Άαχεν, εκεί που η Γερμανία σταματά
Εκεί που σταματάνε τα σύνορα της Γερμανίας, εκεί που συναντιούνται Ολλανδία και Βέλγιο, εκεί βρίσκεται το Άαχεν. Μια πόλη που λίγοι γνωρίζουν όμως καταφέρνει πάντα να κλέψεις τις εντυπώσεις. Χωρίς υπερβολή.
Σε αντίθεση με το Ντίσελντορφ και την Κολωνία, το Άαχεν είναι εμφανώς μικρότερο σε μέγεθος. Γνωστό ως η πρωτεύουσα της φράγκικης αυτοκρατορίας του Καρλομάγνου, βρίσκεται στο σε ένα κομβικό σημείο συνάντησης τριών κρατών – με τους Ολλανδούς να το αποκαλούν ως «Aken» και τους Βαλλόνους «Aix-la-Chapelle», ενώ στα ελληνικά έχει μείνει από την αρχαιότητα ως «Ακυίσγρανον». Το Άαχεν πάντως ακούγεται πολύ πιο απλό και εύκολο.
Στο πέρασμα των χρόνων, έχει καταφέρει να μεταμορφωθεί από μια αρχαία πόλη εξουσίας σ’ ένα σύγχρονο κέντρο εκπαίδευσης και πολιτισμού, όντας η δυτικότερη πόλη της Γερμανίας. Ιδιαίτερα το πολυτεχνείο του Άαχεν έχει μεγάλη φήμη στο εξωτερικό, με αρκετούς Έλληνες φοιτητές να το προτιμούν για τις σπουδές τους. Τάδε έφη Γερμανός κάτοικος, φίλος και φοιτητής της πόλης αυτής.
Άλλωστε, έχει ιδιαίτερη σημασία για τον απόδημο ελληνισμό, μιας και ανήκει στις πόλεις της Γερμανίας με τους περισσότερους Έλληνες. Μάλλον η ζωή στο Άαχεν έχει κάποια καλά τελικά για τους μετανάστες. Κι εγώ θέλησα να κάνω μια βόλτα στα μέρη εκείνα.
Πώς να φτάσεις στο Άαχεν
Παρόλο που δεν έχει δικό του αεροδρόμιο, υπάρχουν αεροδρόμια κοντά στο Άαχεν, όπως αυτό της Κολωνίας/Βόννης και του Μάαστριχτ που την εξυπηρετούν. Εναλλακτικά, με πιο συχνές πτήσεις, μπορεί κάποιος να φτάσεις στην πόλη από το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ. Άλλωστε, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις μετά είναι να κατεβάσεις τις εφαρμογές του Omio ή Deutsche Bahn στο κινητό σου και να κλείσεις θέση στο τρένο!
Τι μπορεί να δει κάποιος στο Άαχεν
Πολλοί ξεγελιούνται στην ιδέα ότι το Άαχεν είναι μια μικρή (για τα δεδομένα της Γερμανίας) πόλη, όμως δεν είναι λίγα τα αξιοθέατα που μπορείς να δεις. Από την παλιά πόλη μέχρι την περιφέρεια, έχει πράγματα και θάματα που αξίζουν το χρόνο σου.
Δημαρχείο της Πόλης
Το πιο σημαντικό κτίριο μιας πόλης είναι συνήθως το δημαρχείο της. Αντίστοιχα, το Δημαρχείο του Άαχεν κουβαλάει ιστορία αιώνων, μιας και ολοκληρώθηκε στα μισά του 14ου αιώνα. Ακριβώς πάνω στα θεμέλια της βασιλικής αίθουσας του Καρλομάγνου. Όπως αρκετά κτίρια της χώρας, έτσι και το Δημαρχείο ξεχωρίζει για την γοτθική αρχιτεκτονική του που μοιάζει να επιβάλλεται στο μάτι.
Καθεδρικός του Άαχεν
Από εκεί ξεκινάει κάθε εκδρομή στην πόλη.Ανήκει στους παλαιότερος καθεδρικούς στην Ευρώπη (805 μ.Χ.) και απ’ τους πρώτους που τοποθετήθηκαν στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η είσοδος στο εσωτερικό του είναι δωρεάν, οπότε αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να γνωρίσεις καλύτερο το στολίδι του Άαχεν. Βέβαια, άμα σε πιάσουν να φωτογραφίζεις το εσωτερικό του, στο χρεώνουν 1 ευρώ. Μπίζνα.
