Νέα Υόρκη : Περιπλάνηση στις συνοικίες της μεγαλούπολης
Αν έχεις πάρει δυνάμεις κι ετοιμάζεσαι να ξεχυθείς στα υπόλοιπα αξιοθέατα και σημεία της Νέας Υόρκης, καλώς επέστρεψες. Έχεις καταλάβει ότι η πόλη είναι τεράστια και διαφορετική, συγκριτικά με ότι άλλο έχεις συνηθίσει. Αν πάλι έπεσε τυχαία σε αυτό το άρθρο, διάβασε το πρώτο κομμάτι του NY Trip – American Pie 1.
Κατεβαίνουμε στα Νότια;
Έχεις παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι ουρανοξύστες βρίσκονται προς τη νότια πλευρά του Manhattan; Βέβαια, εκεί βρίσκεται άλλωστε η καρδιά της οικονομίας, του business, το χρηματιστήριο της πόλης. Μπαίνεις στον συρμό και κατεβαίνεις στα νότια. Επόμενη στάση, Wall Street block.
Βγαίνεις από το βαγόνι του μετρό και σύντομα αντιλαμβάνεσαι ότι τα πάντα κινούνται σε άλλους ρυθμούς από ότι είχες αντιληφθεί στην αρχή. Για ακόμη μια φορά! Εδώ οι άνθρωποι είναι ντυμένοι πιο επίσημα, με τις τσάντες ανά χείρας ή στην πλάτη. Τα βήματά τους ακούγονται στο πεζοδρόμιο, καθώς περνάνε από δίπλα σου, μιλώντας στο κινητό τους. Είχες διαβάσει για την καθημερινότητά τους, έχεις δει ταινίες με χώρο δράσης το χρηματιστήριο. Αλλά αυτή τη φορά, οι εικόνες έρχονται πιο έντονες μπροστά σου!
Αγοράζεις ένα γεμιστό bagel και καφέ από την καντίνα και ξεκινάς την περιήγηση. Σου έχουν πει ότι εκεί κοντά βρίσκεται το μνημείο ενός από τα πιο τραγικά δυστυχήματα της ανθρωπότητας στον 21ο αιώνα. Στο συγκρότημα που βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι, έχουν δημιουργηθεί δύο μνημεία – καταρράκτες προς τιμήν των θυμάτων.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζει κι ένα δέντρο, στο οποίο έχει τοποθετηθεί μια πινακίδα. Περίεργο. Πλησιάζεις και διαβάζεις ότι είναι το μοναδικό που σώθηκε όταν έπεσαν πάνω στα υπόλοιπα δέντρα οι Πύργοι. Μεταφυτεύτηκε, αφού του δόθηκε η απαραίτητη φροντίδα, για να συμβολίζει την άνθιση της ελπίδας.
Λίγο πιο πέρα, ένα μουσείο αφιερωμένο στο γεγονός και ότι ακολούθησε μετά από αυτό. Το μάτι σου όμως εντοπίζει ένα οικοδόμημα περίεργης κατασκευής. Σα να μοιάζει με πτηνό, σαν με σκάφος εξωγήινο, σαν να μπέρδεψε ο μικρός γιος του αρχιτέκτονα την κόλλα σχεδίασης του πατέρα του και να καλλιτέχνησε κάτι που αργότερα ο αρχιτέκτονας θα λάτρευε. Ή και όχι. Καλωσόρισες στο World Trade Center Station.
Μπαίνεις μέσα και ζητάς πληροφορίες. Ένα δέος σε πιάνει, κεντράρεις το φακό της μηχανής σου και αποτυπώνεις το εσωτερικό. Δεν είναι πιο όμορφο στο εσωτερικό από ότι η εξωτερική του όψη; Θα συμφωνήσω!
Περνάς την Trinity Pl για να βγεις στον κάθετο της Broadway. Πολύς κόσμος κι εδώ που ανεβοκατεβαίνει τον κάθετο δρόμο. Βλέπεις ακόμη περισσότερο να έχει σταθεί στο τέλος του δρόμου.
Τι βρίσκεται εκεί; Πλησιάζεις. Και βλέπεις τουρίστες να φωτογραφίζονται με το άγαλμα ενός χρυσού ταύρου. This is the “Charging Bull”! ακούς έναν τουρίστα να λέει περίτρανα, ενώ ένας άλλος παροτρύνει την παρέα του να βγούνε φωτογραφία ενώ… αγγίζουν τα γενετικά του όργανα;! Αργότερα θα μάθεις ότι υπάρχει η φήμη για καλή τύχη με αυτή την κίνηση. Περίεργοι άνθρωποι…
Πάνω στο πλοίο και τις γέφυρες, ο κόσμος της Νέας Υόρκης
Μα εσύ δεν στέκεσαι εκεί! Κατευθύνεσαι στο λιμάνι, όπου έχεις μάθει ότι φεύγει κάθε μισή ώρα το Staten Island Ferry! Και είναι εντελώς δωρεάν να σαλπάρεις μαζί του! Μπαίνεις στην ουρά κι απλά ανυπομονείς να ανοίξουν οι πύλες για να επιβιβαστείς. Γρήγορα, γρήγορα, μη καθυστερείς περισσότερο!
Και ξεκινάει! Μισή ώρα διαδρομή να πας κι άλλο τόσο να γυρίσεις. Μα εσύ δεν είσαι εδώ για να εξερευνήσεις τόσο το Staten Island. Μπορεί και να έχεις χρόνο για αυτό. Αλλά για την ώρα, περιμένεις να εμφανιστεί αυτό.
Να εκεί στο βάθος! Όσο πλησιάζει το πλοίο, βλέπεις το δαυλό να μεγαλώνεις και στην κάμερά σου το Άγαλμα της Ελευθερίας μεγεθύνεται! Είναι ένα μικρό όνειρο που πλέον έγινε πραγματικότητα. Μπορεί να μη βρίσκεσαι από κάτω του, αλλά σου φτάνει που το είδες από όσο πιο κοντά γίνεται με μηδενικό κόστος.
Αν πάλι θες να δεις παραπάνω, μπορείς πάντα να επισκεφτείς το Ellis Island κι από εκεί το νησάκι του αγάλματος. Που ξέρεις, μπορείς να βρεις και στοιχεία για κάποιον παλιό συγγενή σου στο μουσείο!
Γυρνάς ξανά πίσω στο λιμάνι. Τι υπέροχη βόλτα ήταν αυτή! Μα πλέον, κάτι άλλο σε καλεί να το εξερευνήσει. Μπροστά σου στέκονται μια, δύο, τρεις μεγάλες γέφυρες που θέλεις να περπατήσεις: του Brooklyn, του Manhattan και του Williamsburg. Σε βλέπω να πηγαίνεις για του Brooklyn, οι πολλές ταινίες σε έχουν επηρεάσει αρκετά!
Τη βλέπεις να ξεπροβάλλει μπροστά σου, αυτή η τεραστίων διαστάσεων γέφυρα. Που έχεις δει σε φως και σκοτάδι, φωτισμένη, χιονισμένη και σαν να έχει παραμείνει ανεπηρέαστη στο χρόνο. Κι όντως, μαθαίνεις ότι στέκεται ακόμα εκεί, παρόλο που οι συνθήκες πάντοτε δεν ευνοούσαν. Ως ένα ακόμα εμβληματικό αξιοθέατο της Νέας Υόρκης. Ώρα για φωτογραφία λοιπόν! Που να σκαρφαλώσεις;
Κι αφού περπατήσεις ανάμεσα σε εκατοντάδες – πραγματικά – τουρίστες, ντόπιους και ταξιδευτές, βγάλεις χίλιες δυο φωτογραφίες, με τις μισές να μην τις εκτιμάς τη δεδομένη στιγμή, μέχρι να ανέβει η αξία τους υπό χαμηλότερο φως, φτάνεις στην άλλη άκρη. Καλώς ήρθες λοιπόν στη συνοικία του Brooklyn!
Από το Brooklyn ως το Queens, Ελλάδα
Εκεί κοντά θα βρεις και το Brooklyn Bridge Park να επισκεφτείς αλλά το μυαλό σου είναι στην περιοχή Dumbo. Τόσες φωτογραφίες έχεις δει στο Instagram, να μη βγάλεις κι εσύ μια εκεί; Εντάξει, λίγες παραπάνω από μία!
Εκεί κοντά θα βρεις και στάση Μετρό. Πάμε μια βόλτα στην καρδιά του Brooklyn; Αν είναι Παρασκευή, είμαστε τυχεροί, γιατί από τις δέκα το πρωί, το Brooklyn Botanic Garden είναι ανοιχτό. Ξέρεις πόσο όμορφα είναι εκεί μέσα; Αν έχεις και ένα βιβλίο μαζί σου, είναι ιδανικά να περιπλανηθείς για όσο σου το επιτρέπει ο χρόνος σου. Να διαβάσεις στους ιαπωνικούς κήπους, να μυρίσεις τα λουλούδια στον κήπο του Shakespeare, να θαυμάσει τα φυτά του Αμαζονίου υπό έντονα θερμές κλιματικές συνθήκες.
Κι αφού τελειώσεις, πάρε ξανά το μετρό και κατέβα στο Jefferson Street Subway. Εκεί θα βρεις το East Side Gallery, το Brick Lane, η street art σκηνή της Νέας Υόρκης τελωσπάντων. Στο Bushwick Collective θα βρεις έργα διαφόρων καλλιτεχνών, άλλα με μια έκφραση πιο καυστική για την πραγματικότητα που ζούμε, άλλα με μια παραίσθηση ονειροπόλησης κι άλλα που πραγματικά δεν κατάλαβα ποτέ. Στην πλειονότητά τους όμως, είναι φανταστικά.
Πες την αλήθεια και σταμάτα να βγάζεις selfie με το μπλε τέρας στο γκαράζ των αυτοκινήτων! Για μια στιγμή, απόλαυσε τη σύγχρονη μορφή της τέχνης, στους δρόμους του Brooklyn, μακριά από το σπίτι σου. Εκτός αν βρίσκεσαι πιο κοντά από ότι νομίζω (!!!!).
Αν σου άρεσε η street art σκηνή, θα σε πάω σε μια μικρότερη. Αλλά σε μια πιο “γνωστή” συνοικία στα αυτιά σου. Στην περιοχή των Ελλήνων μεταναστών, στην περιοχή που λέγεται ότι αναπτύσσεται χρόνο με το χρόνο, εκεί που τα όνειρα των “ξένων” άρχισαν να γίνονται πραγματικότητα. Μακριά από τα πάτρια εδάφη.
Για την Astoria λοιπόν, παίρνεις το επόμενο μετρό ή λεωφορείο. Ανάλογα αν βιάζεσαι πριν δύσει ο ήλιος. Και ψάχνεις να βρεις το Welling Court Mural Project, ένα μικρότερο σύνολο με graffiti και σχέδια σε τοίχους. Σα να θέλει κάθε γειτονιά να έχει τη δικιά της καλλιτεχνική γωνιά.
Πιο πέρα, βλέπεις στο χάρτη δυο γέφυρες να ενώνουν την Astoria με ένα νησί στη μέση του ποταμού. Η πιο λαμπρή και καλοδιατηρημένη ακούει στο Robert F Kennedy Bridge (της γνωστής οικογενείας) ενώ η άλλη αποκαλείται Hell Gate Bridge. Μη μπερδεύεις τη δεύτερη με κάποιο γνωστό της αδερφάκι. Δεν είναι ούτε διάσημη ούτε κουβαλάει κάποια βαριά ιστορία.
Ενίοτε κάποια φορτηγά για να περάσουν στο Randall’s Island. Αλλά με αυτό το όνομα, ούτε φορτηγό δε θα έπρεπε να περνάει την “πύλη της κολάσεως”. Όχι ότι πιο ιδανικό, δε νομίζεις;
Κι αφού θα γυρίσεις στο Astoria Park και θα περιπλανηθείς στους δρόμους της συνοικίας, θα δεις μαγαζιά κυρίως Ελλήνων και Βραζιλιάνων, θα ενθουσιαστείς με τις αφίσες των Ελλήνων καλλιτεχνών που θα δεις στους δρόμους, καιρός να γυρίσεις πίσω. Μήπως ξέχασες κάτι;
Μέσα στο Empire State Building
Αν δεν ανέβεις από το υψηλότερο και πιο εμβληματικό κτίριο της Νέας Υόρκης, μισές δουλείες κάνεις! Έβγαλες εισιτήριο από το site τους; Γιατί το Empire State Building σε περιμένει κι εσύ δε μπορείς να κρατηθείς. Πως είναι η αίσθηση να ανεβαίνεις 80 και ορόφους και να βλέπεις όλη την πόλη από ψηλά;
Σε λίγα λεπτά, έχεις περάσεις τον έλεγχο και έχεις χωθεί στην ουρά για τον ανελκυστήρα. Η καρδιά σου χτυπάει δυνατά, καθώς νιώθεις το έδαφος από κάτω σου να χάνεται και να βρίσκεται στο έλεος ενός σχοινιού. Που σε τραβάει με τη δικιά σου συγκατάθεση πιο κοντά στα σύννεφα. Εσένα και τον υπόλοιπο κόσμο που πήρατε την ίδια απόφαση.
Φτάνεις στον όροφο και βγαίνεις όσο πιο γρήγορα μπορείς. Για να θαυμάσεις αυτό που τόσο περίμενες. Την Νέα Υόρκη, σαν σε τουβλάκια LEGO, σπίτια κι ανθρώπους, όλα μικροσκοπικά. Και περπατάς και φωτογραφίζεις και θαυμάζεις και νιώθεις μια συγκίνηση.
Έχει ακόμα πιο ψηλά; Μπαίνεις στην ουρά ξανά για να σε πάνε πιο ψηλά, λένε. Στο ανοιχτό παρατηρητήριο της πόλης. Λίγο πιο κάτω από το σημείο που κρεμιόταν ο King Kong και ο Spiderman. Εντάξει, μη σε χάσουν και στο κενό βρε παιδί μου, παίρνουν τις προφυλάξεις τους οι άνθρωποι. Σε αφήνω εδώ να απολαύσεις τη θέα!
Τα λόγια είναι περιττά για τη Νέα Υόρκη. Μια πόλη εμβληματική, μια πόλη μυστήριο, μια πόλη που οι περισσότεροι θέλουμε να επισκεφτούμε. Και πρέπει. Τουλάχιστον για να μας φύγει η περιέργεια. Ή μπορεί να μας γεννηθούν νέες. Με μια λέξη θα χαρακτήριζα τη Νέα Υόρκη απλά ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΗ. Σε κάθε γωνιά της, στενό της, σημείο της.
Αν ποτέ έχω την τύχη να επιστρέψω στην πόλη:
- Θέλω να παρακολουθήσω κάποιο αγώνα ΝΒΑ. Ξέρω, δε με περιορίζει να είναι αποκλειστικά στη Νέα Υόρκη. Αλλά είναι και το Maddison Garden ένας λόγος παραπάνω.
- Να επισκεφτώ το Ellis Island. Μου έχει εξάψει το ενδιαφέρον η ιστορία της πόλης που κρατιέται από τους μετανάστες της. Και η δικιά τους ιστορία κρύβεται σε ένα μουσείο σε αυτό το νησί. Όπως περιγράφεται σε αυτό το υπέροχο επεισόδιο της Μηχανής του Χρόνου.
- Να γυρίσω περισσότερο στο Brooklyn και το μουσείο του. Έχει και δωρεάν είσοδο όλες τις ημέρες!
- Να επισκεφτώ το Museum of the City of New York. Τον τελευταίο καιρό με συναρπάζουν όλο και περισσότερο τα μουσεία που στέκονται αποκλειστικά στην ιστορία της πόλης μέσα στα χρόνια.
- Αν σας πω ότι η λίστα μου είναι τόσο μεγάλη, θα με πιστέψετε; Δε θα σταματήσω να γράφω αν συνεχίσω να αναφέρω, αλλά ας μείνουμε στα βασικά.
Και κάποιες συμβουλές/προτάσεις να έχεις κατά νου:
- Το Staten Island Ferry φεύγει ανά μισή ώρα και αναχωρεί την ίδια στιγμή. Για να επιβιβαστείτε ξανά, θα πρέπει να βγείτε και να κατευθυνθείτε με το νέο επιβατικό κοινό που θα περιμένει.
- Πολύ κοντά στη Wall Street, βρίσκονται δύο ενδιαφέρουσες περιοχές που αξίζουν την προσοχή σου. Ο λόγος για την Chinatown και Little Italy, το αμερικάνικο σπίτι των Κινέζων και Ιταλών αντίστοιχα. Όπως στην Astoria, έτσι κι εκεί θα δεις δύο μικρές πολιτείες στο Manhattan, να ανθούν.
- Ένα υπέροχο βιβλιοπωλείο, που ξεχωρίζει και για τις ποικιλία αλλά και για τις τιμές του στα βιβλία, είναι το Strand Book Store. Εκεί μπορείς να βρεις βιβλία που ξεκινούν από την προνομιακή τιμή του 1$ (σηκωθείτε από ντιβάνια, καναπέδες, κρεβάτια!!!). Αξίζει να το επισκεφτείς και μπορεί να ανακαλύψεις ένα μικρό θησαυρό!
- Aν λατρεύεις το σκάκι, ξέρεις ότι μπορείς να παίξεις με άλλους στη μέση της πλατείας; Αν κατευθυνθείς στην Washington Square, θα δεις αρκετούς ντόπιους να κάθονται απέναντι από μια έτοιμη σκακιέρα. Κι αν πιστεύεις ότι έχεις την ικανότητα να κερδίσεις, ετοιμάσου να στοιχηματίσεις 5$ δολάρια. Σε περίπτωση που είσαι αρκετά καλός για αυτούς, φεύγεις με έξτρα λεφτά στην τσέπη σου!
- Κι αν δεν έχεις δεδομένα για το διαδίκτυο, μη σκας. Σε αρκετούς δρόμους θα βρεις τα LinkNYC. Ξεχωρίζουν ως κάποιοι γκρι στύλοι, όπου μπορείς να συνδεθείς, να βρεις το δρόμο σου ή ακόμα και να κάνεις δωρεάν κλήση. Θα ήταν βολικό να υπήρχε σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη κάτι αντίστοιχο.
It was a pleasure, New York
Ένα σχόλιο
Παράθεση: