρικό hall, με το χρυσό ρολόι να στέκεται στη μέση ενός χώρου τεραστίων διαστάσεων, θα νιώσεις και πάλι μικρός. Αν δεν έχεις ήδη αυτή την αίσθηση, καθώς περπατάς κάτω από τους ουρανοξύστες. Fun Fact: κάθε Παρασκευή στις 12 μ.μ., πραγματοποιείται δωρεάν ξενάγηση σε χώρους γύρω αλλά και μέσα στον ίδιο το σταθμό. Αν θελήσεις να μάθεις περισσότερα και ο χρόνος σου το επιτρέπει, give it a try.
Τι βλέπεις στο Upper Manhattan;
Ανέβηκες την 5η λεωφόρο και αρχίζει να ξεπροβάλει ένα άλλο πασίγνωστο αξιοθέατο. Οι αμερικάνικες ταινίες έχουν κάνει εκπληκτική δουλειά στην προβολή του αρκετά χρόνια. Ο λόγος λοιπόν για το Central Park. Τη μεγαλύτερη ζούγκλα στη μέση μιας μητρόπολης. Ότι απέμεινε από το πράσινο πριν γίνει ουρανοξύστης.
Εκεί που θυμάσαι τον Macaulay Culkin να τρέχει σαν παλαβός για να ξεφύγει από την κυρία με τα περιστέρια (αλλά στο τέλος – SPOILER – του αλλάζει τα δεδομένα). Δε χρειάζεσαι ιδιαίτερες συστάσεις για αυτό το χώρο. Έχεις χρόνο; Έχεις δυνάμεις; Ευκαιρία να χαθείς για αρκετή ώρα ανάμεσα σε μονοπάτια, λίμνες και πλούσια βλάστηση με σκιουράκια να σε πλησιάζουν με μεγαλύτερη άνεση από μια χαδιάρα γάτα.
Κάπου στο νότιο κομμάτι θα βρεις και τον ζωολογικό κήπο του Central Park. Μη ψάξεις για τον Άλεξ, τον Μάρτυ και τα υπόλοιπα ζώα, έχουν χρόνια που δραπέτευσαν στη Μαδαγασκάρη. Τυχερά ζώα. Δε θα σου πω περισσότερα εδώ, μη σου χαλάσω την έκπληξη. Απλά πάρε το χρόνο σου κι χάσου στα μονοπάτια του πάρκου.
Κι αν είσαι την τέχνης, της ιστορίας, της επιστήμης;
Στη Νέα Υόρκη τα μουσεία είναι αρκετά. Άλλα με ελεύθερη είσοδο – προσφορά που μπορείς να μπεις στα μουλωχτά και να θαυμάσεις πράγματα πολλά και σε άλλα που δίνεις το κατιτίς, παραπάνω, αρκετά παραπάνω.
Η δυτική είσοδος του πάρκου σε φέρνει σε επαφή με ένα από τα πιο γνωστά μουσεία της πόλης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης. Από τις φωτογραφίες των γονιών μου, ξέρεις, εκείνες τις vintage με το φωτογραφικό φιλμ, που θα είναι λίγο κουνημένες, λίγο σκοτεινές, λίγο δε θα καταλαβαίνεις αν υπάρχουν άνθρωποι ή σκιές στη φωτογραφία. Δεν καταλαβαίνεις; Τι εννοείς γεννήθηκες στο 2000;
Στο θέμα μας, είτε μπαίνεις δωρεάν είτε σε πιάνουν οι τύψεις και δίνεις κάτι παραπάνω από ότι είχες προβλέψει (βλέπε κούτελο Χάρη), οπότε και οι πόρτες είναι πλέον ανοιχτές για χάρη σου. Μην αρχίσεις τα stories στο Instagram, κοίτα να απολαύσεις κάθε αίθουσα.
Αν πάλι είσαι άνθρωπος της τέχνης, ακολούθα τα βήματά μου (εγώ δεν είμαι τίποτα από τα δύο, απλά περίεργος για τα πάντα) στην απέναντι ανατολική πλευρά του πάρκου. Ένα ακόμα εκπληκτικό κτίριο σε περιμένει. Ένα μουσείο ακόμα, που προσελκύει το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών. Ο λόγος για το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.
Πριν λίγο καιρό, λειτουργούσε με την ίδια πολιτική του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Καθώς ο αριθμός των επισκεπτών άρχισε να αυξάνεται υπερβολικά, έπρεπε να μπει και κάτι στα ταμεία. Με εισιτήριο, που μπορείς να αγοράσεις ηλεκτρονικά, μπορείς να επισκεφτείς το χώρο τούτο. Η τιμή του θα σου φανεί τσουχτερή (23 $ όταν πήγα εγώ), όμως, αν υπάρχει δίψα για να μάθεις και να δεις πολιτισμούς που δεν έχεις συναντήσει ξανά, take my money. Μέχρι να πάω το ταξίδι στην Ασία και την Λατινική Αμερική, είναι μια καλή και φθηνή εναλλακτική.
Μα ταξίδι στη Νέα Υόρκη χωρίς Times Square γίνεται
Οπότε μη μείνεις να χαζεύεις εκθέματα που έχεις συνηθίσει (αν είσαι συχνός επισκέπτης μουσείων). Αρχαιοελληνικά αγάλματα και όπλα μεσαιωνικά, θα δεις κι αλλού. Ψάξε για τις αιγυπτιακές αίθουσες, για τους πολιτισμούς της Αφρικής, για τις φυλές του Αμαζονίου και των χωρών της Ασίας. Θα με θυμηθείς και θα εκπλαγείς.
Κάτι ξέχασες, έτσι; Κατέβα γρήγορα κοντά στο Rockefeller και βγες στην πολυσύχναστη – από τουρίστες κυρίως πια – Times Square. Φώτα, οθόνες, εικόνες και κακό, νιώθεις κυριολεκτικά ότι βρίσκεσαι στο κέντρο των πάντων. Στάσου για λίγο και σήκωσε το κεφάλι σου. Βρίσκεσαι ακριβώς εκεί που ευχόσουν να είσαι. Με τα χρώματά της να γίνονται πιο έντονα, καθώς δύει ο ήλιος.
Μα θες να δεις και κάτι διαφορετικό, κάτι εναλλακτικό, κάτι πρωτότυπο. Το High Line το έχεις ακουστά; Μια παλιά σιδηροδρομική γραμμή που χρησιμοποιούσαν για να μεταφέρουν κρέατα σε βαγόνια. Πλέον έχεις διαμορφωθεί σαν πάρκο και διασχίζει διάφορους δρόμους από ψηλά. Άσε που προσφέρει ιδιαίτερη θέα για φωτογραφία βράδυ – πρωί. Όποτε πηγαίνεις κι από εκεί.
Αν τα έχεις κάνει όλα αυτά σε μια ημέρα, συγχαρητήρια, έχεις κερδίσει το βραβείο για τον πιο εξαντλημένο ταξιδιώτη. Άσε που δε θα τα απολαύσεις όσο θέλεις σε μία ημέρα. Βάλε πρόγραμμα και σημείωσε τι σε βολεύει να δεις πρώτα. Και θα επιστρέψω για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας.
Κράτα καλά αυτές τις χρήσιμες συμβουλές:
- Επειδή εκεί τα ευρώ σου πρέπει να μεταμορφωθούν σε δολάρια, επειδή θέλεις να έχουν και την πραγματική τους αξία, φρόντισε να βγάλεις Revolut. H Revolut είναι μια ταξιδιωτική πιστωτική κάρτα ψηφιακής τράπεζας, στην οποία μπορείς να ανοίξεις λογαριασμό σε οποιαδήποτε νόμισμα. Το πιο cool είναι ότι η μετατροπή είναι με βάση την ισοτιμία της ημέρας χωρίς να σου κρατάει προμήθεια. Τουλάχιστον αυτή, η τράπεζα της Αμερικής που θα χρησιμοποιήσεις, δε θα είναι τόσο ευγενική.
- Αφού περάσεις από το Jamaica Station για να πάρεις το subway και έχεις σκοπό να μείνεις παραπάνω από μια εβδομάδα, βγάλε Metro card εβδομαδιαία. Ισχύει για κάθε μέσο – αν και σπάνια θα προτιμήσεις λεωφορείο – και θα σε βγάλει από τη δύσκολη θέση να χρεώνεσαι με 2.50 $ περίπου ανά διαδρομή. Και σίγουρα, δε θα είναι μόνο μία.
- Αν το μέρος που θα μένεις διαθέτει κουζίνα, ένα από τα πιο οικονομικά (δύσκολο πράγμα στη Νέα Υόρκη) είναι τα Trader Joe’s. Μάζεψε προμήθειες, γλίτωσε λεφτά, απόλαυσε περισσότερα.
- Σε όλη την πόλη υπάρχουν free walking tours. Όπως είναι λογικό, λόγω του μεγέθους της, δεν καλύπτουν ένα και μόνο σημείο. Από το Uptown στο Mid-town Manhattan, θα βρεις tours για να σου δώσουν πληροφορίες. Είπαμε, χρόνο και διάθεση να έχεις!
- Κι αν σε πιάσει η λιγούρα και βρίσκεσαι έξω, ιδανικές επιλογές είναι μερικές πιτσαρίες (όπως αυτές κοντά στο Bryant Park) με κομμάτια που ξεκινούν από 1$. Ενώ τα trolleys – καντίνες που μπορεί να συναντήσεις στο δρόμο σου μετά την Time Square αλλά και σε άλλα σημεία, είναι εξίσου καλή επιλογή.
Talk to you later, New York!