Η αρχιτεκτονική σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό, καθώς σηκώνεις το κεφάλι και αντικρίζεις τους μαρμάρινους πέτρινους στύλος με μπλε και χρυσές ψηφίδες, καθώς και τα βιτρό που θυμίζουν παραμύθι. Εδώ άλλωστε πραγματοποιήθηκαν και τόσες στέψεις βασιλέων, δε μπορούσε να ήταν ένας απλός ναός.
Η μεσαιωνική συνοικία του Άαχεν
Περνώντας το δημαρχείο της πόλης, ξεκινάει το ιστορικό κέντρο με κτίριο που στέκονται εκεί για περισσότερους από 5 αιώνες. Εκτός αυτών, το Άαχεν διαθέτει παραδοσιακά μπαρ που ξεχωρίζουν, σιντριβάνια που όμοιά τους δε βρίσκεις στην υπόλοιπα χώρα, καθώς και μαγαζάκια με τα τοπικά γλυκά, τα Aachener Printen.
Την πρώτη φορά που τα δοκίμασα μου θύμισαν τα δικά μας μελομακάρονα σε γεύση. Όμως η παράδοση λέει ότι επηρεάστηκαν από την κουζίνα μιας γειτονικής βελγικής πόλης (Dinant) και η συνταγή μεταφέρθηκε αρκετά χρόνια μετά στο Άαχεν. Σήμερα, προσφέρονται τόσο κατά τη διάρκεια των ημερών των Χριστουγέννων, όσο και εκτός της περιόδου των εορτών.
Puppenbrunnen
Σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία του ιστορικού κέντρου βρίσκεται το Puppenbrunnen ή αλλιώς το «Συντριβάνι των Μαριονετών». Μια σύνθεση με μαριονέτες από χαλκό που απεικονίζει στιγμές από την ιστορία του Άαχεν.
Οι κινητές φιγούρες περιλαμβάνουν ανθρώπινους χαρακτήρες, όπως έναν επίσκοπο, έναν καθηγητή, μουσικούς της πόλης και άλλα, που αφηγούνται την ιστορία της πόλης και των ανθρώπων που ζουν εκεί.
Karlsbrunnen
Εκτός από το Puppenbrunnen, υπάρχουν και άλλα γραφικά σιντριβάνια διασκορπισμένα στην πόλη, όπως αυτό που βρίσκεται μπροστά από το Δημαρχείο του Άαχεν. Στην κορυφή ξεχωρίζει ένα άγαλμα που απεικονίζει τον Καρλομάγνο, ενώ μετέπειτα προστέθηκε η λεκάνη με δύο χάλκινα ψάρια για να βελτιώσει την εικόνα του σιντριβανιού.
Bahkauv
Η ιστορία λέει ότι ένα μυθικό πλάσμα κυκλοφορούσε στο Άαχεν και συχνά έκανε επιθέσεις στους κατοίκους. Καταγραφές υπάρχουν για αυτό τόσο στη λαογραφία του Άαχεν όσο και της Ρηνανίας.
Συχνά απεικονιζόταν ως παραμορφωμένο μοσχάρι με κυνόδοντες ή πάνθηρας με με λέπια και ουρά και με θύματα συνήθως μεθυσμένους άνδρες για να τους «παίρνει τα λεφτά». Ένα άγαλμα αυτού υπάρχει και στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Αν πάλι κάποιος με ρωτούσε, θα έλεγα ότι μου μοιάζει με σπάνιο Pokemon της εποχής!
Elisenbrunnen
Εκτός από την παλιά πόλη και τον καθεδρικό ναό, το Άαχεν είναι γνωστό για τα λουτρά του και συγκεκριμένα για το Elisenbrunnen. Με νερά από την αυτοκρατορική πηγή “Kaiserquelle”, από όπου λέγεται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες, αποτελεί ένα απ’ τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα.
Elisegarten
Δίπλα στο Elisenbrunnen, βρίσκεται και ένα πανέμορφο πάρκο που το περιβάλλει, όπου μπορείς να κάτσεις και να απολαύσεις την περιοχή.
Εκεί θα βρεις και αρχαιολογικά κατάλοιπα, τα οποία έχουν καλυφθεί για την προστασία τους, όμως μπορείς να μάθεις πληροφορίες και να τα δεις μέσα από γυάλινες προσόψεις, όντας πλέον κομμάτι της σύγχρονης πόλης. Ξεχωρίζει και το γλυπτό Kreislauf des Geldesή αλλιώς «Κύκλος του χρήματος», μια χιουμοριστική απεικόνιση των συναλλαγών.
