
Στη ζωή χρειαζόμαστε αφορμές
Είχα δεν είχα, κατάφερα να κάνω το ραντεβού μας από δύο φορές το μήνα σε μια και καλή. Ελπίζω.
Βλέπεις, στο μυαλό μου κυριαρχεί συνεχώς η ιδέα πως όταν θέλεις να προχωρήσει για να κάνεις αυτό που επιθυμείς, πρέπει να έχεις προετοιμαστεί αναλόγως. Το διαβάζω άλλωστε σε αρκετά από τα email που λαμβάνω κατά καιρούς αλλά και μέσα από συζητήσεις με γνωστούς.
Κάποια μέρα θα πάρω αυτό το «κάτι» που έχω βάλει στο μάτι.
Κάποια μέρα θα τρέξω εκείνον τον μαραθώνιο.
Κάποια μέρα θα κάνω εκείνο το μεγάλο ταξίδι που ονειρεύομαι.
Όλοι μας έχουμε αυτή τη φαντασίωση της «κάποιας μέρας», η ιδεά της οποίας συχνά μας τρομοκρατεί μέχρι να κάνουμε το επόμενο βήμα.
Γιατί υπεραναλύουμε τα πράγματα που χρειάζεται να κάνουμε, τι μπορεί να πάει λάθος και τι σωστά. Πως θα μας αντιμετωπίσει ο περίγυρός μας,αν ρεζιλευτούμε που δεν σκεφτήκαμε κάθε πιθανή λεπτομέρεια, λες και το όνειρο ζωής του καθενός είναι να επιβεβαιώσει τις σκέψεις των άλλων για τον ιδιο.
Ακόμα και το blog, ακόμα και αυτό το newsletter ξεκίνησε με τη σκέψη του «ποιος θα ασχοληθεί, ποιος θα δώσει σημασία». Κι όμως, σήμερα κλείνει ήδη δύο χρόνια.
Όπως είχα διαβάσει κάπου «δε χρειάζεται να βλέπεις μπροστά σου ολόκληρη τη σκάλα, αρκεί να κάνεις το πρώτο βήμα». Όχι κάτι μεγάλο, ούτε περιπλόκο. Ένα μικρό βήμα που μπορεί να σε φέρει πιο κοντά σε αυτή τη μικρή ή μεγάλη για άλλους φαντασίωση της «κάποιας μέρας».
Και να’μαι πάλι εδώ. Μπορεί αυτό το newsletter να έρχεται πιο αραιά, μπορεί ακόμα και οι ημερομηνίες που στέλνεται να έχουν σημασία για όσους με παρακολουθούν τακτικά, αλλά είναι σίγουρα η δική μου «ψυχοθεραπεία» και προσπάθεια διατήρησης επαφής με το κοινό που διάβαζε και διαβάζει το blog. Κι ας παλεύω να ολοκληρώσω κάτι ουστιαστικό γιατί για αρκετό καιρό σκέφτομαι «κάποια μέρα».
Όπως η σημερινή, που ήταν στη λίστα του «κάποτε» για να γίνει τώρα. Ένα στόχος που δεν είχε ημερομηνία αλλά μονάχα ένα «όταν έχω την ευκαιρία» δίπλα του. Και η ευκαιρία με κοιτάει πλέον στα μάτια. Για να κλείσει με έναν καλύτερο τρόπο ο Μάρτιος και το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Στα δικά μας λοιπόν
Βάλε αυτό το μέρος στη λίστα σου
Μέχρι να βρεθώ εκεί, όσα ήξερα για την περιοχή είναι τα ιαματικά λουτρά που διαθέτει. Μετά ανακάλυψα ότι εκεί γυρίστηκε και η ταινία Τζειμς Μποντ Casino Royale, εκεί πέρασε κάποιες στιγμές ο γερμανός φιλόσοφος Γκαίτε και ότι ήταν η μοναδική πόλη της Τσεχίας στην οποία οι κάτοικοί της δεν επηρεάστηκαν από την πανούκλα. Μάλλον έκανε τα μαγικά του το νερό της περιοχής, για το οποίο συρρέουν αρκετοί επισκέπτες κάθε χρόνο.
Αυτή λοιπόν η παγκοσμίως γνωστή λουτρόπολη βρίσκεται σε περίπου δύο ώρες μακριά από την Πράγα και είναι κυριολεκτικά “βουτηγμένη” στο πράσινο.
Βιβλιό που διαβάζω αυτόν τον καιρό 📚
Από μικρό παιδι μου άρεσε να γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους, να μαθαίνω καινούργια πράγματα και να έρχομαι σε επαφή με ενδιαφέρουσες καταστάσεις και εμπειρίες. Ένα πράγμα όμως που μου δημιουργούσε αρκετή ανασφάλεια ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσα να επικοινωνήσω τις σκέψεις μου στους άλλους και πως θα μπορούσα να κάνω κάθε κουβέντα μου ενδιαφέρουσα. Με τα χρόνια βέβαια βελτιώθηκα, όμως δεν σταμάτησα να αναζητάω για νέες ιδέες. Έτσι έπεσα στα χέρια μου το βιβλίο του «Supercommunicators» (Υπερεπικοινωνιακοί στην ελληνική έκδοση) του Charles Duhigg.
Έχω πει στον εαυτό μου πως όταν θα διαβάζει ένα λογοτεχνικό βιβλίο, θα επιτρέπω στον εαυτό μου μονάχα non fiction έργα. Για να μη χάσω τη μπάλα και σίγουρα να μη χάσω την πλοκή, όπως με τις σειρές.
Μέσα από αυτό το έργο λοιπόν, ο συγγραφέας εξετάζει την τέχνη της αποτελεσματικής επικοινωνίας, προσφέροντας ένα απλό και δοκιμασμένο μοντέλο για τη σύνδεση με οποιονδήποτε. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η ενσυναίσθηση και η ενεργητική ακρόαση είναι θεμελιώδεις δεξιότητες για την αποτελεσματική επικοινωνία. Κι έτσι, μέσα από παραδείγματα, όπως οι συζητήσεις σε αίθουσες ενόρκων και οι στρατολογήσεις της CIA, αναδεικνύει πώς οι δεξιότητες αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε βαθύτερες συνδέσεις και καλύτερη κατανόηση.
Επιπλέον, τονίζει τη σημασία της αφήγησης ιστοριών ως εργαλείο επικοινωνίας, καθώς οι αφηγήσεις μπορούν να γεφυρώσουν χάσματα στην κατανόηση και να εμπνεύσουν δράση. Κάτι που κυριαρχεί πλέον στα κοινωνικά δίκτα.

Γιατί να διαβάσεις αυτό το βιβλίο;
Αν και μέσα από τις σελίδες τους, αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι ένα βιβλίο χρήσιμο για επαγγελματίες σε κάθε επαγγελματικό τομέα, υπάρχουν παραδείγματα που μπορεί να εφαρμόσει ο καθένας μέσα σε προσωπικά πλαίσια. Το σίγουρο είναι ότι προσφέρει πρακτικές συμβουλές και στοχαστικά πλαίσια που το καθιστούν μια αξιόλογη ανάγνωση για το καθένα μας, ιδιαίτερα αυτούς που επιθυμούν να πάνε τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες ένα βήμα παραπέρα.
Πράγματα που μου έκαναν εντύπωση 😮
Μέρη που θα ήθελα να επισκεφτώ στη Νέα Ζηλανδία σαν κι αυτό. Γιατί απλά έτσι.
Πώς θα ήθελα να απαντάω στις περίεργες ερωτήσεις για την αρχαία Ελλάδα.
Γιατί μπορεί μια βόλτα στα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς σου να σου αλλάξει τον τρόπος σκέψης
Γειτονιά χωρίς αυτοκίνητα γίνεται; Κι όμως, ήδη από το 2021 στην Αμερική
Έχω βάλει να παίζει στο background 🙉
Είπα να τελειώσω επιτέλους τη σειρά Peaky Blinders, μιας και δεν είχα καταφέρει να δω την τελευταία σεζόν. Μα πρωτίστως μου είχε λείψει η μουσική που τη συνοδεύει με κομμάτια σαν και αυτό. Βάζω ακουστικά και σε χαιρετώ.
Μέχρι την επόμενη φορά