Ponttor
Από τον 14ο μέχρι και τον 19ο αιώνα, το Άαχεν περιβάλλονταν από τείχη για την προστασία του που κατέληγαν σε πύλες για να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο. Σήμερα, υπάρχουν δύο πύλες, Ponttors δηλαδή, μια λέξη που προέρχεται από τη λατινική λέξη «Pons», η οποία σημαίνει γέφυρα.
Μέρη για καφέ και φαγητό
Είχα την τύχη να επισκεφτώ αρκετά μέρη κατόπιν σύστασης γνωστού που μένει εκεί. Παρόλο που η γερμανική κουζίνα δεν μας είναι τόσο αγαπητή, οι επιλογές για πιο international φαγητά είναι αρκετές. Όπως στο λιβανέζικο Habibna που έφαγα, πολύ κοντά στον δυτικό σταθμό του Aachen.
Αλλά επειδή ο καφές είναι απαραίτητος, ειδικά εάν ακόμα δεν έχει πέσει το φως του ηλίου, βρέθηκα κοντά στην Marktplatz και στο μαγαζί Egmont που ήταν κάτι ανάμεσα σε μπαρ και καφετέρια. Τσάι θες, καφέ θες, γλυκό θες ή μήπως μπύρα; Τα’ έχει όλα και συμφέρει!
Εναλλακτικές εκδρομές κοντά στην πόλη
Αν φτάσεις μέχρι το Άαχεν, επιβάλλεται να αφήσεις την πόλη και να κατευθυνθείς μέχρι τα σύνορα. Λόγω της γεωγραφικής του ιδιαιτερότητας, είναι αρκετά εύκολο να περάσεις είτε με αμάξι είτε με λεωφορείο από τη Γερμανία στην Ολλανδία και να φτάσεις το Dreiländereck, δηλαδή το σημείο όπου συναντιούνται τα σύνορα ή αλλιώς τριεθνές. Διαβατήριο δεν χρειάζεται, αφού δεν γίνεται έλεγχος όταν πας να περάσεις τα σύνορα. Ευρωπαίοι.
Ανεβαίνοντας το Vaalserberg, το υψηλότερο βουνό των Κάτω Χωρών με υψόμετρο μόλις 322 μέτρα, βρίσκονται δυο πύργοι παρατήρησης, ένας στο γερμανικό τμήμα κι ένας στο ολλανδικό. Εγώ δεν κατάφερα να ανέβω αλλά από φωτογραφίες που είδα η θέα μοιάζει μαγική. Αντ’ αυτού, προσπάθησα να πατήσω ταυτόχρονα σε τρεις χώρες κρατώντας αγκαλιά τον οβελίσκο που υπήρχε εκεί!
Αρκετά κοντά με το τρένο βρίσκεται και η πόλη του Μάαστριχ, γνωστή τόσο για το πανεπιστήμιό της, όσο και για την αρχιτεκτονική της μεσαιωνικής εποχής και τη ζωντανή πολιτιστική της σκηνή. Το προτείνω σε αρκετούς αν θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ολλανδία.
Αν η τύχη το φέρει και βρεθώ ξανά εκεί, θα ήθελα να επισκεφτώ:
- το Zeitungsmuseum, το μουσείο που είναι αφιερωμένο στον Καρλομάγνο.
- τις Θερμές Πηγές του Άαχεν. Εκτός από το Elisenbrunnen, το Άαχεν είναι ιστορικά γνωστό ως τόπος θερμών πηγών. Με τόσα spas και πισίνες, επιβάλλεται μια ημέρα χαλάρωσης στην περιοχή.
- το Centre Charlemagne, ένα σχετικά μικρό μουσείο το οποίο λέει περιληπτικά την ιστορία της πόλης από την εποχή που οι Ρωμαίοι στρατιώτες του Ιουλίου Καίσαρα ανακάλυψαν τις γεωθερμικές πηγές στην περιοχή.
Έχε στο νου σου ότι:
- το Άαχεν διαθέτει μόνο λεωφορεία για τις μετακινήσεις των κατοίκων, αλλά γενικά περπατιέται εύκολα.
- Μπορείς να φτάσεις εδώ με τρένο από την Κολωνία και τη Βόννη, καθώς και από το Μάαστριχτ.
- ως τυπική γερμανική πόλη, ο καιρός είναι ένα θέμα, καθώς μπορεί να πετύχεις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και τις αρχές του φθινοπώρου.
- δέχονται πληρωμές με μετρητά αλλά και κάρτες σε όλα τα μαγαζιά.
Εναλλακτικά, πάτα εδώ για να ακούσεις το Podcast επεισόδιο για την εμπειρία μου από το Άαχεν
Auf Wiedersehen Aachen!
Ένα σχόλιο
Παράθεση: